Bunga azalea di taman botaniSetiap orang yang telah memerhatikan azaleas bunga mekar secara peribadi tahu bahawa mustahil untuk menjauhkan mata dari luar biasa. Kepalanya yang megah salju putih, merah jambu dan ungu, warna kuning dan merah memikat imaginasi. Oleh itu, makin banyak penanam bunga berminat dalam jenis dan spesies loji ini.

Daripada enam ratus spesies azalea dan rhododendron yang berkembang pesat, hanya sedikit yang ditanam di kebun dan kebun.

Dan semua pelbagai dan kekayaan warna – ini tidak diketahui oleh jenis dan kacukan yang diperolehi dari salib antara malar hijau dan tumbuh-tumbuhan daun luruh yang tinggal di Amerika, Eropah dan Asia.

Dalam keadaan rumah dan taman, anda biasanya boleh memenuhi wakil-wakil dari dua jenis:

  • Rhododendron Simsii atau azalea indian (A. indica);
  • Rhododendron obtusum atau azalea Jepun (A. Japonica).

Tetapi hari ini dalam kerja pemilihan secara aktif digunakan dan jenis lain tumbuh-tumbuhan hiasan. Akibatnya, azaleas diperoleh dengan bentuk bunga yang tidak biasa atau tidak berwarna dengan warna coronas. Keterangan dan gambar azaleas, jenis dan jenis mereka akan membantu memahami kepelbagaian dunia rhododendron dan mencari tumbuhan mengikut keinginan mereka.

Azalea Jepun (Rhododendron obfusum)

Contoh pembentukan azaleas Jepun dalam bentuk bonsaiRerumputan rhododendron tumpul atau azaleas Jepun mencari aplikasi di florikultur dalaman, menghias rumah hijau dan taman-taman. Di rumah, tumbuh-tumbuhan spesies ini hampir tidak mencapai ketinggian 60 cm, selalunya pada masa dewasa menjadi bantal yang padat, yang selama berbunga ditutupi dengan bunga dan tunas terbuka.

Dalam penampilan dan saiz bunga spesis ini azalea adalah lebih rendah daripada banyak spesies yang berkaitan, tetapi disebabkan oleh banyaknya berbunga dan temperamen yang bersahaja, ia ditanam di banyak negara. Hari ini, di pelupusan tukang kebun terdapat beberapa ribu jenis azalea mewah Jepun dan kacukannya dengan wakil-wakil lain dari genus yang luas.

Bonsai berasaskan azalea JepunSelepas berbunga di rumah, azalea Jepun dapat berjaya di taman sehingga sejuk. Semudah turun naik suhu, tumbuh-tumbuhan hanya bertolak ansur dengan pemangkasan dan pembentukan. Oleh itu, kepada jenis rumah, di Jepun dan juga di bahagian-bahagian lain di dunia telah menjadi azaleas stam popular, direka dalam pokok-pokok bonsai Timur atau Eropah tradisional di taman gaya biasa.

Azalea Melina Jepun

Azalea Melina JepunGred azalea Jepun “Melina” tidak boleh diabaikan kerana pewarna karmam cerah bunga dengan corolla hingga diameter 4-5.5 cm. Tepi-tompok kelopak yang mengisi seluruh volume bunga itu dipintal indah. Mekar adalah banyak, hampir sepenuhnya menyembunyikan dedaunan kebiruan. Kilang itu padat, pada usia 10 tahun ketinggiannya tidak melebihi 30 cm dengan diameter 50-60 cm.

Azalea Jepun Kermesina Alba

Azalea putih Kermesina AlbaSeperti Melina, azalea putih yang sama menarik Kermesina Alba. Bunga-bunganya lebih kecil diameternya, tetapi kerana bilangan cawangannya kelihatannya penuh dengan salju wangi yang harum.

Antara azaleas Jepun terdapat banyak jenis yang boleh dipercayai dan terbukti. Di samping itu, spesies ini secara aktif digunakan untuk mendapatkan hybrids interspecific yang kadang-kadang sangat asli.

Azalea indian (Rhododendron simsii)

Himalaya dan azalea India di tamanVarietas yang diperolehi melalui penggunaan azaleas India atau Rhododendron Sims menjadi asas bagi kerja-kerja penanam dan penanam bunga amatur.

Dalam keadaan bilik, disebabkan oleh sekatan sistem akar dan pemangkasan tetap, pokok renek ini, seperti azalea Jepun, padat dan kecil. Biasanya mereka boleh terkandung dalam lingkungan 40-60 cm Tetapi di taman azalea penunjuk mencapai ketinggian satu setengah setengah ke atas. Dan terdapat tumbuh-tumbuhan dengan tempoh yang berbeza berbunga, bentuk, warna dan saiz coronet.

