Pemanas karbonPemanas karbon – peranti yang terdiri daripada serat karbon, yang disertakan dalam tiub kuarza vakum dan bilik pemanasan dengan tindakan radiasi inframerah.

Ini adalah jenis pemanas yang agak baru, yang dicipta pada giliran dua millennia dan cepat mendapat popular di kalangan pembeli kerana ciri-ciri prestasi dan penampilan asalnya.

Reka bentuk dan operasi pemanasan karbon inframerah

Pemanas karbon adalah salah satu jenis peranti pemanasan inframerah, di mana, sebagai elemen pemanasan, filamika hidrokarbon digunakan dan bukannya tungsten.

Unsur pemanasan seperti ini mempunyai kekonduksian terma yang tinggi dan, dengan itu, mempunyai pemindahan haba yang lebih tinggi. Dalam hal ini, pemanas karbon dengan kapasiti 1 kW memanaskan bilik dengan kawasan yang sama dan sehingga suhu yang sama seperti, contohnya, minyak sejuk dengan kapasiti 2-2.5 kW.

Filamen karbon dilampirkan di dalam tiub yang udara dialihkan sepenuhnya. Melaluinya pasang arus elektrik dan ia dipanaskan. Hasilnya, sinar inframerah muncul, yang jatuh pada objek dan memanaskannya. Kemudian benda-benda ini, kedalaman pemanasan yang mencapai 2-2.5 cm, mula memberi panas ke bilik, menyebarkannya secara merata ke seluruh kawasan.

Filamen karbon tidak mengubah panjangnya apabila dipanaskan dan dengan penyejukan pantas ia tidak pecah. Properti pemanas karbon menganggap hayat perkhidmatan yang panjang.

Pemanas karbon inframerah memanaskan suhu maksimum 90 darjah dan tidak termasuk pembakaran oksigen, yang membezakannya dari jenis peranti lain.

Elemen pemanasan dilindungi dengan dawai, yang menghilangkan kemungkinan pembakaran. Pemanas karbon kebanyakan mempunyai sensor suhu, yang menetapkan suhu dan kemudian, setelah mencapai nilai yang ditetapkan, peranti dimatikan. Di samping itu, mereka dilengkapi dengan alat tahan api yang mematikan pemanas ketika memiringkan dan terlalu panas.

Related  Ukur pemanas jalan untuk kotej

Jenis pemanas karbon

Di pasaran peralatan, pemanas karbon diwakili oleh beberapa jenis:

 1. Pemanas karbon di dindingPemanas karbon dipasang di dinding. Mereka dipasang di dinding dan mewakili bentuk yang agak biasa. Ini pemanas tidak haba cekap bilik kerana siling, kerana arah pergerakan haba, tetapi ia adalah sangat selesa, kerana hampir tidak berlaku. Dari pilihan yang besar, yang ditawarkan kepada kami, adalah mungkin untuk membeli model dengan reka bentuk asli yang hanya akan memberikan daya tarikan kepada pedalaman anda. Adalah dinasihatkan untuk tidak meletakkan objek kayu berhampiran dengan bateri inframerah, untuk mengelakkan terlalu panas berlebihan. Pemanas dinding seperti karbon selamat untuk kanak-kanak, suhu panel luar adalah kurang daripada 90 darjah dan tidak merosakkan dinding lapisan, yang mana ia dipasang, kerana permukaan belakang radas mempunyai suhu tidak melebihi 45 darjah.
 2. Pemanas karbon silingPemanas siling. Ini adalah pemanas karbon terbaik dalam menyediakan bilik yang hangat. Radiasi inframerah, bergerak dari siling ke lantai, memanaskannya, serta objek lain dan kemudian, haba dari benda-benda ini meningkat. Pada paras kepala manusia, suhu akan 1-2 darjah lebih rendah daripada di rantau kaki, yang bagi badan kita adalah pilihan yang paling optimum. Pemasangan alat pemanas siling tidak menimbulkan sebarang masalah, dan jika anda memutuskan untuk membetulkannya secara langsung ke permukaan siling, ini boleh dilakukan dengan skru dan dowels konvensional. Bagi penampilan, biasanya, mereka sesuai dengan baik ke pedalaman.
 3. VietoPemanas lantai. Kelebihan utama pemanas lantai di depan jenis lain adalah mobiliti. Dengan berat badan yang rendah, ia boleh dipindahkan ke lokasi yang berbeza, dan juga menggunakan bilik di jalan, di mana ia adalah mungkin untuk memanaskan, adalah jejari tindakan, orang. Pemanas karbon lantai selalu mempunyai rupa yang sangat menarik dan dapat menambah variasi ke pedalaman anda, dan pada malam hari, untuk menciptakan kesan perapian. Jika kita menganalisis Pemanas karbon Veito, kita dapat melihat bahawa di bawah jenama ini boleh didapati di unit luaran utama kuasa purata dengan berat badan yang rendah 3-4 kg dan mempunyai reka bentuk yang moden.
 4. pemanas zenetModel berpusing. Agregat berputar adalah sejenis alat lantai, hanya dengan asas berputar dan dalam sesetengah model, sudut putaran mencapai 180 darjah. Tetapi kebanyakan pengeluar menghasilkan pemanas dengan sudut putaran 90-120 darjah, kerana model sedemikian lebih murah dan lebih popular. Sebagai contoh, peranti sedemikian adalah Zenet pemanas karbon. Biasanya, pemanas syarikat ini dihasilkan dengan putaran 90 darjah, dan mempunyai pemanasan radius 4-5 meter, mereka menjadi sangat popular dengan pengguna.

