Dia mengambil potongan balsam dari ibu saya, mereka semua bermula dan selepas setahun saya sudah mekar dengan mawar putih di tingkap. Tetapi baru-baru ini saya mula menyedari bahawa hampir semua semak (saya mempunyai empat dari mereka) daun menjadi lembap dan runtuh. Beritahu saya, mengapa daun basah jatuh? Saya menyiram seperti biasa, saya tidak lupa, tetapi selepas sehari saya membersihkan beberapa daun dari ambang jendela.

balsem tanpa daunMungkin, tidak ada penjual bunga tunggal yang tidak suka balsam kacak lembut. Belukar yang rimbun dengan dedaunan hijau yang kaya sangat indah dengan sendirinya, tetapi apabila ia mula membuka setiap hari halus halus, dan ia berlangsung lama, dari bunga hanya tidak merobek mata. Tetapi ia tidak sia-sia bahawa balsem dicirikan oleh marah, untuk meletakkannya sedikit. Saya hampir lupa untuk menyiram tumbuhan itu, dan sekarang mahkota telah hancur, daun telah ditutup dengan kain, atau “jatuh daun” telah datang. Mengapa ia berlaku dan bagaimana untuk tidak kehilangan haiwan kesayangan?

Sebab-sebab mengapa kebasunan mangsa jatuh daun, mungkin beberapa:

  • mengubah keadaan penahanan;
  • penyakit;
  • kekalahan oleh perosak.

Masalah dengan penjagaanbalsam lelah

Vanka basah mula kehilangan daun akibat:

  1. Pembekuan. Pada musim sejuk, tingkap sering kerap. Oleh itu, lebih baik meletakkan busa di bawah periuk. Jangan simpan gadis itu di dalam bilik sejuk.
  2. Kurang cahaya. Sekiranya bunga tidak mempunyai cukup matahari, mula-mula cawangannya diregangkan, dan kemudian balm menguraikan dedaunan. Perlu segera menyusun periuk pada tetingkap yang lebih ringan.
  3. Nedoliva. Kilang ini tidak sia-sia disebut “basah”, kerana sikap terhadap air adalah yang paling menuntut. Jangan biarkan substrat kering sepenuhnya, sebaliknya belukar akan hilang. Untuk pemulihan balsam yang cepat, sebaiknya dimasukkan ke dalam semangkuk air, dan kemudian mengalirkan mayat dari palet.

Viral balsam virusbalsam rosak

Secara umum, mandi basah tidak menyakitkan dengan kerap, tetapi ada satu virus yang sangat menyukainya – ia kelabu abu-abu. Di mana terdapat banyak air, selalu terdapat keadaan yang baik untuk perkembangan reput, dan air tidak dapat hidup tanpa air. Tetapi ini tidak bermakna bahawa periuk mesti ditanam di paya. Jika anda tidak membenarkan tanah kering sedikit, akar tumbuhan mula mereput, daun layu dan runtuh, yang membawa kepada kematian lengkap bunga.

Balsam sakit memerlukan bantuan segera, iaitu:

  • penggantian lengkap tanah dengan segar;
  • rawatan sistem akar dengan racun kulat.

Untuk menyiram bunga, hanya perlu selepas lapisan atas kering.

Serangan perosakmite di balsam

Jika balsam bermula daun jatuh, dan pada daun terdapat titik kuning, tumbuh menjadi tempat kering yang besar – mencari hama labah-labah di bawah mereka. Suhu tinggi dan udara kering di dalam bilik menyumbang kepada rupa serangga ini.

Untuk mengelakkan penampilan semak tanduk perlu disembur secara teratur.

Untuk menghilangkan perosak, semua daun “dikikis” mesti dipotong, dan yang tersisa perlu dirawat dengan Phytoverm. Ubat ini sesuai untuk pemusnahan kutu dan thrips pelbagai – juga tetamu yang kerap pada balsam.

Kesukaran yang mungkin berlaku dalam pertumbuhan balsam – video