Penanaman tembikai di kawasan pinggir bandar di Siberia

Tembikai manis berair di SiberiaMengetahui teknologi budaya penyayang panas, anda boleh menanam semangka di mana-mana bahagian negara. Tetapi ini tidak bermakna ia akan mudah. Sekiranya anda tidak mewujudkan rejim suhu yang dikehendaki, pencahayaan, maka pengairan dan baja tidak dapat menggantikannya. Penanaman tembikai di Siberia hanya mungkin dalam keadaan khas – di rumah hijau, di tempat tidur hangat, melalui anak benih.

Syarat untuk mendapatkan semangka manis

Cara menanam semangkaDari permulaan pembangunan dan pematangan, haba adalah salah satu syarat utama:

  1. Benih timbul pada suhu tidak lebih rendah daripada 14 0.
  2. Untuk akar, suhu itu menguntungkan 24-30 .
  3. Purata suhu harian semasa berbunga dan pembentukan ovari sekurang-kurangnya 18 .
  4. Suhu malam udara ambien di musim panas diperlukan di atas 15 .

Panjang hari dan penerimaan tenaga suria pada 10,000 lux setiap hari memainkan peranan penting.

Untuk mewujudkan keadaan sedemikian di Siberia adalah mungkin, jika untuk menanam tanaman dalam cara anak benih di tanah yang dilindungi, pada rabung yang hangat. Mereka ditanam dengan tumbuhan kekal dan mullein, mereka membuat suhu yang dikehendaki untuk akarnya.

Akar semangka bercabang, batang. Batangnya masuk mendalam, dan makanan itu terutama disampaikan oleh akar yang terletak di atas lapisan subur. Dalam musim kemarau, akar akar mengeluarkan air dari kedalaman. Oleh itu, di atas katil hangat semangka tidak mendapat nitrat dari baja, yang pada masa pengisiannya menjadi humus.

Oleh itu, untuk mendapatkan tembikai di Siberia, tidak kalah dengan rasa selatan, anda boleh, jika anda menggunakan beberapa teknik:

  • kaedah anak benih;
  • berkembang di tanah yang dilindungi;
  • penggunaan katil tinggi yang hangat;
  • penggunaan jenis masak awal.

Faktor utama, jumlah hari cerah dari Siberia memenuhi keperluan. Tenaga solar yang tidak boleh diganti adalah, keperluan lain dipenuhi di setiap tempat dengan cara tersendiri. Siberia adalah besar dan Omsk dan Ulan-Ude tidak dibandingkan dari segi iklim. Walau bagaimanapun, semangka berkembang di mana-mana.

Tumbuh benih

Tumbuh benihMusim panas Siberia adalah pendek. Pada dekad ketiga bulan Jun, frosts masih mungkin, dan pada pertengahan bulan Ogos mereka sudah menunggu fros pertama. Oleh itu, benih akan membantu kedua-duanya membesar semangka di rumah hijau, dan di tanah terbuka. Oleh itu, bulan pertama tembikai tumbuh di atas tingkap. Adalah penting pada masa ini untuk mencipta keadaan pencahayaan yang baik, terutamanya apabila lembaran kelima mula muncul. Dalam kes ini, anda perlu pencahayaan yang cerah, lampu khas seperti “Almaz” selama 10 jam sehari. Anak benih dalam sebulan yang ditanam di tanah panas.Kilang muda di atas katil terbuka

Bagaimana untuk menanam semangka di rumah hijau?

Pembinaan rumah hijau bermula berhampiran Moscow hanya untuk meletakkan tembikai di atas meja Tsar. Tetapi hasilnya tidak begitu baik. Tidak ada pencahayaan yang betul, dan ini adalah salah satu syarat asas untuk mendapatkan buah-buahan manis.

Tembikai dalam rumah hijauRumah hijau untuk tembikai harus mempunyai ketelusan yang baik salutan dan pengudaraan. Bahan-bahan moden membolehkan kami memenuhi syarat ini. Bagi tumbuh-tumbuhan semak yang tumbuh adalah rumah hijau yang sesuai untuk tomato. Anda boleh menjadikan mereka jiran yang baik. Mereka membawa tembikai dengan garter menegak bulu atau lantai. Ia adalah mungkin untuk meletakkan sebahagian daripada bulu mata dengan lantai, yang lain untuk menggantungnya.

Tanam tumbuhan berturut-turut dengan jarak 70 cm di antara telaga. Ia perlu membuat pencahayaan yang baik untuk setiap daun. Oleh itu, tumbuhan tidak diletakkan lebih kerap. Anak benih ditanam pada akhir Mei, awal bulan Jun, apabila bumi dipanaskan dengan baik. Makan tengah hari dibuat besar, tumbuhan sedikit dikebumikan, tetapi mesti ada pasir bersih di sekitarnya, sehingga pada mulanya adalah mungkin untuk melindungi akar tender. Tumbuh tumbuhan yang tidak dimajukan selama 2-3 hari, sehingga mereka terbiasa.

