Saya telah banyak mendengar tentang katil organik, dan kenalan saya hanya gembira – selama beberapa tahun sekarang mereka telah menanam mereka semata-mata kepada mereka dan setiap tahun mereka berbangga dengan tuaian yang berlimpah. Memutuskan untuk diri sendiri dan cuba melakukan keajaiban seperti di negara ini. Beritahu saya cara membina taman organik dengan tangan saya sendiri?

katil organikkatil organik, katil pintar, katil panas – sebaik sahaja tidak memanggil reka bentuk khas untuk membantu memudahkan kerja keras petani dan mendapatkan hasil tuaian yang baik, walaupun dalam kawasan yang terhad laman web ini. Ketiga-tiga nama yang sepenuhnya mencerminkan intipati pertanian seperti: sayur-sayuran yang ditanam tidak di dalam tanah di taman, tetapi secara langsung ke atas baja organik, yang menyediakan loji kuasa, dan juga dalam proses penguraian mengeluarkan haba, pemanasan katil penanaman dan melindungi daripada fros. Di samping itu, kawasan untuk penanaman dibentangkan dalam bentuk yang panjang dan sempit jalur-katil (selalunya dengan sekatan perimeter) – menjaga ia lebih mudah daripada berjalan di sekitar taman dapur dengan cangkul atau hos.

Prinsip umum pembinaan katil pintargaris besar

Malah tukang kebun bercita-cita boleh membuat taman organik dengan tangannya sendiri. Perkara utama dalam perniagaan ini adalah untuk menyediakan tanah dengan betul dan meletakkan “pai organik berlapis”, di mana budaya akan berkembang, iaitu:

  1. Untuk lapisan yang lebih rendah, anda perlu menggunakan organik kasar atau coklat, yang mengurai untuk masa yang lama (cawangan, cip, batang jagung dan bunga matahari).
  2. Lapisan kedua diperbuat daripada organik hijau, cepat mereput (daun, rumput, sisa dari dapur dari buah-buahan dan sayur-sayuran).
  3. Lapisan ketiga meletakkan humus dan abu.
  4. Di bahagian atas katil, isi dengan kompos atau tanah yang subur dan tutup dengan jerami.

Related  Penjagaan buah tomato selepas mendarat di tanah

Oleh kerana bahan organik berfungsi sebagai bahan utama untuk taman yang hangat, lebih baik untuk mulai meletakkan di musim gugur, apabila ia banyak. Sekiranya ada timbunan kompos, katil boleh dibuat pada musim bunga, tetapi selepas meletakkan semua lapisan, ia perlu menumpahkannya dengan air suam dan menutupnya dengan filem untuk seketika untuk memulakan “tindak balas haba”.peletakan organik

Tidak kurang pentingnya ialah perkiraan bagi perkhidmatan antara deretan katil: mereka biasanya sama ada mulsa rumput potong itu ditutup dengan kadbod atau filem, dan juga tidur di atas, supaya tidak berkembang rumpai.

Bentuk kebun pintar bergantung kepada keinginan penduduk musim panas, tetapi lebih kerap dua jenis digunakan:

  • katil yang tinggi;
  • parit.

Bagaimana untuk membuat katil yang tinggi?katil yang tinggi

Katil tinggi menunjukkan bahawa tumbuh-tumbuhan akan tumbuh di atas paras tanah. Untuk melakukan ini, anda perlu membuat kotak, bekas atau bingkai hanya tinggi, meletakkan mereka di kawasan yang terang dan mengisi organik “kek lapis”. katil pintar pegun boleh segera memadamkan batu, mengangkat mereka ke ketinggian yang dikehendaki, lebar biasanya kira-kira 60 cm. Di katil tinggi adalah penjagaan yang sangat selesa, di samping ia terus juga panas, tetapi perlu disiram lebih kerap.

Tempat tidur yang tinggi adalah pilihan yang sesuai untuk laman web yang sering dibanjiri.

Bagaimana untuk membuat parit katil pintar?katil parit

Berbeza dengan katil yang tinggi, parit harus dibina supaya tanaman tumbuh di paras tanah atau hampir sama. Untuk melakukan ini, gosokkan lubang kira-kira 0.5 m di tapak yang dipilih dan isi dengan bahan organik mengikut skim yang diterima umum. Sekiranya dikehendaki, anda boleh membuat skirt sepanjang perimeter.

Tempat tidur organik yang mendalam adalah pilihan yang baik untuk tapak yang kering dengan cepat: mereka mengekalkan kelembapan untuk masa yang lama, terutama dengan mulsa tambahan.

Related  Bagaimana untuk menanam strawberi pada musim bunga

Video mengenai susunan patch organik hangat