ayam di ladang ladangKebanyakan herba memberi manfaat kepada kesihatan manusia dan haiwan. Oleh itu, banyak daripada mereka digunakan untuk merawat dan mencegah pelbagai penyakit. Saya membiak ayam dan menggunakan pelbagai herba di ladang saya. Tumbuhan bukan sahaja makanan untuk burung. Mereka juga merupakan komponen persekitaran hidupnya. Saya lebih suka herba masakan terkenal – benar-benar selamat dan boleh dimakan.

Tetapi sesetengah tumbuh-tumbuhan adalah toksik kepada ayam (seperti untuk manusia). Terdapat kes-kes apabila penggunaan ubat herba dan berguna dalam dos yang terlalu besar membawa kepada penyakit dan juga kematian.

Saya tidak melakukan penyelidikan saintifik, saya tidak mempunyai pendidikan veterinar atau perubatan. Jadi saya memutuskan bahawa berhati-hati tidak akan berlebihan. Saya benar-benar meninggalkan penggunaan bahan dan alat dalam industri unggas yang boleh mencetuskan masalah dengan haiwan kesayangan saya.

Jika di mana-mana komoditi kita melihat label “sayuran” atau “semula jadi”, ini tidak bermakna bahawa ia benar-benar selamat. Ayam adalah ayam yang agak kecil. Ia tidak akan mengambil terlalu banyak usaha untuk membahayakan kesihatannya.

Berhati-hati dengan minyak penting

Minyak penting sering digunakan bukan untuk tujuan yang mereka maksudkan atau dalam jumlah terlalu besar. Terutamanya jika seseorang tidak mempunyai maklumat mengenai penggunaannya dan dos yang tepat. Oleh itu, saya selalu memilih herba segar atau kering.

Beberapa tumbuhan yang tidak selamat boleh didapati dalam pelbagai jenis produk unggas. Oleh itu, ia perlu untuk sentiasa memeriksa senarai ramuan sebelum membeli makanan tambahan sayur-sayuran untuk ayam.

Saya mengelakkan penggunaan alat dan bahan untuk pembinaan rumah ayam, yang mengandungi bahan-bahan yang berpotensi berbahaya. Memandangkan ayam boleh membuat benda yang tidak boleh dimakan, bahan berbahaya dalam komposisi mereka boleh merosakkan kesihatan burung.

Berikut adalah senarai beberapa tumbuhan toksik yang saya enggan digunakan. Mereka boleh menyebabkan gejala penyakit yang serius di dalam burung, dan dalam kes yang paling teruk – membawa kematian.

8 tumbuhan yang berpotensi berbahaya

comfreyComfrey adalah herba yang sering menyebabkan cirit-birit, kegagalan hati. Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada penggunaan luaran tumbuhan ini untuk penyingkiran edema, penyembuhan luka. Walaupun ramai pemilik tersilap meyakinkan bahawa comfrey adalah makanan ayam.

kayu putihEucalyptus – tidak berbahaya dengan sendirinya. Tetapi ia mungkin hadir spora aspergillosis – jamur, yang membawa kepada kepupusan pelbagai spesies burung, termasuk ayam dan itik. Di samping itu, minyak kayu putih pekat adalah toksik kepada manusia dan haiwan.

digitalisDigitalis adalah herba yang boleh menyebabkan kegagalan jantung.

nettle kudaJelatang kuda – tumbuhan dari keluarga Solanaceae, mempunyai kesan negatif terhadap sistem saraf pusat.

pudinaPaya Mint – adalah toksik kepada hati, membawa kepada kegagalan buah pinggang, kadang-kadang – sehingga mati.

tansyTansy – boleh mencetuskan cirit-birit, penyakit hati, kematian.

wintergreenGrushanka – penyebab gangguan endokrin di dalam badan.

wormwoodWormwood menjejaskan sistem saraf dan boleh menyebabkan kejang.

campuran aromatikConfetti untuk rumah adalah campuran aromatik. Ia termasuk calendula, kelopak mawar, chamomile, pudina, echinacea dan herba selamat lain. Dengan campuran ini, anda boleh menyimpan bau yang menyenangkan di henhouse itu. Ia membolehkan anda untuk menakutkan perosak, dengan memberi faedah kepada burung.

Jarum untuk ayam – video