ayamSemasa ayam yang pertama, ayam-ayam menjatuhkan bulu-bulunya di seluruh gua itu dalam jumlah yang boleh diandaikan bahawa pemangsa telah berada di sana. Sesetengah burung segera dihancurkan hampir sepenuhnya, manakala di lain-lain tanda-tanda penembusan boleh menjadi tidak ketara. Biasanya perubahan pertama bulu ayam berlaku pada musim luruh pada usia kira-kira 18 bulan dan hasilnya lebih cepat daripada pengganti berikutnya. Ini adalah proses yang benar-benar biasa dan tidak ada sebab untuk bimbang – musim gugur musim gugur menunjukkan bahawa ayam sedang bersiap untuk musim sejuk.

Ayam menyebarkan bulu apabila ia menjadi sejuk. Dengan cara ini mereka cenderung untuk memegang udara dihangatkan oleh badan, antara permukaan kulit dan bulu – ini mencipta sejenis penampan untuk perlindungan terhadap sejuk. Jika bulu sudah menjadi tua, rosak atau kotor, burung tidak boleh kegebuan mereka dengan baik, jadi bersalin kulit sebelum musim sejuk – ia adalah satu jaminan bahawa ayam tidak akan membekukan kerana bulu baru.

ayamBulu ayam kira-kira 90% protein (pada hakikatnya, ia terbentuk daripada keratin – gentian protein sama yang membentuk rambut, kuku dan hooves daripada haiwan lain), 8% daripada air, dan yang lain – ia adalah lemak tidak larut air. Oleh itu, dengan menambah bahagian-bahagian kecil protein dalam diet ayam dalam pusingan meranggas, anda akan membantu mereka untuk berkembang bulu baru untuk cepat menyediakan untuk cuaca musim sejuk.

Sebagai peraturan, ayam menerima jumlah yang perlu protein makanan yang seimbang yang berkualiti tinggi untuk ayam bertelur, dan juga sebagai makanan tambahan yang burung biasanya mendapati diri mereka – kumbang, cacing, slug, belalang, ular, cicak, katak. Di samping itu, terdapat banyak tumbuhan protein tinggi yang boleh diberikan kepada ayam sebagai merawat sepanjang tahun, tetapi ia amat berguna pada musim luruh.

Related  Tumbuh Cherry Tomato

ayam sedang mencari vitaminPerubahan musim sedikit bulu makanan istimewa semula jadi, kaya dengan protein, akan menjadi sangat berguna untuk ayam, walaupun sesetengah dinasihatkan untuk bergerak dalam tempoh ini pada makanan khas dengan kandungan protein yang tinggi.

Ingatlah bahawa bilangan merawat harus dihadkan – tidak lebih dari 10% dari jumlah keseluruhan diet.

Berikut adalah senarai 10 sumber protein yang kaya yang saya gunakan sebagai merawat yang berguna untuk ayam semasa mencuci.

Telur

telur rebusTelur yang dimasak adalah sumber protein yang sangat kaya, selain ayam sangat menyukai mereka. Anda boleh, tentu saja, memberikan burung dan telur mentah, tetapi ini boleh menyebabkan akibat yang tidak dijangka, jadi saya masih menasihatkan anda untuk merebus telur dengan baik untuk keselamatan.

Daging ayam

daging ayam

Ayam rebus atau daging kalkun juga mengandungi sejumlah besar protein. Anda juga boleh memberi burung keseluruhan karkas itu sepenuhnya – dalam kes ayam, anda boleh yakin bahawa mereka tercekik tulang patah, seperti yang sering berlaku dengan anjing atau kucing. Anda juga boleh merawat ayam dengan produk sampingan yang tersisa dari ayam belanda selepas cuti.

Daging

daging lembu rebusAyam boleh diberikan potongan daging lembu, kambing, daging babi atau tulang dengan daging, serta produk sampingan. Daging boleh digunakan dalam bentuk mentah atau dimasak. Lagipun, mereka juga makan daging mentah apabila mereka berjaya menangkap burung atau tikus kecil.

Ikan

ikan rebusIkan dalam apa-apa bentuk – mentah, direbus atau dalam bentuk makanan dalam tin – adalah sumber protein yang kaya dengan ayam semasa mencium. Anda boleh memberi mereka ikan keseluruhan – bersama dengan kepala, giblet dan tulang. Ayam suka ikan! Tuna kalengan atau mackerel juga merupakan makanan istimewa protein yang berguna.

Related  Bagaimana Caterpillar berbulu dapat meramalkan Cuaca

Kerang

moluskaKerang, daging dan lengan lobsters, udang, udang karang – dalam bentuk mentah atau masak.

Cecair tepung

cacing tepungCecair tepung kering – salah satu sumber terbaik protein gred tinggi. Ayam dari mereka hanya gila! Sekiranya anda mempunyai keinginan, anda boleh menanam cacing tepung di rumah.

Kacang dan biji

biji bunga matahariBenih adalah sumber protein yang kaya. Biji labu yang segar atau kering, biji bunga matahari yang dikupas atau tidak jelas merupakan pilihan yang sangat baik untuk ayam. Sebagai merawat, anda juga boleh menggunakan kacang cincang – kacang almond, kacang, walnut. Cuma jangan berikan ayam benih bunga masin atau kacang masin.

Oat

oatOat boleh diberi ayam dalam bentuk mentah atau dimasak sebagai suplemen protein semulajadi, yang sangat disukai burung. Oat dan oat utuh adalah berguna.

Pucuk

benih bercambahBiji-bijian dan kekacang yang ditanam – salah satu hidangan yang paling disukai dalam ayam, yang mengandungi banyak protein gred tinggi. Kacang, kacang polong, kacang merah adalah pilihan yang sangat baik. Anak benih yang semakin berkembang adalah cara yang mudah dan boleh dipercayai untuk menyediakan ayam dengan sumber tambahan protein.

Makanan untuk ayam

makanan ayamSuapan, yang biasanya diberi makan ayam dalam tempoh lapan minggu pertama, mengandungi lebih banyak protein daripada makanan untuk lapisan. Saya tidak akan benar-benar menggantikan diet ayam dewasa atau ayam petelur, walaupun semasa menghibur. Pada pendapat saya, pilihan yang terbaik – ia adalah untuk menambah bahagian makanan paket separa untuk ayam (yang anda pasti kiri) untuk ayam-ayam betina makanan biasa molting, atau mencampurkannya dengan makanan untuk meletakkan ayam.

Sekarang anda tahu mengenai beberapa sumber protein yang berguna untuk ayam semasa ayam. Jangan panik apabila anda melihat bulu di mana-mana, tetapi hanya kerap memberi makan burung dengan suplemen protein.

Related  Apakah gagak di halaman belakang berbahaya?

Satu lagi pernyataan: Saya dengar bahawa ada yang mencadangkan semasa molt memberikan ayam makanan kucing, kerana ia mempunyai banyak protein. Secara peribadi, saya tidak menasihatinya. Makanan kucing adalah untuk kucing, bukan untuk ayam. Adalah lebih baik untuk membeli burung anda beberapa tin sardin atau ikan kalengan lain – ia bukan sahaja menjadi lebih berguna, tetapi juga lebih murah!

Moult ayam – video