Related  Pembaikan dandang elektrik dengan tangan anda sendiri

Sebagai tambahan kepada jenis utama yang tersenarai, adalah mungkin untuk diperhatikan juga pemanasan karbon yang mempunyai beberapa unsur pemanasan dan memiliki kuasa yang besar dan ruang pemanasan ruang yang lebih besar; pemanas dalam bentuk lata; pemanas yang dipasang secara diam-diam, di bawah kot penamat, tetapi jenis ini kompleks untuk pemasangan diri, jadi untuk kerja ini adalah lebih baik untuk menarik profesional.

Kebaikan dan keburukan pemanas karbon

Kelebihan pemanas karbon:

 • Penggunaan pemanasan dengan peranti inframerah, kesan yang positif ke atas kerja-kerja badan manusia dengan meningkatkan peredaran darah, positif memberi kesan kepada saluran penghadaman dan ia adalah sangat penting untuk memainkan peranan sebagai pemain gantian untuk matahari di dalam musim sejuk, terima kasih kepada sinaran yang berguna.
 • Penjimatan tenaga yang ketara. Terima kasih kepada serat karbon, pemindahan haba meningkat, yang membawa kepada pemanasan bilik yang lebih cepat pada kos kuasa yang lebih rendah.
 • Keserasian ekologi yang tinggi adalah tipikal untuk semua pemanas dengan sinaran inframerah. Peranti sedemikian tidak membakar oksigen dan tidak mengeringkan udara. Di samping itu, dalam proses kerja, tiada bahan berbahaya dan bau dikeluarkan.
 • Kemungkinan pemanasan di jalanan, ciri ciri untuk pemanas karbon.
 • Reka bentuk yang menarik dan moden untuk semua jenis peranti sedemikian.
 • Perlindungan tinggi terhadap kelembapan.

Ramai pembeli, sebelum keputusan muktamad mengenai pembelian pemanas inframerah, tertanya-tanya: adakah terdapat sebarang bahaya dari pemanas karbon? Jadi, jawapannya akan jelas.
Kerosakan pemanas karbon tidak boleh membawa, kerana radiasi inframerah bukan sahaja selamat bagi manusia, tetapi juga bermanfaat, dan karbon, padat ditekan ke dalam tiub, tidak menguap semasa dalam vakum. Tetapi ada kekurangan seperti pemanas masih ada.

Related  Gambaran keseluruhan dandang gas untuk rumah dan kotej

Kelemahan pemanas karbon:

 • Reka bentuk rapuh cukup. Sekiranya anda membaca beberapa forum mengenai pemanasan karbon dan ulasan, kadangkala anda dapat melihat aduan tentang kerapuhan reka bentuk. Ketakutan disebabkan oleh tiub karbon, yang boleh meletup apabila jatuh.
 • Kos. Ia tidak menghalang, tetapi lebih tinggi daripada beberapa jenis pemanas lain.
 • Kehadiran bunyi luaran. Kebisingan seperti itu tidak hadir, tetapi pada penyejukan, dan ia tidak semestinya tidak lama, retak boleh didengar, oleh itu adalah mungkin untuk mencari orang yang tidak menyenangkan, variasi lain.

Gambaran keseluruhan video pemanas karbon Veito CH1800 XE