Elemen pemanas untuk pemanas air simpananUntuk memanaskan air di mana-mana litar, perlu memberi energi kepada kayu, gas atau elektrik. Tan untuk pemanas air adalah nod di mana tenaga elektrik melalui spiral nichrome, memanaskannya, dan haba dipindahkan ke air melalui logam atau seramik. Dengan tindakan, elemen pemanas dan litar air dalaman adalah bahagian berfungsi pemanas air. Semua peralatan lain diperlukan untuk memastikan proses dalam parameter yang ditentukan.

Varieti unsur pemanasan elektrik air

Jenis-jenis elemen pemanas elektrikMari kita ingat plat panas elektrik lama dengan lingkaran terbuka, yang digunakan pada pertengahan abad yang lalu. Sekiranya lingkaran itu ditutup dengan lapisan pasir halus yang tulen dan diletakkan di dalam tiub logam, hujung tutupnya dengan penumpukan penebat, elemen pemanas untuk pemanas air akan diperolehi. Wayar lingkaran tidak bersentuhan dengan air dan logam, tetapi memanaskan tiub dari tembaga atau keluli. Akibatnya, tidak ada bahaya kejutan elektrik, dan air dipanaskan dari elektroda basah atau terbuka yang jatuh ke dalamnya.

Untuk membersihkan SEPULUH dari skala, ia mesti direndam dalam air panas dengan Antinakipin atau memegang larutan asid sitrik. Selepas mengesahkan integriti kes itu.

Satu lagi elemen pemanasan ialah rekabentuk apabila konduktor diletakkan dalam botol, tidak bersentuhan dengan air. Dan peranti sedemikian dianggap sebagai unsur pemanasan “kering” atau tertutup. Setiap unsur mempunyai kelebihan dan kekurangannya.

Peranti dan aplikasi termokopel

Peranti thermoelementTiub pemanasan yang terhasil boleh dibengkokkan dan dilaksanakan bahagian supaya ia dapat dipasang di dalam kapal. Dalam kes ini, selongsong logam atas diperbuat daripada konduktor dengan pemindahan haba yang baik – keluli, tembaga, aloi. Untuk menetapkan di dalam kapal SEPEN untuk pemanas air, ia mungkin untuk mengecilkan atau kedua-dua hujung unsur oleh kacang terpisah. Dalam mana-mana air, kecuali suling, ada garam. Sebahagian daripada mereka, apabila dipanaskan, menjadi tidak larut dan menetap pada tiub logam. Proses ini juga berlaku kerana paip tembaga adalah pemangkin untuk pemendakan.

Related  Kami membuat gerbang kayu kukuh dengan tangan kita sendiri

Sekiranya rod diletakkan di sebelah logam yang lebih aktif, maka akan dengannya ion-ion agresif dihubungi. Kemudian elektrod anoda magnesium runtuh, ditutup dengan kerak longgar, tidak ada cukup ion untuk membentuk endapan pada KALI. Oleh itu, hayat perkhidmatan unsur-unsur utama adalah berpanjangan, dan elektrod magnesium digantikan dengan yang baru apabila dipakai. Oleh itu, semua Tans untuk pemanas air diselesaikan dengan anod magnesium.

Peralatan pemanasan keringUnsur pemanasan kering diatur secara berbeza. Mereka tidak bertindak balas terhadap sedimen, tidak masuk ke dalam interaksi elektrokimia dengan air, jangan terlalu banyak dalam persekitaran yang keras. Oleh itu, tidak perlu memasang elemen anod dengan mereka. Ini bukan pemanas, kerana peranti ini tidak boleh dipanggil pemanas elektrik tiub. Elemen sedemikian disediakan untuk model tertentu pemanas air.

Pemanasan apa yang dipasang di dandang Thermex

Pemanas untuk dandang ThermexSyarikat itu menggunakan pemanas untuk pemanas air Thermex dari pelbagai pengeluar. Selain tapak Itali, pengeluaran elektrod di China terbuka. Pada output terdapat makmal kawalan. Unsur-unsur dengan rintangan rendah dihantar ke perkawinan.

Untuk jaminan yang lebih baik di rumah, sebelum memasang pemanas, mereka perlu diadakan selama beberapa jam di dalam air dan periksa sama ada rintangan sepadan dengan yang ditunjukkan dalam pasport.

Untuk pemanas air Thermex, unsur-unsur pemanasan berikut dihasilkan:

 • untuk paip melalui aliran, pemanas 3,3 2,5, 5,5 kW;
 • pada flange bertaut D 64 mm – 2,0 1,5 kW, D 82 mm – 1,5 kW, D 92 mm – 1,5, 2,0 kW;
 • tanpa bebibir, dengan mengunci kacang – 0,7, 1,3, 2,0 kW;
 • anod magnesium komposisi khas, hanya di Itali.

Syarikat ini telah membangunkan komposisi khas untuk menghasilkan anodes dari aloi AZ63 plus, yang 2 kali lebih efisien daripada anod konvensional.

Elemen pemanas untuk dandang Ariston

Elemen pemanas untuk dandang AristonFirma Ariston menggunakan elemen pemanasan pengeluaran atau pesanan sendiri di kilang Thermowatt di Itali. Pemanas dalam reka bentuk tembaga dan keluli, untuk kapal menegak lurus dan bengkok, kerana berbaring di sisi mereka.

Related  Gambaran keseluruhan pemanas dengan bahan api diesel

Kami menggunakan bahan pemanasan kacang dan flens untuk pemanas air Ariston, dengan diameter proprietari bebibir – 42, 48, 63, 72 mm dan dilengkapi dengan metrik benang. TEN digunakan terutamanya dan ada model dengan struktur unsur yang tertutup. Semua pemanas mempunyai kuasa 1-4 kW. Enam siri TANS digunakan dalam 80 jenis pemanas air, hanya model ARI STEA TITE dan ABS SLV mempunyai unsur-unsur kering dengan hayat perkhidmatan 7-10 tahun tanpa penggantian.

Pemanas air Ariston mempunyai suhu terkawal termostat dalam lingkungan 20 hingga 80 darjah, yang memanjangkan hayat pemanas. Penggantian elektrod magnesium berlaku seperti yang diperlukan.

Lima siri elektrod dibuat menggunakan tiub tembaga, dan hanya satu, menggunakan keluli tahan karat. Elemen-elemen pemanasan siri RNCA direka untuk dandang kecil dengan jumlah 30 dan 50 liter.

Sikap profesional terhadap pemanas air Ariston, penggunaan pemanas yang direka khas untuknya, memberi hasil:

 • perak sputtering kenalan dibenarkan untuk menaikkan arus hingga 25 amperes versus 18 dari pesaing;
 • pemanasan air yang cepat kerana pemindahan haba yang tinggi;
 • pemasangan mudah pemanasan elemen, dan operasi jangka panjang tanpa pembaikan.

Elemen pemanasan syarikat Sweden Electrolux

Elemen pemanasan syarikat Sweden ElectroluxSyarikat Sweden Electrolux menggunakan pemanas elektrik pengeluaran dan produknya sendiri dari Thermowatt tumbuhan Itali. Produk berkualiti dihasilkan dalam pelbagai besar, boleh dipercayai dan tidak terlalu banyak. Pemanas elektrik untuk pemanas Electrolux menjadi tidak dapat digunakan dengan sebab:

 • tiub logam pecah dari haba yang terlalu panas atau voltan tinggi;
 • titik penetapan corrode;
 • tidak ada anod magnesium;
 • Pemanas tidak sepenuhnya direndam di dalam air.

Semua kes kegagalan elemen pemanasan dikaitkan dengan pelanggaran peraturan operasi peranti.

Kesan termostat pada hayat pemanas

Kesan termostat pada hayat unsur pemanasanPemanas air mempunyai perlindungan mandatori daripada terlalu panas. Apabila suhu kritikal dicapai, perkakas dimatikan. Suhu dalam pemanas air dikawal oleh termostat. Dalam kes ini, sensor suhu adalah;

 • tongkat yang diturunkan ke dalam kapal selari dengan pemanas;
 • alat kapilari di mana membran menutup sentuhan apabila jumlah cecair meningkat;
 • nod elektronik.

Related  Prinsip pemanas convector

Thermoregulators adalah mudah dan boleh diprogramkan, overhead dan tertanam. Mereka tidak boleh diperbaiki, ia digantikan apabila dipasang serupa.

Elemen pemanasan untuk pemanas air dengan termostat beroperasi dalam mod lembut. Jika mod pemanasan yang ekonomik digunakan sehingga 55 darjah, syarat-syarat untuk pemendakan garam kekerasan tidak dicipta dan pemanas kekal bersih untuk masa yang lama, yang bermaksud ia tidak terlalu panas.

Di samping itu, pemanas dengan termostat sangat mudah digunakan, hanya memanaskan air di dalam bekas.

Perintah penggantian unsur pemanasan dalam pemanas air

Prosedur untuk menggantikan elemen pemanasanUntuk membersihkan atau menggantikan pemanas di pemanas air dari skala, adalah perlu untuk menyediakan akses kepada peranti dengan mengosongkan dan menguras tangki. Dalam kes ini, perlu memastikan penyamaan tekanan dalam kapal.

Untuk tempoh kerja, pemanas air tidak hanya terputus dari saluran keluar, tetapi mesin dimatikan pada baris. Ia mungkin untuk memasang litar dan menghidupkan pemanas air selepas air mengalir dari injap longkang.

Untuk memastikan pemeriksaan dan pembaikan, peranti mesti dihidupkan dan dibongkar dengan bebibir yang dilampirkan pada SEPULUH. Putuskan sambungan bekalan kuasa. Sebelum anda perlu menarik atau melukis pengikat pendawaian pada bebibir, untuk memasang litar dengan betul selepas menggantikan pemasangan. Pada masa yang sama, rod anod mesti diganti atau dibersihkan daripada sedimen.

Pengedap gusi dan gasket harus dibersihkan dari kotoran dan diganti jika perlu. Pasang pemanas baru dan laksanakan pemasangan dalam urutan terbalik. Apabila mengisi tangki dengan air, buka injap longkang untuk mengeluarkan udara.

Bagaimana untuk membersihkan dan menggantikan pemanas tangki dari skala – video