pelbagai actinidiaTerdapat lebih daripada sedozen jenis actinidia, di antaranya Actinidia Dr Shimanovsky telah menjadi sangat popular. Penerangan mengenai pelbagai akan memberitahu anda bagaimana untuk menanam tanaman dengan betul, menjaga ia untuk mendapatkan hasil tuaian yang kaya.

Penerangan

Actinidia kolomikta Doktor Szymanowski – hiasan mana-mana laman kerana dedaun hiasannya. Ini adalah tumbuhan yang tumbuh dengan bentuk semak, pokok anggur yang mencapai panjang sekurang-kurangnya 2 m (di bawah keadaan pertumbuhan yang menggalakkan, panjangnya boleh mencapai 5-20 m). Ciri-ciri utama yang berbeza adalah rintangan fros (sehingga -40 ° C), variegation, jenis tumbuhan wanita, pendebungaan diri sendiri (namun bagi tanaman yang kaya, spesimen lelaki juga perlu ditanam).

Penanaman

Kerana perhiasannya untuk actinidia, Dr. Szymanowski sendiri disenyawakan yang paling sering ditanam di sepanjang dinding rumah, arbors, menyokong pra-dipasang dalam bentuk anggur-espaliers. Semasa penanaman, jarak ke pagar dan dinding bangunan harus diperhatikan (masing-masing harus 1.5 m dan 2 m). Antara tumbuhan, jarak ialah 1.0-1.5 m.

dedaunan yang berlainan daripada actinidiaPerhiasan tumbuhan itu disebabkan oleh dedaunannya, dicat dengan warna putih-merah jambu-hijau, dan pada musim gugur mendapat warna kuning, merah jambu atau warna merah-ungu. Dan pencahayaan yang lebih cerah, semakin kuat pewarna daun. Perlu diperhatikan bahawa warna ciri warna muncul hanya selepas mencapai usia 2-3 tahun.

bloom actinidiaMenurut keterangan ketegangan actinidia, Dr. Shimanovsky mula berkembang pada usia 5 (pada bulan Mei-Jun), melepaskan bunga-bunga putih kecil (dengan stamen pori dan kuning) dengan bau lemon. Masa berbunga adalah 20 hari.

Buah Actinidia Dr ShimanBerry muncul pada bulan Ogos (ini memerlukan 130 hari tanpa frost). Berbuah intensiti sederhana. Saiz purata buah kira-kira 2.5 cm panjang, berat – sehingga 3 g Berries ditutup dengan kulit hijau, mempunyai pulpa yang manis dan masam dan bau yang menyerupai nanas atau epal. Sebaik sahaja buah masak, mereka jatuh.

Related  Menanam pokok buah-buahan pada musim bunga memerlukan penyediaan

Penanaman dan penjagaan

doktor actinidia Shimanov di pondokPenanaman dan penyelenggaraan aktinidia yang betul dari colomict Dr Shimanovsky adalah sangat penting untuk membuat tumbuhan itu tumbuh sihat dan memberikan hasil yang baik.

Tanam tumbuhan terbaik di penumbra. Pada usia muda, anak benih tahan teduh, tetapi dengan pertumbuhan mereka memerlukan cahaya matahari.

Actinidia tidak suka genangan air dan limau, jadi anda tidak dapat menanamnya di tempat di mana kelembapan dapat dikumpulkan.

Bumi untuk actinidia harus sedikit berasid atau neutral, ringan, subur, diberi makan dengan baja organik.

Sistem akar tumbuhan terletak 25 cm dari tanah. Oleh itu, kelembapan tanah harus sentiasa dipantau, mengelakkan pengeringan. Pengairan tidak mencukupi menimbulkan penurunan daun. Di samping itu, penting untuk menghulurkan bulatan berhampiran bar dengan humus atau gambut. Pelonggaran tidak diperlukan.

Dari keterangan pelbagai actinidia, Dr Shimanovsky, menjadi jelas bahawa tanaman memerlukan sokongan 2.5 m tinggi.

Memandangkan actinidia tidak suka dikeluarkan dari permaidani, seseorang itu perlu membuatnya kuat, dari bahan tahan lama, supaya mereka berkhidmat lebih daripada satu tahun. Paling penting, jika ia adalah reka bentuk yang anda boleh meletakkan dan meletakkan bersama anggur dan taburkan pada musim sejuk.

Prosedur pemangkasan dilakukan untuk menghilangkan pucuk patah, berpenyakit, serta untuk mencegah penebalan mahkota, yang mengurangkan hasil tumbuhan. Sebagai peraturan, 3 buah anggur ditinggalkan di semak belukar dan diedarkan di sepanjang trellis.

Actinidia digunakan dalam masakanPemangkasan dilakukan pada akhir bulan Mei atau awal bulan Jun selepas aliran sap musim telah berakhir, atau pada musim luruh, setelah menutupi bahagian dengan kabut taman. Anggur utama actinidia perlu dikemas kini setiap 2-3 tahun. Selepas mencapai umur 7-10 tahun, actinidia dipotong, hanya meninggalkan tunggul dalam 30-40 cm.

Pada awal musim bunga, pemangkasan tidak dilakukan, kerana actinia mungkin kehabisan jus dan mati.

Actinidia digunakan dalam memasak untuk memasak pelbagai gula-gula, dan sebagai tumbuhan hiasan, untuk menanam gazebos, dinding, lindung nilai.

Related  Apa yang perlu diletakkan di sebelah lobak?

Berkembang pada dacha actinidia – video