Dekat kebun apel MoscowHari ini, lebih banyak dan lebih popular ialah penanaman pelbagai jenis pokok epal kolonial untuk dachas berhampiran Moscow. Pelbagai epal menarik petani trak banyak kelebihan mereka:

  • kesederhanaan penjagaan;
  • kemudahan pendaratan;
  • kadar kelangsungan hidup yang baik;
  • Keupayaan untuk mendapatkan penuaian yang baik epal di kawasan kecil.

Pada plot kecil mereka, tukang kebun mahu tumbuh bukan sahaja sayur-sayuran tetapi juga buah-buahan. Setelah menanam pokok epal berbentuk lajur, tukang kebun mendapat peluang untuk menyediakan keluarga dengan penuaian banyak epal wangi yang lazat. Di samping itu, pilihan varieti untuk kawasan ini cukup besar. Mana-mana tukang kebun boleh dengan mudah memilih pelbagai yang dia akan rasa. Anak pokok pokok epal kolonial agak mudah diperolehi – kosnya agak rendah, dan anak benih berkualiti baik di semua tapak semaian.

Jenis epal berbentuk lajur

Untuk menanam di pinggir bandar Moscow seperti berikut, pokok apel berbentuk lajur paling sesuai:

  • Vasyugan adalah kolumnar;
  • Mata wang;
  • Kalung Moscow;
  • Malyukha.

Setiap mempunyai kelebihan tersendiri berbanding yang lain. Dan mereka semua bergaul dengan baik di tanah di rantau Moskow, kerana iklim ini optimum untuk mereka.

Vasyugan adalah penjajah

Pokok epal pelbagai VasyuganRuang pokok epal Vasyugan sangat baik untuk ditanam di kawasan sejuk. Ia boleh menahan suhu setinggi -42 C pada musim sejuk – yang sangat penting, kerana kadang-kadang pembekuan di rantau Moscow agak keras. Dalam kes ini, pokok itu menghasilkan buah-buahan merah terang yang cukup besar, beratnya boleh mencapai 200 gram.

Vasyugan merujuk kepada jenis pokok apel separa kerdil dan boleh mencapai ketinggian 3 meter.

Pokok ini mempunyai saiz mahkota yang mengagumkan, di mana terdapat sebilangan besar cincin – terdapatnya buah berbuah. Hasil sekali kira-kira 6 kilogram. Penciptaan mana-mana keadaan yang menggalakkan khas membolehkan ia meningkatkan penunjuk ini secara substansial.

Pohon buah-buahan bermula sudah pada tahun pertama, tetapi tuaian dalam kes ini adalah kecil – ia hanya beberapa epal.

Tempoh bunga yang berkesan ialah 15 tahun. Oleh itu, adalah perlu untuk mengemas kini taman setiap 10 tahun – supaya beberapa tahun sentiasa kekal dalam simpanan.

Related  Arahan penggunaan racun serangga

Mata Wang Pokok Apple

Mata epal berbentuk tongkat Mata WangMata Wang Pokok Apple juga merupakan pokok epal berbentuk lajur dengan rintangan yang cukup tinggi untuk fros – walaupun sangat kuat. Pokok-pokok itu sendiri diwakili oleh bentuk padat, berbentuk lajur. Buah-buahan boleh sama ada besar atau sederhana – semuanya bergantung kepada syarat-syarat kematangan, yang berlaku lebih dekat dengan musim sejuk. Satu ciri penting buah-buahan pelbagai yang dibentangkan adalah bahawa ia disimpan untuk masa yang lama – 3-4 bulan dalam keadaan.

Mata Wang Pokok Apple memerlukan penanaman di dalam tanah yang lembap dan ditapis dengan baik, tetapi tidak bertolak ansur dengan berlakunya air bawah tanah.

Keuntungan terbesar dari pelbagai jenis ini adalah rintangan yang ketara terhadap kudung dan penyakit serupa yang lain, yang membawa kepada sifar keperluan untuk rawatan kimia taman. Pada masa yang sama, mata wang ini sangat menuntut kehadiran makan makanan khas. Dalam ketiadaan mereka, kebarangkalian buah berbuah sangat rendah. Pembungaan dengan baja yang tidak mencukupi mungkin tidak berlaku sama sekali. Sebagai pakaian utama, perlu menggunakan sebatian khusus. berdasarkan baja mineral dan nitrogen.

Adalah wajar untuk menanam benih epal jenis mata wang dalam kawasan yang terang dan terbuka. Ia tidak perlu membuat pendaratan di kawasan yang teduh di taman, di mana kebarangkalian buah berbuah akan menjadi minimum.

Kalung pelbagai Moscow

Kalung pelbagai MoscowPokok epal Kalung Moscow dipilih oleh M.V. Kachalkin. Nama asli varietas ini ialah X2. Kadang-kadang banyak tukang kebun dan hingga hari ini dipanggil kalung Moscow. Pokok itu sendiri mempunyai ketinggian yang agak kecil – tidak lebih daripada 2 meter dan mengikut klasifikasi ia dianggap sebagai dwarfish. Sistem akar pokok itu sangat bersahaja dan elastik, anak benih sangat cepat terbentuk. Kalung Moscow sangat tahan terhadap pelbagai penyakit.

Related  Bagaimana cara menanam joshtu di taman: pembiakan, penanaman dan penjagaan

 

Mempercepatkan kebanggaan kalung Moscow yang pelbagai boleh dengan mendarat di bahagian yang paling terang dari tanah.

Taman Apple dari kalung MoscowMemerlukan pengudaraan, serta saliran. Hasil yang sangat baik dari segi bilangan buah-buahan memberikan pokok-pokok yang ditanam di tanah liat dan berpasir yang lapang. Sejurus selepas menanam, pokok-pokok mesti diikat tanpa gagal untuk mengelakkan kecederaan pada batang. Penuaian epal matang agak lambat – pada pertengahan bulan September dan rasa serupa dengan apel Melba. Hayat rak tanaman yang dituai agak besar. Buah-buahan boleh, di bawah keadaan penyimpanan yang betul, berbohong dan tidak merosot selama 3-4 bulan atau lebih.

Apple Tree Malyukha

Pelbagai MalyukhaSatu ciri yang tersendiri adalah epal pencuci mulut Malukh rasa buah – mereka dibezakan oleh rasa yang sangat baik. Itulah sebabnya pelbagai ini kadang-kadang dipanggil pencuci mulut. Tentang rasa baik seolah-olah berkata warna telur kuning dan kekayaan yang luar biasa buah-buahan, yang juga mempunyai saiz yang agak besar – 150-250 gram.

Apple Tree MalyukhaWalaupun Malukh buah-buahan yang besar apabila mendarat di kawasan Moscow, kita harus ingat bahawa ia tidak mempunyai rintangan yang sangat tinggi kepada fros, yang memerlukan tukang kebun buruh tambahan – baik menyembunyikannya dari sejuk dengan bantuan kain dan lain-lain. Pelbagai ini menuntut tanah – ia harus berventilasi dan dibasahkan dengan baik. Ia harus dielakkan untuk menanam pokok epal jenis ini di lokasi di mana angin kencang meniup, yang mempunyai kesan yang negatif kepada jumlah tanaman. Juga, pokok apel mesti sentiasa dibentuk, jika tidak, ia akan kehilangan bentuk lajurnya, tumbuh, dan buahnya menjadi cetek.

Video mengenai pokok epal kolar