zhivichka merayapUntuk menghidupkan taman rumah anda menjadi sebuah oasis kesenangan, banyak tukang kebun menggunakan tanaman penutup tanah. Vivarium menjalar adalah permaidani bunga hidup yang asal, yang mana mengisi rongga antara pokok dan semak-semak di taman. Kilang itu menutup rapat tanah, supaya ia tidak tumbuh rumput. Sepanjang musim anda boleh menikmati hiasan indah di sudut surgawi.

Penerangan ringkas dan jenis biasa

zhivichka creeping variety Chocolate chipsTumbuhan saka – vivipar menjalar atau ayuga merujuk kepada gubotsvetye keluarga. Ia tumbuh sehingga 30 cm tinggi. Bunga-bunga kecil terletak di batang tegak, dihiasi dengan daun yang luas.

Kilang tersebut menerima namanya untuk watak bersahaja. Ia tahan kepada kemarau, tumbuh di tanah berbatu seperti pada tanah yang subur. Ia berlaku di hutan rimba, di padang rumput yang cerah dan juga di antara semak tebal.

Setakat ini, terdapat lebih daripada 40 jenis burung hantu yang tumbuh di bahagian yang berlainan di planet ini. Dalam bentuk asalnya, tumbuhan itu diingati oleh orang-orang dengan bunga biru terang. Tetapi, terima kasih kepada karya penanam, pilihan hiasan baru telah muncul. Kebanyakan mereka berbeza dalam ciri-ciri tersebut:

  • tinggi tumbuhan;
  • bentuk daun;
  • tempoh berbunga;
  • tunas warna;
  • lakaran pada daun.

Anda dapat melihat perbezaan ini dengan jelas pada foto yang disediakan oleh burung-burung bangkai.

pelbagai jenis Atropupura yang menjalarVarieti yang paling terkenal digunakan oleh tukang kebun ialah Atropurpurea (Atropurpurea). Dia mempunyai daun berkerut coklat berkilat dengan warna gangsa. Mereka membentuk karpet bunga tinggi 8 cm dan tumbuh-tumbuhan yang cerah.

Vile Creeping Burgundy GlowPandangan Burgundy Glow (Burgundy Glow) dibezakan oleh daun bersaiz kecil, yang mempunyai warna yang berbeza. Bergantung pada tanah dan cahaya, mereka berkilau merah, coklat atau ungu. Kehidupan Burgundy Glou berkembang dengan baik di bawah naungan semak-semak atau pokok-pokok.

Vein Creeping MulticolorPelbagai asal adalah warna yang berwarna-warni. Daun ungu terang, di mana bintik merah, oren dan kuning kelihatan, menukar warna mereka bergantung kepada cahaya. Di bahagian rendang taman di daun hijau, ada coretan warna kuning atau merah jambu.

Vilegar Creeping VariegataPelbagai makhluk menjalar – Variegata (Variegata) mempunyai daun berwarna hijau-hijau, dibingkai dengan sempadan berkrim. Sesungguhnya karya seni!

Vile Creeping Black ScallopDaun bergerigi ungu yang berwarna ungu gelap adalah tipikal untuk pelbagai – Black Scallop (Black Scallop). Mekar seperti biru bersemangat. Sekiranya ia menerima banyak cahaya, daun-daunnya menjadi gelap.

Walaupun zhivyachka tumbuh dengan baik di tempat-tempat yang rendang dan dalam cahaya, lebih baik untuk mengelakkan kawasan di bawah matahari yang terik. Ideal – di bawah semak penyebaran.

Penanaman dan penjagaan permaidani

sebuah permaidani bunga dari creeperUntuk menanam karpet bunga di plot, adalah penting untuk mematuhi peraturan asas menanam merayap dan merangkaknya.

Kilang itu menghasilkan semula dengan menanam atau memecahkan semak. Tetapi, sebelum ini, anda perlu menyediakan tanah dan memilih tempat yang sesuai di taman. Sejak ayuga – tumbuhan bersahaja, ia akan berakar di mana sahaja di taman bunga. Walau bagaimanapun, di kawasan yang berlorek, daya maju akan lebih baik.

Tanah yang sesuai untuk menanam tumbuhan adalah loam, yang diperkaya dengan biohumus. Dalam lubang-lubang kecil yang disediakan, benih-benih vivipar ditaburkan dan ditaburkan dengan bumi.

Bahan untuk menyemai adalah yang terbaik dibeli di kedai-kedai khas. Benih yang mengumpul diri mereka, kehilangan ciri-ciri varieti.

Loji vyzyachnu merayap adalah mungkin dan vegetatif. Untuk ini, akar tumbuhan terbahagi kepada stolon, di mana terdapat 3 interstices. Untuk mendapatkan bahan penanaman, daya maju aktif disiram kira-kira seminggu. Pada masa ini, akar baru berkembang. Tumbuhan yang disukai digali, dan kemudian, dibahagikan kepada bahagian dengan pisau atau gunting tajam. Anak benih baru ditempatkan di dalam sumur yang siap pada jarak 30 cm dari satu sama lain. Jatuh tidur dengan tanah mereka, perkara utama tidak meliputi bahagian atas kilang. Anda boleh menanam tumbuhan dengan cara ini pada musim bunga, sehingga ia berkembang.

penanaman kreakPermaidani bunga tumbuhan boleh menjadi kaedah untuk membahagikan tumbuhan kepada roset. Setiap potong perlu mempunyai 3 keping. Terima kasih kepada penyebaran zhivichka ini dengan cepat akan terbiasa. Kaedah ini digunakan sepanjang tempoh panas.

Vile Creeping Need a HaircutPeraturan asas penjagaan ayuga adalah untuk mengawal pertumbuhan dan kepadatan permaidani. Memandangkan ini, ia mesti ditapis secara berkala dan disiram semasa musim kemarau. Jika bantal bunga menarik mata di satu tempat selama lebih dari 6 tahun, baja nitrogen mesti diperkenalkan ke dalam tanah. Dan pada awal musim bunga, tambah sedikit tanah.

Pada musim sejuk, kehidupan tidak boleh disembunyikan, kerana ia tidak takut fros.

Kemuncak reka bentuk landskap

Vein merayap di antara koniferKebun-kebun yang berpengalaman menggunakan tenaga untuk menghasilkan pelbagai komposisi. Dia menghiasi kawasan yang berlorek, menjadikannya pelabuhan untuk rekreasi. Terhadap latar belakang pokok yang tinggi dan menyebarkan semak, bugle itu seperti permaidani lembut yang menarik mata. Dan selaras dengan bunga taman yang lain, para tukang membuat komposisi megah. Dalam gambar itu, makhluk menyeramkan menyerupai reka bentuk landskap, semua daya tarikannya kelihatan jelas.

permaidani pokok jerung di tamanIa adalah tambahan yang baik di tapak di mana rumput rumput tidak tumbuh atau kering. Pangkalan asal untuk bukit pegunungan dan puncak dengan batang-batang pokok yang megah. Mereka yang pernah berada di taman yang dihiasi dengan vetch menjalar, akan mahu kembali ke sana lagi.

Menanam jerung di laman web – video