Halo, Untuk masa yang panjang saya bermimpi untuk mendapatkan tanaman champignons atau ceps langsung dari taman saya – tidak selalu ada peluang untuk pergi ke hutan untuk hadiah alam semulajadi. Saya rasa proses itu tidak mudah, ia menyembunyikan banyak masalah. Jadi saya ingin tahu lebih lanjut – bagaimana untuk menanam cendawan dari miselium di taman?

Hari ini ramai penduduk musim panas tumbuh pelbagai cendawan tepat di dacha. Ia menguntungkan – anda boleh menyediakan diri anda, dan menjual lebihan – dan tidak memerlukan usaha khas. Setelah membentuk miselium yang kuat, penduduk musim panas menerima penuaian yang baik setiap tahun.

Puan mastiff di taman

Sudah tentu, untuk ini anda perlu tahu bagaimana untuk membesar cendawan dari miselium di taman, apabila melakukannya dan beberapa perihal yang lain.

Bila dan di mana untuk menanam miselium?

Sebelum ini, simpan miselium cendawan yang anda ingin berkembang. Ia boleh dibeli di banyak kedai pinggir bandar – kosnya tidak terlalu tinggi, tetapi membeli membolehkan anda menjimatkan banyak masa dan usaha yang akan dibelanjakan ketika cuba mendapatkan miselium dengan tangan.

Secara umum, anda boleh menanam cendawan pada bila-bila masa dari Mei hingga September. Tetapi lebih baik untuk mengelakkan bulan-bulan panas – miselium akan sukar untuk bertapak. Di samping itu, penanaman miselium pada bulan September, bukanlah fakta bahawa ia akan mungkin untuk menuai pada tahun yang sama. Oleh itu, akhir bulan April-awal Mei – boleh dipanggil masa yang paling sesuai.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tempat yang optimum bagi cendawan yang semakin meningkat adalah kawasan yang teduh di bawah pokok konifer atau daun yang tebal (lebih baik bukan pokok buah-buahan!) Dari sebelah utara rumah. Sebuah rumah, kanopi atau halangan lain akan melindungi bumi dari matahari yang berlebihan dan angin selatan yang panas, memastikan penuaian yang baik.

Related  Di mana untuk menanam mawar rotan dan bagaimana untuk menjaga mereka?

Mari mulakan pendaratan

Memilih tapak yang sesuai, menggali 50-70 sentimeter dari kedalaman pokok di sekitar 30-40 sentimeter. Kawasannya bergantung pada jumlah miselium dan berapa banyak cendawan yang anda ingin dapatkan. Bahagian bawah lubang ditutup dengan substrat hutan – daun tua, habuk papan, jarum pain. Lapisan optimum – tidak kurang daripada 20 sentimeter. Di atasnya, miselium itu sendiri perlu diletakkan. Untuk melakukan ini, ia bercampur dengan tanah tempatan atau hutan. Perkadaran kulat dan jenis miselium berbeza, tetapi ia sentiasa ditunjukkan dalam arahan. Tuangkan miselium dengan tanah ke substrat, tuangkan dengan banyak dan tutup dengan jerami atau jarum.

Penjagaan sangat mudah – anda perlu menyiram tanah apabila ia kering. Tuai pertama boleh diperolehi untuk tahun yang akan datang, dan pada kekuatan penuh miselium akan masuk dalam 3-5 tahun.

Harapan Coveted

Maklumat lanjut akan diberikan kepada isu cendawan yang semakin meningkat di negara ini: