Pada musim bunga, taman bunga mawar kecil ditanam. Sebelum itu, terdapat satu belukar tua dari teh yang rosak, jadi saya tidak mempunyai pengalaman menjaga “belia”. Beritahu saya, bagaimana untuk menjaga mawar selepas menanam pada musim bunga?

Di antara pelbagai bunga di atas katil bunga, mawar sentiasa di tempat pertama. Lagipun, tiada apa yang dibandingkan dengan keindahannya dan jenis tunas yang indah. Untuk menumbuhkan seorang ratu yang sebenar, anda perlu memberikan perhatian kepadanya, terutamanya pada asas yang pertama-datang-pertama.

dandanan mawar

Dari penjagaan bunga mawar yang betul selepas penanaman musim bunga mereka, pertumbuhan dan bunga seterusnya bergantung. Titik utama untuk mencari ketika menjaga mawar muda ialah:

  • pematuhan peraturan pengairan;
  • menjaga tanah di sekeliling benih;
  • pencegahan penyakit;
  • penggunaan baja yang tepat pada masanya;
  • pembentukan semak masa depan.

Mematuhi peraturan pengairan

penyiraman akar

Rose – tumbuhan yang sangat hygrophilous. Selepas penanaman, anak benih perlu disiram setiap hari, dan pada masa akan datang – sekali seminggu. Untuk pengairan, gunakan air suam pegun, hujan yang lebih baik. Masa terbaik untuk menyiram adalah pagi atau petang, apabila matahari tidak begitu aktif. Di bawah pengaruh cahaya matahari, daun yang mendapat air menjadi terbakar.

Untuk mawar air hendaklah di bawah akarnya.

Penjagaan tanah di sekeliling benih

meningkat di bawah mulsa

Selepas menyiram tanah di sekeliling semak perlu ditutup dengan habuk papan atau kompos. Mulch akan menjimatkan akar dari hakisan semasa penyiraman seterusnya dan akan menghalang penyejatan cepat kelembapan.

Untuk menyediakan sistem akar bunga mawar dengan akses oksigen yang berterusan, tanah di sekeliling semak perlu dikeringkan secara teratur sehingga snap sejuk musim luruh. Dengan ketibaan musim gugur melonggarkan untuk berhenti, dan tanah di sekeliling belukar sedikit merosakkan.

Related  Contoh reka bentuk katil bunga dari botol

Pencegahan dan kawalan penyakit mawar

baja topaz

Semen merah jambu sering dipengaruhi oleh cendawan serbuk. Untuk mengelakkan ini, pada musim bunga ros dirawat dengan larutan sulfat tembaga pada kadar 100 g setiap baldi air. Dan jika momen untuk pemprosesan terlepas, dan penyakit itu masih terpengaruh dengan semak belukar, penyelesaiannya terbukti dengan penyelesaian menggunakan ubat berikut:

  1. “Topaz” – di dalam baldi air yang anda perlukan 4 ml dadah.
  2. “Cepat” – pada baldi air – 2 ml dadah.
  3. Belerang koloid – untuk setengah baldi air 40 g sulfur.

Untuk memerangi perosak menggunakan penyelesaian cecair sabun tembaga dan campuran Bordeaux.

Permohonan baja tepat pada masanya

mawar baja

Baja terbaik untuk bunga mawar adalah baja organik, khususnya buburan. Pengenalan empat buah pemupuk tambahan pada musim ini akan menyediakan semak dengan semua nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan berbunga. Makan pertama boleh dilakukan pada pertengahan bulan Jun, dan yang terakhir – tidak lewat dari pertengahan Ogos.

Untuk penyediaan baja cair 1 bahagian Mullein dicairkan dalam 3 bahagian air dan biarkan selama 10 hari untuk infusi. Dengan penyediaan langsung dari top dressing, 1 bahagian campuran ini dicairkan dengan 10 bahagian air.

Sebelum memohon baja, tanah di sekeliling semak harus dibasahi dengan baik, dan hanya kemudian menyuburkan mawar itu dengan baja dalam pengiraan 3 liter setiap belukar.

Pembentukan semak masa depan

pemangkasan bunga mawar

Penanam bunga yang berpengalaman mengesyorkan bahawa dalam tahun pertama kehidupan mawar tidak membenarkan ia berkembang, supaya anak benih muda mengumpul kekuatan dan pada musim berikutnya memberikan berbunga berlimpah. Untuk melakukan ini, anda perlu mengeluarkan tunas dari semak, meninggalkan satu bunga untuk menembak.

Pembentukan lagi belukar adalah untuk mencubit semua pucuk sisi selepas daun keempat sehingga semak mencapai bentuk yang dikehendaki.

Semasa musim panas secara berkala, anda perlu mengeluarkan pucuk liar.

Dengan adanya musim bunga berikutnya, semak belukar perlu diperiksa dengan teliti untuk pucuk kering. Apabila mengesan pucuk kering dan beku, mereka perlu dipotong dengan pruner.

Related  Kami menyuburkan tumbuh-tumbuhan dalaman dengan Agricola

Bagaimana untuk menutup belukar muda untuk musim sejuk – video