Buah wangi manisPas sebulan setengah dan keruntuhan tembikai dan tembikai di pasaran hilang. Bagaimana untuk menyimpan sebuah tembikai di rumah dalam keadaan segar, adakah mungkin untuk mencari tempat untuk buah wangi ini di sebuah pangsapuri bandar? Soalan-soalan ini menarik minat pencinta produk segar. Pengalaman kuno penanam melon dan teknologi baru membolehkan penggunaan tembikai hingga Februari. Terdapat beberapa cara yang telah terbukti untuk menyimpan melon aromatik yang halus, agar dapat disukai orang dengan kepingan segar pada musim sejuk.

Menyediakan melon untuk penyimpanan

Menyediakan melon untuk penyimpananUntuk mencuba tembikai aromatik yang masak di kalangan musim sejuk, adalah perlu untuk memenuhi beberapa syarat:

  • pilih buah-buahan jenis tertentu;
  • habiskan pembersihan yang betul:
  • pilih contoh yang betul untuk penyimpanan.

Yang paling disesuaikan dengan penyimpanan jangka panjang tembikai Gulab dan Torpedo, menurut Mirzachul tempatan. Untuk penyimpanan, buah-buahan dipilih tidak matang. Tetapi wangian dari tembikai itu sudah pasti pergi. Buah-buahan hijau tidak mendapat rasa, merosakkan. Pilih sayuran tanpa kecacatan luaran yang sedikit di permukaan. Titik gelap adalah tanda-tanda kerosakan dalaman. Hidung terlalu lembut akan menceritakan tentang daging yang terlalu panas, yang tidak tertakluk kepada penyimpanan. Retak, penyok, calar tidak boleh.

Buah yang dipilih adalah koyak dari tenggelam, meninggalkan ekor tidak kurang dari 3 cm Pembersihan harus dilakukan dalam cuaca tanpa awan. Di bawah sinar matahari, tembikai berdiri selama beberapa hari, mengubahnya dengan bahagian lain di bawah matahari untuk pemanasan yang lebih baik. Semasa berada di atas katil, buah memperoleh sifat-sifat yang diperlukan untuk penyimpanan.

Bagaimana untuk menyimpan melon untuk musim sejuk

Satu cara untuk menyimpan tembikaiTerdapat peraturan asas penanam melon. Jika tembikai perlu disimpan selama beberapa bulan, maka ia dilakukan di tapak penuaian. Barang dihantar ke tempat jualan setelah penyimpanan. Di republik selatan diatur bilik adobe dengan ketebalan dinding sekitar satu meter. Terdapat sentiasa di musim panas 10-13 darjah panas, pada musim sejuk kira-kira 2-6 0. Dalam tembikai ini, buah-buahan jenis musim sejuk dikekalkan sehingga musim bunga.

Related  Billet persik dalam jus mereka sendiri untuk musim sejuk

Kelembapan di dalam bilik tidak boleh melebihi 80%, jika tidak, penampilan reput tidak dapat dielakkan. Perlu dan pengudaraan. Tetapi yang paling penting, tembikai itu harus disimpan secara berasingan dari sayur-sayuran lain, kerana ia menyerap bau, dan epal mempercepat pematangan pulpa.

Untuk pemeliharaan, setiap buah diatur dalam grid tenunan yang berasingan dan digantung sehingga labu tidak menyentuh antara satu sama lain dan dinding. Sekali sebulan, buahnya diaudit, memusnahkan apa-apa kekurangan. Daging gelap tidak mungkin, ia menjadi beracun.

Buah-buahan yang rosak diketepikanBagaimana untuk menyimpan tembikar untuk musim sejuk dengan ketiadaan bilik khas? Satu lagi cara adalah untuk meletakkan buah pada sampah lembut di rak di ruang bawah tanah. Dalam kes ini, tembikai tidak boleh menyentuh antara satu sama lain dan struktur. Dalam jumlah kecil, hadiah disimpan di dalam kotak kayu di atas katil pasir, habuk atau abu bersih. Dalam bekas itu, buah itu ditutup dengan komposisi setengah lembut, menetapkan secara menegak, peduncle ke bawah. Sebelum penanda buku, ekor telah jatuh, masih terdapat sejenis kecil yang boleh dijadikan dasar atau ditutup dengan parafin.