Berbanding dengan variasi Jepun di azalea India, bunga lebih besar dan lebih hiasan.

Azalea india Stella MarisTerdapat banyak variasi yang berbeza dengan tanda-tanda yang berlainan di tengah-tengah corolla atau sempadan asal di sepanjang pinggirnya. Satu contoh jenis azalea ini boleh dianggap sebagai tanaman Stella Maris dengan bunga putih salji, dihiasi dengan semburan lembam pada kelopak atas.

Bunga-bunga azalea terry atau sederhana, dengan tepi beralun atau licin.

jenis Azalea Albert-Elizabeth menonjol besar, sehingga kepada 8.5 cm garis pusat, bunga berganda dengan pinggir carmine luas dan kelopak ikal bermata. Tumbuhan mula berkembang sangat awal, hampir membuka musim azaleas di rumah dan taman.

Azalea India Albert-ElizabethWalaupun terdapat banyak jenis azalea indica, bunga warna kuning atau oranye sangat jarang di kalangan mereka, dan tumbuh-tumbuhan dengan coronal biru dan ungu sepenuhnya tidak hadir.

Azaleas Knap Hill

Azalea Knap Hill hibrid PersilKumpulan yang banyak tumbuh-tumbuhan hibrid, yang dipanggil Knap Hill Hybrid, muncul dengan menyeberangi beberapa spesies azaleas liar, antara yang merupakan spesies Jepun, serta tumbuh-tumbuhan yang berasal dari Amerika.

Permulaan kerja pemilihan, yang memberikan dunia bunga banyak tumbuhan mewah, telah dibentangkan pada abad ke-XIX di kenabian British Knob Hill Nursery. Dia kemudian memberikan nama itu kepada campuran azaleas E.Vatarer.

Sebahagian daripada anak benih hibrida baru dibeli oleh pemungut jutawan terkenal dan tukang bunga Lionel Rothschild. Tumbuh-tumbuhan itu diangkut ke Hampshire dan di sini, di estet Baron Exbery, kerja penghapusan jenis azaleas yang tidak diketahui sebelum ini. Akibatnya, dunia menerima warna-warna terang yang luar biasa bukan sahaja warna putih dan merah jambu tradisional, tetapi juga warna kuning.

Di tapak ladang lama, taman yang indah dengan semak daun azalea daun ketinggian satu dan setengah meter masih dipelihara. Bunga mempunyai warna dan saiz yang berbeza, sesetengah spesimen memukau walaupun dengan corak 10 sentimeter.

Ramai azaleas Knap Hill menghasilkan aroma halus, dan paling mudah bertolak ansur dengan beku sehingga 23 ° C dan sehingga 30 ° C.

Malangnya, tidak mungkin menyimpan semua azaleas hibrid dari kumpulan bahasa Inggeris lama. Banyak yang tidak dapat ditarik balik, tetapi tanaman yang tersisa menjadi asas untuk kerja pembiakan moden.

Azadia Golden Eagle (Rhododendron Golden Eagle)

Azalea Golden EagleMusim sejuk-keras daun azalea, diperolehi daripada penyebaran Rhododendron calendulaceum dan pada usia dewasa mencapai ketinggian 1.8 meter. Tumbuhan dengan mahkota bulat luas sempurna acclimate di zon tengah dan setiap tahun menyenangkan penampilan kebun massa bunga semi-double kuning-oren hingga 6 cm diameter. Bunga-bunga kelas Azalea bentuk hal berkembang 6-12 keping dan tidak jatuh dari 3 ke 9 minggu.

Azalea Knap Hill Sylphides

Azalea Hybrid SylphidesVarieti azalea ini juga tergolong dalam keluarga Knap Hill Hybrid dan dianggap sebagai salah satu yang paling tahan lasak di dunia. Tumbuh-tumbuhan menahan frosts hingga -32 ° C dan pada musim bunga terbuka 8-14 bunga berbentuk corong besar pada setiap tangkapan. Warna latar belakang corolla berwarna putih dan merah jambu, di tengah – tempat kuning terang. Pelbagai azalea ini tidak mempunyai rasa yang jelas. Pembungaan massa berlaku pada bulan Mei dan Jun. Semen belukar dewasa mempunyai mahkota bulat padat sehingga 120 cm tinggi.

Azalea daun Jolie Madame

Azalea daun Jolie MadameTall, berbanding dengan jenis Azalea belukar Jolie Madame seperti yang dinyatakan di atas dan juga sedang mengalami musim sejuk yang sejuk, tetapi 10 tahun boleh membesar sehingga 3 meter tinggi. Bunga-bunga azalea daun ini berwarna merah jambu yang besar, ringkas dan terang. Di tengahnya adalah tempat yang hampir oren-kuning. Puncak berbunga datang pada bulan Jun, apabila 7-9 bunga diturunkan pada pucuk.

