pagar polikarbonatUntuk pembinaan pagar di arsenal pemaju terdapat jisim bahan yang boleh dipercayai dan terbukti selama bertahun-tahun: kayu, logam, batu bata, jaringan jaring. Walaupun begitu, pemilik rumah moden semakin memperhatikan jenis pagar baru, antaranya pagar polikarbonat dengan yakin datang ke barisan hadapan.

pagar polikarbonatMengikut prestasi ciri-ciri lembaran polikarbonat menang terhadap kayu dan logam, kerana ia tidak sepenuhnya tertakluk kepada pengaruh negatif atmosfera. Polimer adalah murah, ringan, tahan lasak, cukup telus, tidak memerlukan penamat. Ciri-ciri sedemikian menjadikannya calon ideal untuk permohonan dalam industri pembinaan. Penerbitan ini akan memberitahu anda bagaimana untuk membuat pagar polikarbonat yang indah dan tahan lama sendiri, dan memberikan cadangan mengenai pilihan bahan.

Ciri Utama

polikarbonatPolikarbonat – bahan polimer sintetik dilepaskan dalam bentuk kepingan (panel) panjang yang berbeza dari 3 ke 12 m Lebar standard panel pakai – 210 cm Dalam pembinaan moden menggunakan dua jenis lembaran polikarbonat ..:

 1. Selular. Mempunyai struktur selular. Plat luaran disambungkan kepada satu sama lain oleh tegak lurus atau berbentuk X. Panjang dan ketebalan lembaran berbeza bergantung pada jenis bahan (3-40 mm).polikarbonat selular
 2. Monolitik. Ia adalah bahan homogen yang telus atau lut pada peningkatan kekuatan. Ketebalannya adalah dari 1 hingga 12 mm.polikarbonat monolitik

Polikarbonat lembaran berstruktur (selular) boleh didapati dalam pelbagai variasi warna, menjadikannya mudah untuk memilih untuk melaksanakan sebarang penyelesaian reka bentuk.

Kelebihan dan kekurangan polimer sintetik

kepingan polikarbonat untuk pagarKelebihan utama bahan termasuk:

 • Jisim kecil yang tidak memerlukan bingkai sokongan yang kuat;
 • rintangan terhadap kakisan dan pengaruh atmosfera luaran;
 • rintangan kepada pengaruh mekanikal, struktur likat bahan tidak membenarkan polimer untuk retak dari kesan, polikarbonat adalah 200 kali lebih kuat daripada kaca;
 • pemindahan cahaya yang baik, plastik telus membolehkan sehingga 90% cahaya semulajadi;
 • kekonduksian terma yang rendah;
 • rintangan kimia;
 • Julat suhu operasi yang luas, polimer boleh digunakan pada suhu -50 hingga + 120 ° C tanpa kehilangan ciri prestasi;
 • kesederhanaan dalam penjagaan, yang dikurangkan kepada basuh berkala dengan air sabun.

Related  Pemanas rumah karbon

Semua kualiti ini membuat polikarbonat bahan yang sangat baik untuk kandang, rumah hijau, perlindungan, struktur kotak dan lain-lain Fences diperbuat daripada polikarbonat pada profil logam ini dengan cukup baik melaksanakan fungsi utama mereka -. Melindungi daripada bahagian kemasukan yang tidak dibenarkan. Oleh kerana struktur sel, mereka betul-betul menyerap bunyi jalan, jauh dari kebisingan tuan rumah.

Kelemahan utama polikarbonat, seperti, sememangnya, semua polimer sintetik – kemusnahan di bawah pengaruh radiasi UV.

Memandangkan fakta ini, pengeluar moden menutup bahan ini dengan salutan pelindung khas. Di samping itu, polimer sintetik mempunyai pekali pengembangan haba yang cukup tinggi. Itulah sebabnya pagar yang diperbuat daripada polikarbonat dibuat hanya dalam bentuk bahagian berasingan. Sebagai struktur galas pagar seperti itu, gunakan rangka dikimpal logam atau kerja keras.

Teknologi pendirian pagar dari polikarbonat lembaran

pagar indahProses mendirikan pagar dari polimer lembaran berbeza sedikit daripada teknologi mendirikan pagar dari lembaran profil dan kelihatan seperti berikut:

 • menandakan perimeter;
 • penyediaan lubang kedalaman dan diameter yang sesuai;
 • pemasangan tiang sokongan;
 • lampiran kepada sokongan lag yang melintang;
 • pemasangan kepingan polikarbonat.

Untuk penciptaan pagar luaran, lebih baik menggunakan bahan lembaran monolitik yang mempunyai kekuatan tinggi dan kemungkinan membongkok tanpa mengganggu ciri-ciri. Sekiranya anda ingin membuat pagar indah dan lut yang diperbuat daripada polikarbonat antara jiran di negara ini, maka anda boleh memilih pilihan bajet anda – panel berstruktur.

Penyediaan bahan

litar polikarbonat pagarBagi sokongan, paip berprofil logam, seksyen 60 x 60 mm dan ketebalan dinding 2 mm, akan diperlukan. Panjang tiang bergantung kepada ketinggian yang diinginkan dari pagar, kedalaman penanda buku dan kaedah penetapan pendukung di lapangan.

Untuk log melintang, adalah perlu untuk membeli paip logam profil dengan seksyen 40 x 40 mm atau 25 x 50 mm. Ketebalan dinding tidak kurang daripada 1 mm.gambarajah rangka

Apabila memilih ketebalan lembaran polimer untuk kandang, anda harus berpandukan jarak antara jambatan. Versi optimum dari frame: tiga jumper dengan jarak 600-1000 mm dengan jarak antara pendukung 3 m. Ketebalan minimum polycarbonate sarang lebah adalah 8 mm.

