Pemanas gas untuk kotej atau rumah negara – penyelesaian yang sangat baik dengan minimum kerumitan, dan ini adalah kenyataan yang tidak patuh, dan hasil memproses pelbagai ulasan pemilik peralatan keajaiban ini.

Dan agar tidak menjadi tidak berasas, mari kita bercakap tentang:

 • Apakah pemanas gas?
 • Bagaimana mereka berbeza di antara mereka?
 • Bagaimanakah prinsip operasi dan berasaskannya?
 • Bagaimana untuk memilih model mengikut ruang yang ada?
 • Yang lebih baik untuk memberi, dan juga untuk rumah yang sepanjang hidup di dalamnya orang?
 • Apakah yang harus anda perhatikan ketika memilih peranti?

Apakah pemanas gas?

Pemanas isi rumah gas – alat mudah alih atau pegun yang direka untuk meningkatkan suhu udara kepada nilai di mana seseorang merasa selesa. Bergantung pada model dan reka bentuk, peranti sedemikian boleh mengendalikan kedua-dua gas utama dan campuran propana-butana dari silinder.

Pemanas gas untuk kotej dan rumah – perbezaan, peranti, ciri-ciri

Dengan lokasi dan mobiliti:

 • pemanas gas mudah alihpemanas gas mudah alih (mudah alih) – beroperasi hanya pada LPG, berbeza dengan peningkatan tahap keselamatan. mereka mempunyai beberapa perlindungan yang sangat berkesan di mana peranti dimatikan secara automatik: apabila tekanan bahan api berkurang, unit tilam, peningkatan CO2 (karbon dioksida), dan juga dalam beberapa keadaan kritikal yang lain. Jumlah perlindungan boleh berbeza-beza bergantung kepada kategori harga dan model;
 • pemercik gaspegun (convectors) – ini boleh menjadi pemanas gas tak boleh alih dari silinder atau agregat yang disambungkan ke lebuh raya, tidak ada perbezaan asas dalam isu ini. Sesetengah model pada mulanya dihasilkan dan dijual dengan satu set muncung untuk sebarang jenis bahan api biru. Semasa pemasangan, instrumen pegun mestilah dilengkapi dengan cerobong untuk mengangkut gas sisa (letih);
 • mengikut lokasi terdapat – dinding, siling, lantai.

Dengan kaedah pemanasan dan prinsip operasi:

Peranti gas beroperasi pada prinsip pembakaran bahan api (gas) yang tidak bersenjata di pedalaman ruang terpencil. Dengan kaedah ini, gas memasuki sumber tenaga, di mana ia digabungkan dan dicampurkan dengan udara yang disuntik, selepas itu campuran terhasil masuk ke dalam ruang di mana pencampuran akhir komponen berlaku. Di bawah pengaruh tekanan, campuran gas-gas memasuki zon panel yang memancar, selepas itu pengoksidaan campuran bermula dan, sebagai akibatnya, pembakaran.

Bergantung pada reka bentuk peranti, kamera mungkin ditutup atau jenis terbuka.

Related  Pemanas kuarza: berbahaya atau tidak?

Jenis ditutup ruang di pemanas gas untuk rumah, menurut tinjauan, adalah lebih praktikal dalam operasi daripada analog jenis terbuka. dalam kes ini bahan api, dan produk pembakaran (gas ekzos) tidak dapat masuk ke dalam udara di mana peranti dipasang.

Untuk meminimumkan risiko gas memasuki ruang terbuka bilik, unit dengan ruang penebat terbuka dilengkapi dengan penganalisis udara dan injap keselamatan (injap), dalam keadaan kritikal, peranti ini memutuskan sambungan peranti dalam mod automatik.

Pengilang menjamin pemanasan bilik gas berkualiti tinggi dengan keluasan sehingga 40 m².

Penting! Peranti dengan jenis kamera terbuka tidak disyorkan untuk digunakan di bilik tertutup tanpa pengudaraan paksa.

Pemanas gas pemangkinPemanas katalit gas – nama itu disebabkan oleh kehadiran panel pemangkin, ia digunakan sebagai elemen pemanasan, di mana pemindahan haba akhirnya dipengaruhi. Bahan yang paling biasa digunakan untuk membuat panel – serat kaca yang ditambah, sebagai pemangkin, kotoran platinum.

Pembakaran katalitik dicirikan oleh ketiadaan api yang mutlak. Mendefinisikan pakar proses ini sering menggunakan istilah – “pembakaran permukaan”, ia berlaku kerana pembakar gas yang tidak bakar digunakan dalam peranti dengan pemanasan pemangkin. Proses ini dijalankan kerana pengoksidaan yang tidak bercampur-campur dengan bahan bukan organik tertentu.

Peranti kumpulan ini beroperasi dalam campuran propana dan butana, model tertentu untuk meningkatkan perolakan udara panas, dilengkapi dengan pemanas kipas, tetapi ia adalah diperhatikan bahawa untuk operasi normal gas pemangkin suis kipas pemanas tidak perlu, ia membuatkan unit serba lengkap dan bebas daripada sesalur kuasa.

