Anak muda lebih gemar tangerin. Setelah membeli dan makan, dia menanam batu di dalam periuk untuk menanam tumbuhan itu sendiri. Setahun kemudian, pokok kecil tumbuh dari itu. Beritahu saya bagaimana untuk menjaga pokok mandarin untuk mendapatkan hasil tuaian?

Evergreen saka – pokok mandarin sering ditanam di rumah. Ia bukan hanya kelihatan cantik di atas tingkap, tetapi juga dengan panen yang lazat. mandarin kecil rapuh, pada pandangan pertama, cawangan matang jatuh, dan boleh berpegang kepada pokok sebelum musim sejuk. Untuk pokok mandarin menjadi berbuah, perlu dijaga dengan sempurna.

tangerine

Mewujudkan syarat-syarat yang sesuai untuk pembangunan dari saka dapat disediakan oleh:

  • tanah berkhasiat;
  • lokasi dan pencahayaan yang betul;
  • rejim suhu;
  • kelembapan dan penyiraman yang diperlukan;
  • baja tetap;
  • pemangkasan dan pemindahan berkala.

Memilih tanah

Mandarin suka tanah nutrien yang longgar, di mana akar boleh “bernafas”. Keadaan wajib untuk menanam pokok adalah kehadiran lapisan saliran di dalam periuk. Kelembapan kelebihan harus mengalir dengan bebas daripadanya.

Substrat untuk tumbuhan muda dan untuk pokok dewasa berbeza sedikit dalam komposisi. Untuk mandarine muda untuk berbunga dan membentuk buah-buahan pertama, mereka menyediakan campuran tanah berikut:

  • daun bumi (1 bahagian);
  • padang rumput (2 bahagian);
  • humus (1 bahagian);
  • pasir (bahagian).

Untuk pokok matang, tanah juga diperkaya dengan tanah liat berlemak, sambil meningkatkan jumlah tanah sod dengan faktor 1.5.

Lokasi dan pencahayaan

pokok mandarin

Pokok Mandarin memerlukan pencahayaan yang baik dan akan merasa paling selesa di ambang jendela selatan. Ia juga berkembang di sebelah selatan-timur atau selatan-barat. Walau bagaimanapun, adalah wajar untuk mempertimbangkan bahawa cahaya matahari langsung membakar daun lembut, jadi tanaman pritenyayut panas musim panas.

Mandarin bersifat monogami, dan tidak bertolak ansur dengan “tempat kediaman” yang kerap berlaku.

Dengan ketibaan musim panas, periuk atau kadushka dengan pokok lebih disukai dibawa ke udara terbuka. Anda juga boleh prikopat pada bunga, tetapi sebelum pergi sejuk ia mesti dibawa ke bilik.

Related  Menyediakan taman untuk musim sejuk – bagaimana untuk memberi makan pokok buah-buahan pada musim gugur?

Suhu dan penyiraman

mandarina muda

Pengikatan tunas dan bunga lebih lanjut hanya mungkin jika suhu rejim diperhatikan – 18 darjah panas pada musim panas dan sekurang-kurangnya 12 darjah pada musim sejuk.

Air mandarin dengan air hangat, mantap (sebaiknya air hujan) beberapa kali sehari. Topi runcing ditaburkan dari senapang semburan dan sekali seminggu mereka mandi. Pada musim sejuk, ia mencukupi untuk melembapkan tanah 2 kali seminggu.

pokok mandarin berbunga

Jika tumbuhan tidak mahu mekar, anda boleh memaksanya. Untuk melakukan ini selama sebulan, mandarin tidak mendapat penyiraman.

Menjalankan pembalut, pemangkasan dan pemindahan

membentuk pokok

Makan dijalankan pada musim bunga dan musim panas, pada masa yang lain mandarin tidak memerlukannya. Sebagai baja penggunaan sebatian khas untuk tumbuhan sitrus, mengandungi nitrogen dan sedikit fosforus.

Pada pucuk muda, bahagian atas perlu dicubit, supaya ia mula digigit. Pada masa akan datang, pemangkasan dilakukan untuk memberikan semak bentuk yang diingini. Juga keluarkan cawangan kering dan terlalu lemah.

Pemindahan mandarin muda perlu dilakukan setiap tahun sebelum permulaan pertumbuhan, dan pokok dewasa – setiap tiga tahun. Akar yang melekat dari tanah bercakap tentang keperluan untuk menggantikan periuk.

Menumbuhkan dan merawat pokok mandarin – video