pertanian lembu kecilJenis-jenis haiwan yang lazat untuk kediaman musim panas adalah keputusan yang ideal untuk tapak kecil dan ladang yang menjadi kebimbangan sebagai hobi. Haiwan ladang miniatur berkembang menjadi satu pertiga daripada saiz baka biasa, mereka lebih baik untuk manusia, dan ada yang memerlukan penjagaan kurang (tetapi tidak semua) berbanding dengan saudara mereka yang bersaiz penuh. Dalam artikel ini kami akan memperkenalkan anda kepada beberapa haiwan seperti itu.

Lembu Mini

lembu miniLembu kerdil moden adalah keturunan individu pada abad ke 18-19. Hari ini, berat badan mereka mencapai 270 kg, dan pertumbuhannya tidak melebihi 106 cm. Mereka ditarik khas untuk menjadi lebih kecil daripada pendahulunya.

Perangai

Dari malu untuk memanjang. Saiz kecil menjadikan mereka kurang menakutkan untuk kanak-kanak. Seorang kanak-kanak berusia tujuh tahun dengan mudah dapat susu susu lembu kecil yang terlatih dan patuh.

Faedah

Menghasilkan 18 hingga 22 liter susu sehari, masing-masing, di atas meja anda akan sentiasa segar krim, keju, mentega, keju cottage dan yogurt.

Penjagaan dan Pakan

lembu mini dengan anak lembuLembu harus berkeliaran padang rumput, makan rumput dan berjemur. Untuk lembu tenusu kecil, sekurang-kurangnya 2000 meter persegi diperlukan. m ruang. Dia memerlukan kandang untuk memberi makan, memerah susu dan hidup. Secara purata, hari ia menggunakan kira-kira 11 kg rumput laut, 1 kg bijirin dan 27 liter air dengan memerah susu biasa.

Lembu kerdil memerlukan jumlah kekuatan yang sama untuk penyelenggaraan sebagai spesies biasa.

Bulls Mini

lembu jantanDexter, Hereford, Longhorn, Jersey, Lowline (mini Angus) dan Zebu adalah baka yang paling popular. Mini-Zebu mempunyai berat antara 90 dan 220 kg, manakala Mini Dexter dan Hereford mencapai 450 kg.

Permohonan

Lembu kerdil digunakan terutamanya dalam pertanian dan persembahan bukan mekanik di pameran, pameran dan perarakan.

Perangai

Biasanya haiwan yang tenang telah mengembangkan kecerdasan dan dapat belajar untuk melakukan pelbagai tugas.

Related  Menanam, menanam dan menuai jagung di kampung

Faedah

Mudah untuk menyeret berat dan boleh digunakan untuk mengangkut rumput kering, air, kayu api dan daun yang dikumpulkan.

Penjagaan dan Pakan

Lembu dewasa memerlukan ruang 4.000 meter persegi. Untuk kehidupan yang selesa, 13 kg rumput kering setiap hari di musim sejuk, serta 1.5 kg campuran makanan pada hari bekerja. Berikan haiwan itu dengan bilik kering untuk tidur dan perlindungan yang baik dari sejuk.

Anak lembu kerdil adalah dua kali lebih mahal daripada anak lembu biasa. Pada tahun pertama, peruntukkan waktu harian untuk latihannya.

Ayam pygmy

ayam dan ayam BentamkiYang paling terkenal di antara ayam-ayam mini adalah bengkok kerdil. Mereka adalah 2 kali lebih kecil dan lebih ringan daripada ayam standard. Rata-rata, beratnya tidak lebih daripada 500 g. Bentamaks sering digunakan untuk tujuan hiasan dengan bulu cantik mereka di kaki dan ekor kipas yang luas. Ramai ayam biasa mempunyai salinan yang dikurangkan sendiri, tetapi terdapat juga beberapa benthamk kerdil yang unik tanpa saudara-mara besar. Sebagai contoh, Belanda dan Seabright bentamki.

Penilaian penternak

Sesetengah petani mencatatkan bahawa menonton tarian ayam ayam kecil melegakan mereka dan menimbulkan suasana hati.

Perangai

ayam kerdilBengkok kerdil, seperti ayam besar. Ada di antara mereka yang ramah dan dengan senang hati diberikan dengan tangan. Lain-lain, sebaliknya, benar-benar liar.

Faedah

Telur bentamok adalah separuh saiz telur ayam yang standard, tetapi mereka juga berguna. Ayam makan belalang, larva dan perosak lain, dan sampah mereka adalah bahan kompos yang sangat baik.