Faktor kecekapan rata-rata alat tersebut adalah 80%. Satu peranti jenis ini mampu memanaskan sehingga 80 m².

pemanas gas inframerahpemanas gas inframerah mempunyai perbezaan yang signifikan dari jenis sebelum pemanas gas – mereka dapat bukan sahaja memanaskan bilik, kawasan perkara lantai atau orang itu, tetapi juga untuk meningkatkan suhu udara untuk selesa terbuka ruang (perabot, balkoni, patio, rumput, dan lain-lain .). Kedua-dua gas asli dan cecair digunakan sebagai bahan bakar. Seperti namanya, jenis peranti yang dilengkapi dengan pemantul inframerah, yang menggalakkan lebih cepat dan seragam untuk pemanasan mana-mana kawasan.

Related  Kaedah untuk memilih snowplows untuk kotej musim panas

Pemanas IR, seterusnya, berbeza dalam:

 • “Cahaya”, radiasi seramik dengan t dari 800 ° C, dalam kerja menerangi ruang sekitarnya. Prinsip pengoperasian pemanas seramik gas untuk kotej sangat mudah: setelah menyambungkan sumber kuasa (silinder, garis utama) ke sambungan pemanas dan membuka injap gas, gas memasuki alat di mana ia bercampur dengan udara yang ditarik. Kemudian, melalui pembahagi, gas tersebut diagihkan secara sama rata ke atas permukaan dalaman plat seramik, di mana pembakaran seterusnya bahan bakar dan pemanasan elemen pemanasan berlaku.
 • “Gelap”, radiasi pemangkin dengan t tidak melebihi 600 ° C, praktikalnya tidak memancarkan cahaya. Prinsip operasi adalah sama dengan rumah inframerah Pemanas gas dilengkapi dengan dapur memasak seramik, di sini gas juga mengalir ke peranti, bercampur dengan udara, tetapi lebih campuran tiub refraktori memanjangkan, mana teroksida dinding dipanaskan memanaskan dirinya dan elemen terpancar. Selepas itu, haba dicerminkan, terletak di belakang tiub, reflektor bahagian atau integral ke dalam ruang.

Mana yang lebih baik untuk rumah yang sepanjang tahun tinggal di dalamnya orang? Petua untuk memilih

Persoalannya agak sukar, kerana bangunan yang perlu dipanaskan sama sekali, seseorang mempunyai sebuah rumah besar di beberapa tingkat dan tinggal di sana sepanjang tahun, dan seseorang itu cukup merindukan pondok kecil yang selesa untuk rekreasi. Oleh itu, terdapat banyak perbezaan: kawasan struktur, bilangan lantai, pemanasan bangunan, ketersediaan gas (garis utama, belon), dan lain-lain.

Penggunaan kuasa

Kawasan pemanasan secara langsung bergantung kepada penunjuk ini. Kuasa yang diperlukan, secara purata, dikira setiap 1 m² kira-kira 2 kW.

Bahan api

 • Gas utama (semulajadi) hanya digunakan di convectors pegun, tidak termasuk peranti jalanan, contohnya, pemanas gas inframerah untuk kotej yang terletak berhampiran barbeku atau di gazebo.
  pemanas gas jalanan
 • Gas cecair – dijual di silinder khusus, sesuai untuk semua peralatan pemanas gas tanpa pengecualian. Pilihan gas belon memberikan mobiliti dan kemudahan penyelenggaraan.

Penting! Apabila menggunakan gas asli, perlu mempunyai cerobong atau paip untuk menghilangkan gas ekzos ke atmosfera.

Kehadiran perlindungan dan peranti pengawalseliaan

Berhubung dengan hal ini untuk menasihati sesuatu yang sukar, kerana lebih banyak fungsi dan ciri-ciri canggih dalam pemanas gas untuk kotej, mengulas peranti yang lebih mahal, tetapi pengeluar menawarkan banyak aksesori, yang bukan sahaja memudahkan persediaan dan operasi, tetapi juga menyediakan maksimum perlindungan.

 • Perlindungan terhadap kerugian menegak – cabut unit apabila ia menggulung.
 • Perlindungan terhadap kebocoran gas dan kebocoran api.
 • Kawalan kuasa (lancar atau tetap) – membolehkan anda menjimatkan bahan api dengan ketara sambil mengekalkan rejim suhu optimum.
 • Penganalisis karbon dioksida dan udara.
 • Peranti yang mengawal jumlah bahan api yang dibekalkan.
 • Piezo percikan.

Related  Gambaran keseluruhan pemanas dengan bahan api diesel

Satu perkara yang pasti – tidak kira yang peranti dipilih, pemanas gas inframerah yang kuat untuk rumah atau peranti yang padat, sebagai contoh, pemangkin-jenis ideal untuk villa kecil, semua yang akan berjemur dalam perapian ini akan memberikan kehangatan dan keselesaan.

Video: bagaimana memilih pemanas gas untuk memberi