Dalam keluarga kita semua suka salad sayuran akar. Sebagai keluarga besar dan kami sering memakannya, kami memutuskan untuk menanam benih untuk benih. Sudah tentu, dalam apa istilah anda perlu menanam benih akar saderi di tanah terbuka?

Sayur-sayuran sayur-sayuran selalu lebih enak, dan pastinya lebih berguna daripada buah-buahan yang dibeli di kedai. Ini juga terpakai kepada akar saderi. Untuk mendapatkan “akar” berair yang besar, petani trak menggunakan kaedah benih, dan ini betul. Saderi, yang diperolehi dengan bantuan anak benih, tumbuh sehingga 3 kg, manakala kaedah lain tidak memberi hasil sedemikian.

Kandungan benih yang semakin meningkat

pucuk muda

Salah satu perkara utama penanaman sayuran akar adalah pematuhan masa penanaman benih di tanah terbuka. Masalahnya ialah bahawa tanaman akar ini mempunyai tempoh pematangan yang panjang – dari 120 hingga 200 hari. Oleh itu, hanya jenis awal saderi yang digunakan untuk mendapatkan anak benih.

Pada anak benih perlu menanam benih segar, tidak lebih dari satu tahun. Adalah wajar untuk mengumpulnya secara berasingan daripada buah yang tidak kurang daripada 500 g.

Benih disemai pada awal bulan Februari, sehingga pada akhir bulan April benih telah berkembang.

Penyediaan Tapak

Tempatkan di bawah akar saderi di taman perlu disediakan pada musim luruh. Ia harus tanpa draf, kawasan rendang harus dielakkan. Sedap akar memerlukan cahaya matahari yang baik.

Tanah yang sederhana disenyawakan dengan kotoran yang terlalu banyak (7 kg setiap 1 meter persegi) dan superphosphate (10 g setiap 1 meter persegi). Dengan ketibaan baja, nitrogen, kalium dan baja mangan ditambahkan ke tapak pada kadar 5 g, 5 g dan 2 g setiap 1 km persegi. m masing-masing. Kemudian mereka menggali ia.

Masa kemuncak

benih selenium

Anak benih akar saderi akan siap untuk dipindahkan ke taman apabila mereka mencapai ketinggian 10 cm dan membentuk sekurang-kurangnya 5 daun nyata. Masa yang sesuai untuk menanam benih – permulaan bulan Mei. Sekiranya musim bunga agak lewat, anda boleh menunggu jumlahnya hingga 15, supaya tanah menjadi panas dan ancaman frosts malam berulang. Pendaratan dilakukan pada waktu pagi, lebih baik dalam cuaca mendung.

Kebun yang berpengalaman mencadangkan bahawa buat kali pertama, tutup setiap anak benih dengan botol plastik yang dipotong. Ini akan menyelamatkan anak benih dari perubahan suhu yang tajam pada waktu malam.

Memindahkan benih selenium ke tanah dan penjagaan lanjut

pemindahan

Anak benih ditanam dalam lubang-lubang kecil dengan kedalaman 10 cm. Jarak antara semak harus dibuat pada 40 cm dan jarak baris – 60 cm.

Apabila menanam, anda tidak dapat memperdalam titik pertumbuhan, supaya buah tidak mempunyai banyak akar lateral, yang menyebabkan pertumbuhan perlahan dan kemerosotan rasa.

Anak benih akar saderi harus disiram secara teratur, melepaskan tanah dan keluarkan rumput. Pembajaan pertama dengan baja mineral kompleks dilakukan dalam 10 hari, kedua – 5 minggu selepas pemindahan.

Untuk membesar buah-buahan yang besar, pada bulan Julai setiap belukar menggali sedikit dan memotong akar sisi. Beberapa hari penanaman ditinggalkan dalam kedudukan ini untuk mengeringkan tempat pemotongan, dan kemudian kembali ke tanah.

Menanam benih selenium ke dalam tanah – video