Azalea Knap Hill Schneegold

Azalea Knap Hill SchneegoldAzalea rahang yang berkesan diperolehi daripada melintasi rhododendron daripada pelbagai kuning Saint Ruan dan Cecile. Kilang di taman adalah terhad dalam pertumbuhan. Sebagai hasil pemangkasan, mahkota terbentuk dengan ketinggian dan lebar kira-kira satu setengah meter, tetapi tanpa kawalan azalea ia boleh membesar hingga ketinggian 2 meter.

Bunga besar dengan ikal pada tepi kelopak warna putih. Tetapi azalea putih tidak boleh dinamakan, kerana bahagian atas corolla dihiasi dengan patch kuning, dan tepi mempunyai bulu merah jambu dari bawah. Pembungaan berlaku pada bulan Mei dan Jun.

Azalea Knap Hill Czardas

Azalia ChardashVariasi hibrida ini, yang berasal dari kuning rhododendron, juga tergolong dalam kumpulan azalea Knap Hill. Pembungaan pelbagai bermula pada bulan Mei, apabila ketinggian meter dari belukar ditutupi, seperti dalam foto azalea, dengan bunga terry kuning krim. Minyak wangi merebak di sekitar tumbuh-tumbuhan. Perbezaan azalea ini adalah cinta cahaya matahari. Kilang itu tumbuh dengan baik dan bunga di sebelah cerah, di bawah naungan kecerahan dan saiz coronas berkurangan.

Azalea Knap Hill (Rhododendron Yellow) Iblis

Azalea Knap Hill SatanSalah satu jenis azalea yang paling menarik dari kumpulan Inggeris dipanggil “Syaitan” dan menonjol dengan bunga-bunga merah yang ringkas dengan pantulan kekuningan di dalam corolla. Ketinggian tumbuhan tegak photophilous mencapai 180 cm. Apabila ditanam, adalah disyorkan untuk memilih tempat yang terang dengan tanah kering longgar. Puncak bunga azalea ini, seperti dalam foto, jatuh pada dekad terakhir bulan Mei dan seluruh bulan Jun.

Azalea hibrid “Slavka” (kumpulan Knap Hill)

Azalea hibrid Bunga-bunga azalea ini tidak hanya berwarna putih tulen, tetapi juga struktur ganda yang luar biasa, seolah-olah satu halo dimasukkan ke dalam yang lain. Azalea putih yang elegan akan menghias mana-mana taman dan boleh digunakan dalam penanaman kumpulan tunggal dan dalam kumpulan. Ketinggian semak adalah kecil, hanya 1-1.4 meter, mahkota adalah sfera, padat.

Lampu Golden Azalea (Lampu Golden Rhododendron)

Azalea Golden LightsTumbuhan berkesan dengan bunga subur yang terang dan rintangan fros yang tidak biasa tidak akan hilang di mana-mana taman atau rumah hijau. Ini azalea daun yang diturunkan oleh penternak Amerika University of Minnesota. Lampu Golden Hibrid azalea tergolong dalam kumpulan Utara Amerika Lampu. Semut dewasa mencapai ketinggian 150 cm dan dari Mei hingga Jun dihias dengan bunga berwarna kuning keemasan berwarna 7 cm. Bagi tumbuhan, seperti dalam foto azalea, teduh tempat-tempat yang tenang dengan penyiraman yang banyak dan substrat asid humus yang kaya adalah pilihan.

Azalea hibrid Azurro

Azalea hibrid AzurroBunga besar hibrid Azzurro muncul dari akhir bulan Mei dan terakhir hingga pertengahan bulan Jun. Runcing azalea ranting sehingga 1.5 meter tinggi berselerak dengan beribu-ribu warna warna merah jambu violet-blackberry dengan semburan raspberry di dalam corolla.

Azalea daun Koichiro Wada

Azalea daun Koichiro WadaThe azalea spesies yakushimanum merujuk kepada jenis tumbuhan Asia. Variasi “Koichiro Wada” di kalangan saudara-mara dibezakan oleh warna merah jambu yang berwarna merah terang dari tunas, yang pales ketika coronas sepenuhnya terbuka. Secara beransur-ansur cangkir bunga menjadi putih sepenuhnya. Daunnya berwarna hijau gelap, tebal, padat, tetapi ia hampir tidak dapat dilihat kerana jisim bunga azalea, seperti dalam gambar, meliputi mahkota sehingga pertengahan bulan Jun. Tumbuhan hias tumbuh hingga 140 cm dan lebar 220 cm, ia agak beku-digigit dan ungenerous apabila ditanam di taman.

Video mengenai bunga yang menakjubkan dari pelbagai jenis azalea