Related  Penggunaan produk-produk kehidupan manusia yang berkesan dalam keadaan pinggir bandar dengan bantuan tandas gambut moden

Di samping itu, profil untuk panel berstruktur diperlukan, jenis yang perlu dipilih bergantung kepada ketebalan bahan, struktur dan penetapan pagar polikarbonat. Gambar-gambar jenis yang mungkin ditunjukkan dengan jelas di bawah.polikarbonat dan profil selular

Jika tiang sokongan akan menjadi konkrit, ia adalah perlu untuk menyimpan pada batu, simen dan pasir untuk mencipta penyelesaian. Jangan lupa tentang alat: gerudi; peringkat, betul-betul, rolet, gerudi spade dengan bit gerudi, bit pemutar skru dengan set, mesin kimpalan Bulgaria dan unsur-unsur penetapan.

Tahap pendirian pagar polikarbonat lembaran

proses pagarSelepas menyiapkan bahan, anda boleh teruskan untuk membuat pagar polikarbonat sendiri.

Peringkat peringkat 1 – menandakan perimeter tapak

menandakan tapakTentukan titik-titik sudut pagar dan gerakkan pasak, di antara yang anda harus tarik kord. Tentukan titik pemasangan bagi lajur pendukung. Langkah yang disyorkan ialah 3 m di antara pusat-pusat kemurungan masa depan.

Langkah # 2 – pemasangan tiang

pemasangan tiangDi tempat-tempat terancang gerudi telaga. Kedalaman purata tidak boleh kurang dari 1/3 dari panjang kutub.

Apabila menentukan kedalaman pemasangan sokongan, perlu mengambil kira indeks kedalaman pembekuan tanah untuk rantau tertentu. Bagi tanah yang kotor, cara terbaik untuk membaiki sokongan adalah asas jalur dengan penguat struktur sepenuhnya.

pemasangan tiang dan pemasangan bingkaiKami mencurahkan lapisan pasir atau dropout di bahagian bawah setiap sumur. Ketebalan lapisan adalah 10-15 cm Kami memperlakukan bahagian bawah tanah setiap sokongan dengan bitumen atau membungkusnya dengan bahan bumbung untuk mengecualikan sentuhan logam dengan kelembapan. Kami menubuhkan dalam tiang sokongan yang disediakan dengan baik, tahap dengan bantuan tahap dan plumb, memperbaiki serpihan bata, konkrit. Bergantung kepada keadaan cuaca dan suhu udara, tempoh pengerasan penuh konkrit berbeza dari 23 hingga 30 hari.

Peringkat peringkat 3 – kita membuat rangka perlindungan

pemasangan bangkaiKepada tiang sokongan kami mengimpang jambatan mendatar (kurang). Jarak antara ketinggian bergantung kepada ketinggian pagar polikarbonat. Jika ketinggian pengawal lebih daripada 1.5 m, disarankan untuk memasang tiga jumper, dengan jarak di antara mereka 60 hingga 100 cm.

Jika anda tidak boleh menggunakan pengimpal untuk menetapkan jambatan, maka ia adalah agak mustahil untuk kenderaan kepada mereka untuk kancing dengan skru, logam, memasang paip pada “rak” sudut logam dan direkodkan dengan teliti.

Selepas pendirian struktur, kerangka dirawat terhadap karat, lipit dibersihkan, dan berwarna.

Related  Pemanas gas untuk kotej dan rumah – kemudahan penggunaan, keselamatan dan keselesaan

Langkah # 4 – membetulkan panel polikarbonat

polycarbonate tudungTandakan dan potong bahan pada panel saiz yang diperlukan. Untuk memotong, anda boleh menggunakan gergajian dengan gigi kecil dengan perceraian minimum atau jigsaw (menyesuaikan usul bilah – tanpa berayun). Letakkan profil akhir (UP) di hujung setiap bahan kerja yang diterima. Lubang gerudi di titik lampiran ke bingkai. Jarak antara lubang adalah 300 mm.

Untuk mengurangkan risiko retak dalam polikarbonat sarang lebah, semua titik penetapan perlu dibuat tidak lebih dekat daripada 40 mm dari pinggir bahan.

Jangan lupa tentang pengembangan suhu polimer selular, yang boleh mencapai 10 mm ke arah bilik udara. Untuk mengelakkan ubah bentuk rel pengawal, jurang terma (5 mm) perlu ditinggalkan di antara helaian. Pada pengembangan, di tempat pengikat juga retak dapat dibentuk. Oleh itu, adalah disyorkan untuk menggunakan termo-pencuci khas. Struktur pelekap ditunjukkan dalam gambar di bawah.termoshow

Untuk menaikkan pengembangan terma yang mungkin, panel boleh diamankan kepada diri mereka menggunakan profil penyambung.pemasangan melalui profil penyambung

Dengan mengambil kira ubah bentuk kemungkinan bahan pada pengaruh suhu, pakar-pakar mengesyorkan untuk menggunakan polikarbonat untuk pemasangan satu sudut bingkai dikimpal, di mana bahan yang tegar tetap hanya di bahagian tengah setiap bahagian. Contoh pembinaan seperti ditunjukkan dalam gambar.mengikat polikarbonat ke bingkai logam

Langkah terakhir dalam pembinaan diri pagar polikarbonat adalah pelepasan bahan dari filem pengangkutan, yang seluruh prosesnya melindungi panel dari goresan dan cip. Mengenai ini penciptaan pagar boleh dianggap selesai. Perkara utama adalah pembersihan tepat pada masanya dari pencemaran dan pemeriksaan secara tetap ke atas integriti keseluruhan struktur.