Saya tinggal di sektor swasta. Plotnya tidak terlalu besar, tetapi di dekat rumah terdapat sebidang tanah yang tidak digunakan. Saya sangat ingin menghiasinya dengan bunga. Beritahu saya apa yang perlu ditanam di atas katil bunga berhampiran rumah?

Untuk membuat sesuatu yang baru selalu menarik, dan benar-benar membuat reka bentuk individu untuk laman web anda dan lebih-lebih lagi. Dalam proses memilih apa yang menanam di atas katil bunga di dekat rumah, dipandu oleh dua prinsip:

  • di tengah-tengah bunga itu ditanam tumbuhan tinggi;
  • di pinggir katil bunga – rendah.

Adalah penting bahawa katil bunga senang dengan mata dari awal musim bunga dan sehingga bunga membeku untuk berubah satu sama lain dari segi berbunga. Untuk melakukan ini, gunakan primroses bunga, perennials (phloxes, peonies, lilies) dan tumbuhan tahunan. Komposisi utama dibuat dari tumbuhan saka, dan bunga-bunga yang lain melengkapi mereka.

Perennial pada bunga

Perennial pada bungaPerennial memerlukan sedikit penjagaan. Setelah ditanam, pada masa akan datang hanya untuk membentuk semak, yang merupakan kelebihan mereka. Pada masa yang sama, mereka berkembang sangat perlahan, tetapi hasilnya berbaloi.

Ia cukup untuk menanam 7 spesies perennials dengan tempoh berbunga yang berlainan, supaya rusuhan warna tidak terganggu, manakala tiga spesies dipilih lebih tinggi, dan sisanya – lebih rendah, agar tidak menutup satu sama lain.

Yang pertama sudah awal di musim bunga menghiasi perennials berliku-liku yang tidak menonjol: daffodils, salji hujan, teratai lembah, crocus, tuan rumah. Mereka perlu ditanam di tempat yang gelap. Satu katil bunga yang menarik boleh dibuat terima kasih kepada pelbagai kesan tulip. Pada bulan Mei, primroses, pisang, iris akan berkembang.

Dan sejak Jun, berbunga dalam pelbagai warna, sedangkan bunga-bunga itu cukup lama, daylilies, delphinium, bunga jagung.

Related  Baja Raikat Mula: kaedah pentadbiran dan dos

Peonies juga akan berkembang pada awal musim panas. Mereka ditanam terbaik di latar belakang bunga, dan di hadapan mereka – tumbuh-tumbuhan kecil yang akan bermanfaat untuk melihat latar belakang semak hijau peony yang subur.

Membentuk katil bunga berhampiran rumahPada bulan Ogos, bau busuk membanjiri segala-galanya di sekitar phlox. Di antara semak peony anda boleh menanam dahlias. Selepas peonies mekar, semak dipotong, dan di antara mereka pada akhir Ogos – awal September, akan menyenangkan mata dengan pelbagai warna Dahlia yang indah.

Pemilihan tumbuhan tahunan

Pembentukan katil bunga besar dari perennials dan tahunanPerhatian dan penjagaan yang lebih besar memerlukan tumbuhan tahunan. Lagipun, mereka perlu membesar atau membeli anak benih setiap tahun. Mereka tumbuh dengan lebih cepat, mekar lebih awal dan membangkitkan perennial yang lebih lama. Di samping itu, setiap tahun anda boleh menghiasi katil bunga dengan cara yang berbeza. Dan sesetengah tumbuhan spesies ini berlipat ganda dengan penanaman sendiri.

Tahun-tahun yang paling bersahaja adalah marigolds, mereka benar-benar tidak memerlukan penjagaan, mereka mempunyai bau yang kuat, warna dari kuning ke burgundy, dan bunga akan sampai musim luruh. Mereka boleh disemai di antara tulip.

Sekiranya musim panas panas kering diramalkan, lebih baik menanam zinnias. Bunga-bunga ini tidak memerlukan penyiraman dan menghiasi katil bunga dengan pelbagai warna.

Memanjat tumbuhan dan bunga hiasan pada bunga

Flowerbed berhampiran pondokBaik akan ditanam di kacang bunga dan manis dengan kacang merah hiasan, terutamanya jika ada kemungkinan untuk mencipta sokongan untuk mereka. Juga menghiasi taman bunga nasturtium, flax warna yang berbeza, portalak.

Terhadap latar belakang tumbuhan berbunga, dedaunan hiasan dengan daun terbuka atau daun berwarna cerah akan kelihatan baik, yang akan menghiasi katil bunga pada selang antara berbunga.

Related  Apa yang boleh dan tidak boleh ditanam selepas kubis tahun depan

Hiasan bunga bunga berhampiran rumah – video