stesen pamIsu bekalan air ke dacha adalah salah satu tugas utama menyediakan keselesaan rumah. Stesen pam untuk dacha adalah elemen utama untuk membekalkan air dari telaga ke bahagian dalam bilik.

Unit yang paling dituntut untuk bekalan air di atas plot persendirian adalah sebuah stesen pam untuk kotej. Ia menjamin bekalan air yang tidak terganggu dari telaga atau telaga ke rumah. Mekanisme dan susunan stesen tidak rumit.

Sistem bekalan air lengkap terdiri daripada unsur-unsur struktur berikut:

 • pam (permukaan atau telaga);
 • tangki pengembangan untuk air;
 • pengawal relay (mengawal operasi stesen pam);
 • tolok tekanan (digunakan untuk mengukur tekanan di dalam tangki pengembangan);
 • tandas injap (menghalang aliran air terbalik dari bilik);
 • menyambung hos.

skim pemasangan stesen pam

Parameter utama apabila memilih stesen pam adalah ciri teknikalnya:

 • kuasa,
 • Keupayaan untuk membekalkan air dari sumber ke jarak tertentu,
 • ketinggian pengambilan air,
 • jumlah kapasiti storan,
 • prestasi.

Setakat ini, terdapat pelbagai pilihan peranti untuk memastikan bekalan air dacha. Setiap stesen mempunyai kelebihan atau kelebihan lain, berbeza dengan penunjuk kos dan kualitinya.

Apabila memilih stesen, mengambil kira jarak dari sumber ke rumah. Semakin kecilnya, kuasa kurang memerlukan keperluan stesen pam. Juga, kedalaman terjadinya massa air di telaga atau di telaga memainkan peranan penting di sini.

Memilih stesen yang paling kuat tidak semestinya dibenarkan kerana produktivitinya boleh menjadi jauh lebih baik daripada telaga itu sendiri. Juga, jangan beli peranti paling mahal. Anda perlu mencari pilihan terbaik, mengikut parameter teknikal dan prestasi untuk kes tertentu.

Pembekalan air yang stabil ke rumah untuk tujuan domestik, boleh memberikan kapasiti pam kira-kira 3000-6000 l / h, dan untuk keperluan kotej angka ini adalah 600-1000 l / jam. Jumlah tangki pengembangan mesti mengandungi sekurang-kurangnya 25 liter.

Untuk memastikan bekalan air ke rumah dari sumber, sehingga 8 meter dalam, ia cukup untuk kuasa stesen dari 0.8 hingga 1.2 kW / j. Sekiranya kedalaman sumber lebih daripada 8 m, maka perlu menggunakan pam lubang bawah sejajar dengan stesen pam, penunjuk yang bersamaan dengan 1.5-2.2 kW / h.

Pam tenggelam juga mempunyai bentuk silinder dan logam, perumahan tahan karat. Ia terdiri daripada peranti pembekalan air (skru atau emparan), unit pemampat dan petak pengambilan air dengan mesh perlindungan. Di bahagian atas pam ada saluran keluar yang injap cek dan hos bekalan air disambungkan.

Setiap peminat musim panas, yang mempunyai maklumat tentang semua parameter yang diperlukan di kawasan pinggir bandar, boleh bebas mengira unit yang diperlukan dan membuat pilihan stesen pam untuk kotej.

Gambaran keseluruhan stesen pam untuk rumah percutian

Selepas menentukan jenis dan jenis sistem pembekalan air, perlu menyemak semula stesen pam untuk rumah negara.

Terdapat pengeluar yang sentiasa menggunakan pendekatan inovatif untuk meningkatkan kualiti produk mereka. Harus diingat kebolehpercayaan mereka dan pemilihan model yang besar untuk penggunaan air untuk tujuan riadah:

Stesen pam CAM 40-22 Marina

CAM 40-22 MarinaModel ini dilengkapi dengan pam permukaan, yang mempunyai bilah terbina dalam. Prinsip bekalan air dilakukan melalui tiub elastik, atau diperkuat, paip air yang kuat diameter besar (biasanya 25mm atau 32mm). Hujung hos atau tiub dibasahkan di dalam air. Ia dilengkapi dengan injap bukan kembali. Di paip berhampiran pam, beberapa penduduk musim panas memasang penapis, yang menghalang kemasukan bahan berat ke dalam paip air dalam.

