Mendapatkan dandang yang berkualiti tinggi dan berkualiti, setiap pemilik perlu memahami bahawa semasa operasi perkakas rumah ini juga memerlukan penyelenggaraan. Unsur utama peranti semacam itu ialah tan, yang mesti dibersihkan dari skala dan garam garam secara berkala. Untuk ini, secara berkala diperlukan untuk mengalirkan air dari dandang, namun untuk pemula proses ini memerlukan pengetahuan tertentu. Agar tidak memanggil tuan yang berpengalaman untuk menyelesaikan masalah ini, dan dapat mengalirkan air jika perlu, perlu mengetahui beberapa ciri penting dandang.

Sambungan dandang yang betul adalah penting!

Oleh itu, pertama sekali, kita harus ingat beberapa undang-undang fizikal dan menyedari bahawa air sentiasa dimasukkan ke dalam dandang di bawah tekanan, dan oleh itu, untuk menyatukannya, adalah perlu untuk membolehkan kemasukan bebas ke dalam dandang dari inlet ke udara.

Walau bagaimanapun, di sini kebanyakan rakan senegara kita menghadapi kesukaran, kerana selalunya sistem sambungan dandang tidak betul. Dan kerana terdapat beberapa pilihan untuk melakukan sambungan, pada tahap pengeditan, bagaimana mengalirkan air dari dandang di masa depan, biasanya tidak ada yang menganggapnya.

Skim pengaliran air dari dandang

Sambungan dandang standard biasa

Kebanyakan pakar dari pusat servis menjalankan sambungan mengikut pasport pengilang dandang, di mana anda dapat melihat skim ini:

Sambungan jenis ini betul, tetapi ia juga boleh diperbaiki. Variasi sambungan seperti ini akan kita pertimbangkan di bawah, dan sekarang kita akan memberitahu cara membuang air dari dandang seperti itu:

 • Ketuk bekalan air sejuk ke dandang ditutup (№2);
 • Membuka mixer, baki air panas yang tersisa dari sistem (# 7);
 • Tiang (No 4) dibuka dan air mula bergabung ke sistem kumbahan;
 • Setelah semua air hilang, injap tutup (# 8).

Related  Jenis awning moden untuk gazebo dan beranda

Dengan sistem sambungan sedemikian, tidak sukar untuk mengalirkan air dari dandang, namun, pemilik harus memastikan bahawa semua air tidak meninggalkan sistem.

Varian sambungan dandang yang mudah

Angka di bawah menunjukkan kes biasa sambungan mudah, yang sering dilakukan oleh pakar-pakar kelayakan yang rendah.

pilihan sambungan dandang mudah

Untuk menggabungkan air dengan sistem sambungan sedemikian, anda perlu melakukan operasi berikut:

 1. Tutup injap bekalan air sejuk ke dandang;
 2. Setelah membuka paip air panas di dapur atau di bilik mandi, buang sisa-sisa air panas;
 3. Buka injap sehala pada injap keselamatan dan longkang air.

Malangnya, dengan pemasangan jenis ini, air akan menggabungkan sangat lama dan tuan rumah perlu menunggu sekurang-kurangnya 40-50 minit, yang tidak boleh dipanggil mudah.

Sambungan profesional dandang – longkang air dari dandang

Untuk meluangkan sedikit masa untuk mengalirkan air, penting untuk mempunyai sistem sambungan dandang profesional. Sekiranya seseorang mempunyai dandang yang dihubungkan dengan cara ini, seperti ditunjukkan dalam gambar di bawah, maka tidak ada kesukaran untuk menguras air dan keseluruhan proses akan mengambil masa tidak lebih daripada 8-10 minit, bergantung kepada jumlah tangki simpanan.

Sambungan ketat dandang untuk saliran air yang cepat

Untuk mengalirkan air dari dandang, lakukan operasi berikut:

 1. Tutup paip air;
 2. Skru hos saliran ke paip keluar;
 3. Buka injap longkang;
 4. Buka paip bekalan paip.

Nah, untuk mengurangkan bilangan operasi sekurang-kurangnya, ada kemungkinan untuk memasang paip longkang ke sistem kumbahan pada peringkat pemasangan, dan selepas itu untuk mengalirkan air untuk mana-mana orang akan menjadi sangat mudah dan sangat berpatutan.

Merumuskan semua perkara di atas, kita boleh mengatakan bahawa dengan urutan tindakan yang betul, tidak ada yang rumit dalam saliran, sehingga seorang kanak-kanak dapat melakukan proses ini.

Related  Pemanas micathermic untuk rumah dan kotej

Video: bagaimana mengalirkan air dari dandang apabila sambungan tidak betul

Satu lagi video mengenai satu lagi versi air penyaliran dari dandang