Menyimpan tembikai dalam kotak dengan habuk papanKotak sedemikian boleh disimpan hanya dari kentang, jika tidak, tembikai akan menarik bau bumi. Aroma akan hilang. Dari kotak, buah-buahan diekstrak dengan teliti dan diperiksa setiap bulan. Sebagai tambahan kepada jenis jangka hayat yang sedia ada di band tengah, pelbagai jenis melon kuning lancar seberat 4 kg telah muncul. Kematangan awal, rasa yang tinggi dan jangka hayat yang sangat baik adalah ciri-ciri untuk pelbagai Canarian Kuning yang baru.

Canarian Kuning boleh berbaring lebih dari sebulanDalam keadaan apartmen di pintu balkoni, buah boleh berbaring sebulan. Pelbagai matang matang Zimovka dan Bykovchanka tidak mungkin tumbuh di tengah tali pinggang, tetapi di kawasan-kawasan panas mereka berbaring sekitar 6 bulan. Varieti ini mempunyai kerak yang kuat dan kandungan pektin yang tinggi.

Related  Pilihan resipi resipi labu di dalam ketuhar

Terdapat petunjuk seperti mengekalkan kualiti dari saat menuai buah-buahan dari tembikai:

  • Kehidupan jangka hayat adalah kurang daripada 15 hari;
  • kecil berdaun – sehingga 30 hari;
  • bahasa sederhana – sehingga 60 hari;
  • lezhkie – sehingga 90 hari;
  • sangat lezhkie yang disimpan selama lebih dari tiga bulan.

Bagaimana untuk menyimpan sebuah tembikai di dalam apartmen?

Menyimpan sebuah tembikai di negeri yang digantungKadang-kadang di dalam apartmen, buah-buahan disimpan di dalam negeri yang digantung dalam kabinet dilengkapi dengan mikroklimat khas. Masalah penyimpanan selama beberapa hari sering menjadi masalah. Dalam keadaan bilik dengan teduhan, seluruh tembikai utuh masak disimpan selama 2 hari. Pada masa yang sama ia perlu diatur pada sampah lembut di bahagian paling sejuk apartmen. Jika janin tidak masak sepenuhnya, maka ia akan mengambil masa seminggu. Pada tahap pematangan hujung akan memberitahu jika ia elastik, maka daging masih teguh. Haruman yang kuat yang berasal dari janin bercakap mengenai kematangannya.

Ramai suri rumah masak masak disimpan dalam peti sejuk, dan bertanya-tanya mengapa tomato berubah rasa, menjadi berserabut dan berair. Perkara yang sama berlaku dengan tembikai, tetapi tidak begitu nyata.

Terdapat senarai produk yang boleh disimpan di dalam peti sejuk. Tidak ada tembikai dalam senarai ini. Iaitu, buahnya, walaupun dipotong, lebih baik memelihara rasa dan aroma dalam keadaan bilik. Walau bagaimanapun, daging manis menggalakkan penyebaran mikroflora berbahaya pada permukaan yang terdedah. Berapa banyak anda boleh menyimpan tembikai potong dalam peti sejuk adalah mudah. Dalam bekas khas dengan penutup tertutup, anda boleh menyimpan tidak lebih dari 2 hari. Jika janin tidak rosak, maka ia berada di rak bawah di jabatan sayuran selama lebih dari seminggu.

Menyimpan tembikai dalam kapal-kapal hermetik di dalam peti sejukPerlu ingat kebersihan. Semua produk dalam peti sejuk perlu disimpan dalam pakej yang dimeterai. Ini akan mengekalkan rasa setiap produk. Untuk tujuan ini, industri menghasilkan bekas pelbagai volum dengan penutup tebal. Dalam bekas itu penyimpanan pelbagai produk separa siap sangat mudah.

Related  Kami membuat di rumah wain indah yang diperbuat daripada ceri manis

Sebelum menyimpan sayuran, basuhlah.Sebelum meletakkan di dalam tembikai tembikai dengan teliti dicuci dengan berus menggunakan sabun rumah biasa. Selepas ini, produk yang dikeringkan dibalut dengan kain linen, dan dimasukkan ke dalam bekas khas. Bolehkah saya menyimpan tembikai dalam peti sejuk untuk masa yang lama? Kehidupan rak tembikai dalam peti sejuk tidak boleh dilanjutkan, kerana etilena terbentuk dalam pulpa masak pada suhu rendah, buah menjadi tidak sesuai untuk makanan.

Potong tembikai disimpan hanya 2 hariPenyimpanan jangka panjang pulpa beku dalam bentuk penghirisan atau bola akan membawa pelbagai dalam menu musim sejuk. Dalam kes ini, kebanyakan unsur berguna dikekalkan.

Melon untuk penyimpanan – video