Permulaan stesen pertama mesti dijalankan mengikut cadangan dalam manual. Sebelum berjalan, melalui lubang khas dengan penyumbat plastik, air dicurahkan. Ia mesti mengisi ruang di antara injap pam pam dan pemampat itu sendiri.

Jenama yang paling popular yang menggunakan teknologi pelenting jarak jauh:

 • Wilo-Jet HWJ,
 • Grundfos Hydrojet,
 • Aquario.

Pam ini direka untuk memastikan tekanan air dari telaga, cermin air yang berbeza-beza dari 9 hingga 45 m. Unsur-unsur penyambung peranti tersebut adalah dua paip.

ESPA TECNOPRES elektron

ESPA TECNOPRES elektronStesen pam ini dikawal secara elektronik, yang menyediakan keselamatan dan mempunyai fungsi tambahan:

 • perlindungan dari memulakan pam tanpa paras air yang mencukupi di sumber;
 • pencegahan kerap berlaku;
 • pelarasan permulaan dan kawalan set kelajuan enjin lancar. Oleh kerana sistem ini, kepala air tajam sepenuhnya dikecualikan, di mana zon tekanan tinggi tiba-tiba (kejutan hidrostatik) boleh diwujudkan;
 • penjimatan tenaga;

Satu-satunya kelemahan adalah kos. Tidak semua pemilik dacha mampu membeli stesen pam itu.

Peraturan asas untuk menyambung stesen pam

pamLokasi sumber air adalah predetermination utama kaedah pemasangan stesen pam. Sekiranya berhampiran rumah anda, anda boleh memasang stesen kecil di dalam bangunan. Sekiranya pam menghasilkan bunyi terlalu kuat semasa operasi, maka tangki pengembangan perlu diletakkan di dalam rumah dan pam diletakkan di dalam telaga. Untuk musim sejuk, pembukaan telaga perlu terlindung.

Ia juga mungkin untuk menyambung stesen pam ke telaga melalui lubang digali khas dengan menetas berhampiran sumber. Dalam kes ini, lubang harus dilindungi, terutamanya pada musim sejuk.

Pilihan yang optimum untuk memberikan, dalam hal menempatkan sumber pada jarak kira-kira 20 m dari rumah, akan menggunakan pam dalam. Menurut peraturan untuk menyambung stesen pam, skema ini melibatkan pemasangan paip di tanah pada kedalaman sekurang-kurangnya 80 cm. Pipa harus diletakkan pada bantal pasir supaya jika terjadi penurunan tanah, pipa tidak rosak. Tiub yang sama harus dipakai dalam pemanas.

Kabel kuasa meterai ke pam, oleh itu kebocoran elektrik sepenuhnya dikecualikan. Hujung wayar lain dihubungkan dengan automasi tangki lonjakan.

Tangki pengembangan dipasang dengan baik di dalam bilik yang dipanaskan pada musim sejuk – bilik mandi atau dapur. Tangki ini tidak menghasilkan bunyi bising dan mempunyai penampilan estetik, jadi ia sesuai dengan pedalaman. Paip masuk disambungkan ke tangki pengembangan, dan bahagian lain dari paip itu terhubung rapat dengan pam di dalam telaga.

Di dalam bilik, sistem bekalan air dipasang ke saluran keluar, pam diaktifkan dan air dipam ke dalam sistem. Pam beroperasi secara automatik.

Mempunyai sistem sedemikian di dacha, isu keselesaan di rumah sepenuhnya diselesaikan. Sistem bekalan air autonomi adalah lebih banyak keselesaan daripada mewah. Berikutan cadangan pakar, anda boleh memasang sistem sedemikian dengan mudah, walaupun dengan tangan mereka sendiri.

Video: bagaimana untuk menyambungkan stesen pam di pondok dengan betul