Penjagaan dan Pakan

keluarga ayam kecilUntuk kawanan 6 ayam, merancang kandang ayam, 2 hingga 2 meter bersaiz dengan kotak sarang, tempat untuk berehat dan pemanasan di musim sejuk, dan taman alpine yang dilindungi oleh jaring dari pemangsa. Ayam memerlukan makanan dan air setiap hari, telur juga mesti dikumpulkan setiap hari. Satu ayam makan 1-2 cawan makanan setiap hari. Bentamki suka sayuran halus dicincang, tetapi mayat mereka mesti dibersihkan dengan berhati-hati, agar tidak menarik lalat.

Ular, pelukan, elang, anjing dan pemangsa lain boleh sekelip mata memusnahkan seluruh kawanan. Bentamki, seperti kebanyakan ayam, terdedah kepada penyakit. Sentiasa cuci tangan dengan sabun sebelum dan selepas menghubungi mereka, kedua-duanya untuk perlindungan mereka, dan untuk anda sendiri.

Kambing kerdil

kambing kerdilKambing dianggap dwarfish jika pertumbuhan mereka berada dalam jarak antara 48 hingga 60 cm Individu di bawah tanda ini disebut “mainan” domba.

Related  Empat kesilapan tipikal tukang kebun permulaan

Penilaian penternak

Pemilik mencari kambing biri-biri yang lazat. Sesetengah haiwan ini menyerupai haiwan boneka comel yang berlebihan disumbat dari dalam.

Perangai

Kambing biri-biri mini dikelaskan sebagai spesies yang berasingan, dan hanya selepas satu masa mereka boleh menjadi ramah dan jinak.

Faedah

Di belakang batu Sheviot dan Babidoll agak mudah dijaga. Mereka memberikan pulangan yang baik susu, bulu dan daging.

Penjagaan dan Pakan

domba miniSekiranya anda bercadang untuk membiak domba, mulailah dengan satu domba dan dua domba setiap 1-2 hektar, dibahagikan kepada beberapa bahagian, untuk membolehkan haiwan menggoreng secara berasingan. Di luar padang rumput, biri-biri mini menggunakan kira-kira 7 kg rumput kering setiap hari. Sediakan mereka dengan rumah yang selamat 2.5 hingga 2.5 m pada waktu malam, serta kanopi dengan teduh pada hari-hari yang cerah. Pada musim sejuk, pemanasan tambahan tidak diperlukan.

Semakin kecil domba, semakin terdedah kepada pemangsa.

Kuda kerdil

anjing dan kerdil kudaSelepas empat abad pembiakan, pakar berjaya mengeluarkan kuda kecil, yang pertumbuhannya tidak melebihi 86 cm, dan beratnya berbeza antara 70 dan 110 kg. Dimensi ini berkadaran dengan saiz kuda biasa.

Penilaian penternak

Jika kuda besar menakutkan kamu, maka kamu akan mendapati mereka sayang dan ramah.

Perangai

Kuda mini pintar dan mudah dipelajari. Kebanyakan mereka dibina patuh dan terbiasa dengan tangan.

Faedah

kuda dwarfishSesetengah pemilik memanfaatkan kuda kerdil mereka dalam kereta kecil atau menggunakannya sebagai pek haiwan untuk backpacking dengan beg galas. Haiwan ini boleh membawa berat sehingga 31 kg.

Penjagaan dan Pakan

keluarga kuda kecilDua individu boleh dengan mudah merumput di wilayah itu dalam 4 meter persegi. km. Walaupun selepas hari di padang rumput, mereka memerlukan sekurang-kurangnya 2 cawan gandum sehari. Pada musim sejuk, setiap kuda memerlukan makanan kering pada kadar 2% berat setiap hari – ini adalah purata 2 kg. Sediakan perlindungan kering yang boleh dipercayai dengan perlindungan yang baik terhadap angin sebanyak 2.5 hingga 3.6 m. Kebanyakan kuda kerdil membesar bulu untuk melindungi mereka dari keadaan sejuk. Oleh itu, mereka menikmati menghabiskan masa di luar pada hari-hari salju. Pemanas tidak diperlukan walaupun dalam cuaca sejuk.

Kuda kerdil bukan anjing. Berhati-hati mempelajari maklumat tentang haiwan ini dan bersiaplah untuk menghabiskan masa belajar.

Anda belajar tentang beberapa jenis haiwan ternakan kerdil. Jika anda mengkaji secara terperinci spesies spesifik yang anda merancang untuk menanam di ladang, maka kos buruh untuk proses ini dapat dikurangkan pada waktu-waktu. Dalam menghadapi kekurangan ruang dan kawasan tapak, penanaman lembu dan ayam mini kecil akan menjadi penyelesaian yang sangat baik.

Related  Bagaimana untuk membuat katil yang dibangkitkan dengan tangan anda sendiri

Video mengenai ladang dengan lembu kerdil