Bantu saya, tolong simpan taman saya – tomato bertukar daun, dan kentang dengan timun berubah menjadi kuning. Seorang jiran mengatakan bahawa fenomena ini adalah disebabkan oleh kekurangan magnesium. Beritahu saya, apakah baja magnesium untuk tomato, timun dan kentang boleh digunakan untuk memberi makan?

tomato dan timunDalam ladang trak moden tanpa baja magnesium tidak dapat dilakukan. Mereka bukan sahaja mempunyai kesan positif terhadap perkembangan keseluruhan tanaman, yang mana mereka tumbuh dengan lebih cepat dan lebih aktif menyerap unsur-unsur surih tertentu, tetapi juga merupakan kunci untuk menuai kualitatif dan tepat pada masanya. Ia adalah magnesium yang bertanggungjawab untuk pengumpulan ovari dan daun minyak, lemak dan bahan lain yang mempercepat pematangan buah. Di samping itu, baja magnesium menyumbang kepada pengumpulan gula dan kanji dalam buah, yang amat penting ketika menanam kentang, timun dan tomato. Dengan akar berpakaian yang tepat pada masanya tumbuh besar, tomato – manis, dan timun – berair.

Salah satu kelebihan menggunakan baja magnesium ialah penyingkiran lengkap magnesium overdosis. Walaupun dengan aplikasi loji yang berlebihan, hanya jumlah unsur surih yang diperlukan diserap, dan lebihannya tetap di tanah, sehingga hasil yang baik tetap berlanjut selama beberapa musim.

Salah satu baja magnesium yang paling biasa dan digunakan adalah:

  • magnesium sulfat;
  • Kalimagnesia (Kalimag);
  • magnesium nitrat (magnesium nitrat).

Magnesium sulfat

magnesium sulfat

Penyediaan mengandungi kira-kira 17% magnesium dan 13% sulfur. Untuk menanam kentang tumbuh lebih cepat, magnesium sulfat atau magnesium sulfat disyorkan untuk digunakan sebagai pakaian utama utama dengan aplikasi langsung sehingga 20 g ubat per 1 km persegi. kawasan untuk penggali musim bunga. Sebagai makanan tambahan dalam fasa pertumbuhan aktif, anda perlu menyembur semak dua kali sebulan dengan penyelesaian (35 g magnesium sulfat setiap baldi air). Jika ada tanda-tanda kekurangan magnesium yang akut, taburkan kentang pada daun (10 g air 20 g dadah).

Di laman web untuk tomato dan timun di bawah penggalian, cukup untuk membuat 10 g magnesium sulfat setiap 1 persegi. Untuk pengairan, larutan 30 g ubat per baldi air harus digunakan, dan untuk penyemburan, kepekatan separuh jumlah harus digunakan.

Selepas pengenalan langsung magnesium sulfat ke dalam tanah kering, ia mesti dicurahkan dalam dua hari akan datang, supaya ubat itu mula berfungsi.

Calimagnesia

calimag

Mengandungi 10% magnesium, kalium dan sulfur. Apabila menanam kentang dalam setiap lubang, anda mesti meletakkan 1 sudu teh. penyediaan. Sebuah tapak untuk tomato dan timun pada musim bunga sebelum menanam tanaman, menggali dengan 10 gram Kalimagnesia per 1 km persegi. m Untuk berpakaian lembaran, larutkan 20 g dadah dalam baldi air.

Magnesium nitrat

magnesium nitrat

Mengandungi sehingga 16% magnesium dan nitrogen dalam bentuk nitrat. Ia disyorkan untuk digunakan untuk akar (10 g setiap 10 liter air) dan pembungkusan foliar (20 g setiap 10 liter air) sepanjang musim tanam tanaman. Antara persenyawaan perlu mengekalkan selang waktu 2 minggu.

Pemangkasan atas magnesium timun – video