Penjagaan tumbuhan - penyiraman dan pakaian atasPenjagaan tembikai di rumah hijau terdiri daripada pengairan yang tepat pada masanya dengan penggunaan campuran baja kepekatan rendah pada awal musim panas. Untuk mengelakkan kemunculan reput dan serangga, penyemburan berkesan EM-1 Baikal sepanjang musim.

Tembikai bunga pada akhir bulan Jun, bunga jantan pertama, maka akan ada perempuan, yang dapat dibedakan dengan kehadiran miniplod bukannya kaki. Penyelidikan dijalankan pada waktu pagi. Bunga lelaki itu dihancurkan, kelopak dikeluarkan dan stamens disematkan pada alga tumbuhan wanita.

Penyerbukan tembikaiProsedur untuk jaminan itu dilakukan beberapa kali. Sebaik sahaja ovari mula meningkat, pendebungaan telah berlaku. Selepas itu, cambuk semakin tinggi dipotong, meninggalkan beberapa helai untuk dimuatkan. Bersihkan langkah-langkah sampingan. Untuk loji rumah hijau, ia mencukupi untuk meninggalkan tiga buah buah dan mengeluarkan jisim hijau yang semakin meningkat pada masa akan datang.

Berikut adalah semangka yang ditanam di atas katil tamanBuah yang semakin meningkat dengan beratnya ditarik dari cambuk dari penggantungan. Oleh itu, mereka perlu menggantung terlebih dahulu dalam “beg tali” dengan mengikat pada trellis, tanpa mengira cambuk. Apabila menuangkan tembikai menuntut kelembapan tanah. Tetapi sebaik sahaja pengisian selesai, anda tidak perlu menyiramnya. Akar utama akan menghasilkan air yang cukup, dan semangka akan manis dan manis.

Bersihkan semangka apabila mereka masak. Tanda persiapan janin akan menjadi kumis pendek yang kering, sedikit masalah ketika janin diperas, dan masa berlalu dari mengikat. Ia mestilah dari 35 hari ke 45. Risiko mengeluarkan janin yang tidak sepenuhnya masak sentiasa ada.

Penanaman tembikai tanpa rumah hijau

Penanaman tembikai tanpa rumah hijauIngatlah bahawa musim panas Siberia tidak dapat diramalkan, penyejukan itu boleh dilakukan pada bila-bila masa, walaupun di tempat terbuka untuk perlindungan tembikai disediakan. Biasanya mereka bersedia untuk mereka rabung yang tinggi, di mana biofuel diletakkan. Baris ditutup dengan filem hitam sebagai mulsa atau geotekstil. Susun tembikai di atas bukit, lebih dekat dengan matahari dan supaya air tidak bertakung semasa menyiram.

Tempat tidur taman Siberia yang terlindungTelaga telah disediakan terlebih dahulu, potongan dibuat untuk tanaman di tempat perlindungan, topi pelindung dipasang di atasnya untuk menutupi bahan penutup, jika ia menjadi lebih dingin. Tempat tidur tertutup tidak membiarkan tumbuh-tumbuhan rumput dan terus panas walaupun pada malam sejuk.

Di tempat terbuka, penyerbukan tembikai tidak diperlukanDalam pencemaran udara segar terjadi secara semula jadi. Ogorodniku perlu memantau pembentukan tumbuhan, tidak membenarkan overgrowing dengan cambuk 3,4 pesanan. Di dalam tanah semangka terbuka sendiri mengawal beban, buah berlebihan jatuh, mencapai saiz walnut.

Bagaimana untuk mengumpul biji tembikai?

Menyediakan benih untuk penanamanAnda boleh membeli bibit, tetapi tidak selalu ada jenis yang anda suka. Selalunya nama pelbagai pada pakej dan kandungannya tidak sepadan. Oleh itu, persoalan bagaimana untuk menuai benih buah tembikai dan tanaman lain dengan betul, menjadi relevan. Untuk semua tanaman melon, teras janin dipilih dengan biji, mereka ditinggalkan selama 3-4 hari untuk penapaian, meliputi bekas di atas dengan kain. Kemudian, benih dibasuh lendir, dikeringkan, dimasukkan ke dalam kotak dan menandatangani pelbagai dan tahun tuaian.

Anda boleh menggunakannya untuk pembenihan dalam masa dua tahun. Benih segar memberi banyak bunga lelaki dan sangat sedikit ovari. Hayat biji benih adalah 5-6 tahun di bawah keadaan penyimpanan biasa.

Keemasan semangka tumbuh di Siberia – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector