Tatar honeysuckle dari biji benihDi antara banyak tumbuhan untuk mewujudkan landskap, hattanysuckle Tatar mengambil tempat yang betul. Terdapat banyak sebab untuk ini, salah satunya ialah unpretentiousness dari tumbuhan dan pertumbuhan pesatnya. Walau bagaimanapun, bentuk budaya diwakili oleh beberapa jenis, berbeza dengan kualiti hiasan. Penciptaan komposisi bergantung pada pengetahuan ciri-ciri ini.

Tanda biologi dan jenis tumbuhan

Pembungaan honeysuckle TatarSemut honeysuckle tinggi yang tumbuh hingga 4 meter tumbuh di alam liar di lereng cerah dan merupakan semak yang berterusan di tempat-tempat. Semoga berdiri semak adalah penyebar dan mewakili payung atau corong. Daun belukar yang sangat hiasan. Mereka adalah matte, hijau di atas adalah gelap, dan dari bawah ia adalah kebiruan. Walaupun dengan sedikit angin, daun juga memancarkan semak-semak dari Tatar honeysuckle, nampaknya, melambai dengan sungguh-sungguh, menjemput datang.

Dalam sebulan ia menarik lebah dan serangga dengan bunga bilabiat berpasangan pada tiub panjang. Bunga mempunyai semua warna dari putih ke warna merah jambu yang kaya. Akibat pendebungaan, menjelang akhir musim panas belukar itu dipenuhi dengan berry berkilat terang. Warna honeysuckle sentiasa berubah dari permainan daun, naungan bunga dan secara beransur-ansur menuangkan dan meremajakan beri.

Berries of hattanysuckle TatarPucuk muda honeysuckle Tatar berongga. Kulit cawangan muda mempunyai warna coklat, yang tua berwarna kelabu, dengan jalur mengupas. Mengupas kulit adalah ciri umum dari semua jenis honeysuckle. Honeysuckle berbunga berbunga pada bulan Mei atau Jun, bergantung kepada habitatnya. Kilang itu dikeluarkan dari daun untuk musim sejuk.

Perlu diingatkan bahawa buah-buahan honeysuckle tidak hanya termakan, tetapi beracun. Kebijaksanaan zaman dahulu disahkan. Jika dalam jumlah besar racun, dalam ubat kecil. Dos yang tepat antara kecil dan besar hanya diketahui oleh pakar.

Varieti dan ciri hiasan tumbuhan

Susun daripada RoseaBentuk semak sempurna menarik tidak memerlukan banyak penjagaan. Oleh itu, pemilik harta pinggir bandar gembira untuk menanam semak belukar honeysuckle, sebagai hiasan hiasan pada musim bunga, ketika taman bunga masih bersandar. Tetapi semak ini juga menyenangkan mata pada musim panas, menetap di sana, di mana orang lain tidak tumbuh, di tanah masin atau dalam keadaan pencemaran gas bandar. Terutamanya varieti pemilihan Eropah diperolehi:

  • Rosea.
  • Hack Red.
  • Elegans.
  • Zabelii.

Related  Deskripsi jenis juniper untuk membantu dacha

Bush di Rozea di rantau Moskow mekar pada akhir bulan Mei. Ia kelihatan seperti piramid dalam awan merah jambu. Pada masa yang sama, ungu, irises dan peoni taman berkembang dan taman menjadi hebat dari keindahan dan aroma. Beri pelbagai ini adalah bulat, oren cerah terang. Hutanysuckle Tatar mengambil naungan, kekeringan, salinization tanah dan menghasilkan semula dengan baik oleh semua kaedah yang diketahui.

Gred EleganceWakil bentuk penyebaran dengan merah jambu kaya padat dengan warna merah, satu warna adalah Honeysuckle Hack Red. Pembungaan yang luar biasa berlanjutan sehingga pertengahan bulan Jun. Buah semak ini berwarna merah gelap. Sekelompok Elegans mempunyai bunga merah di jalur kuning, dan daunnya berbintik dengan bintik-bintik kuning dan jalur. Honeysuckle Zabelii mekar dalam warna burgundy, dan beri mempunyai cahaya merah.

Di samping itu, terdapat pelbagai jenis dengan peduncle putih dan kuning, dengan pelbagai masa berbunga dan bentuk daun yang berlainan. Pilih tanaman yang betul boleh dipandu oleh nasihat tukang kebun yang berpengalaman dan profesional.

Honeysuckle Tatar penanaman dan penjagaan

Anak benih honeysuckleTerdapat banyak maklumat tentang bagaimana untuk membasahi honeysuckle. Semua bentuk spesies ini membiak:

  • keratan;
  • lapisan;
  • pertumbuhan muda;
  • benih.

Keratan dilakukan oleh pucuk muda pada musim panas, dan dengan keratan lignified, dipotong pada awal musim sejuk dan disimpan sehingga musim bunga di prikop. Substrat untuk percambahan keratan ialah campuran pasir dan gambut. Keratan dirawat dengan agen rooting, boleh menjadi heteroacin, dan pada sudut 45 darjah mereka ditempatkan dalam kotak anak benih, ditutup dengan sebuah filem di atas untuk mencipta mikroiklim pada lelaki itu. Selepas penampilan daun pertama tumbuhan harus ditinggalkan untuk berkembang di tempat yang dilindungi, meliputi lapnikom musim sejuk dari fros. Pada musim bunga di tempat yang tetap. Ia perlu untuk memindahkan honeysuckle apabila terdapat haba yang stabil. Di bawah keadaan yang menggalakkan, pembungaan akan berlaku pada tahun berikutnya.

Related  Hiaskan reka bentuk landskap tapak dengan juniper Meyeri

Adalah mungkin untuk melipatgandakan tumbuhan dengan cepat dengan memakai bahagian belukar apabila ia menjadi dewasa, selepas tiga tahun. Menyebarkan belukar honeysuckle dengan lapisan yang dikebumikan di dalam tanah. Dalam kes ini, semasa musim panas, cawangan akan mengambil akar, tetapi ia mesti dipindahkan ke tempat tetap hanya pada musim bunga yang akan datang.

Bagaimana untuk mengembangkan honeysuckle dari biji boleh didapati dalam kesusasteraan khas, atau di laman web ini. Tetapi apabila ditanam dari biji, ciri varieti dari kilang ibu tidak dipelihara. Oleh itu, pengeluaran semula semak adalah lebih baik untuk vegetatif.

Pelbagai ZabeliiPenjagaan tumbuhan dewasa adalah mudah. Tumbuhan bersahaja boleh cukup hiasan dengan perhatian yang minima. Penjagaan dan pemangkasan honeysuckle akan menambah daya tahannya. Jadi, jika belukar itu menebal, maka cawangan akan menyimpang dan belukar kelihatan berjalan. Pemangkasan musim semi dan pembentukan akan menambahkan sejumlah warna dan memberikan tanaman bentuk yang diinginkan.

Pada musim bunga, belukar honeysuckle boleh diberi baja kompleks sebelum berbunga, dan pada musim luruh, tambah abu ke batang. Apabila honeysuckle ditanam, sebagai hiasan taman, penjagaannya tidak hanya terdiri daripada penyiraman dan pemupukan, tetapi juga perlindungan daripada perosak dan penyakit. Dengan adanya penyakit, kecantikan tidak hanya hilang pada manusia.

Hammock gutterDaripada perosak, daun honeysuckle sangat menyukai aphids. Tetapi hama dan semua jenis pepijat dan ulat suka semak ini. Memandangkan hakikat bahawa semak ini tidak mengambil bahagian dalam rantaian makanan manusia, ia patut dirawat dalam seminggu dan dengan persediaan kuat seperti Actellik. Hakikatnya adalah bahawa perosak yang telah menelurkan di semak belukar akan berhijrah ke tumbuhan yang ditanam.

Kulat kulat, bakteria dan virus juga tidak memotong honeysuckle Tatar. Rawatan racun kulat secara rutin dan rawatan dengan ubat-ubatan rakyat boleh membantu. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk mengurangkan pembajaan nitrogen dan menambah kalium dan fosfat. Mereka mengubah komposisi jus, dan tumbuhan kurang terdedah kepada perosak. Tetapi untuk melepaskan semak yang indah tidak masuk akal. Tidak begitu, jadi tumbuhan lain akan menjadi sumber penyelesaian bukan tetamu yang dijemput, dalam keadaan pengurusan terkurung kebun kolektif.

Related  Florikultur di negara ini untuk pemula atau bagaimana menghiasi plot negara dengan indah

Rahsia honeysuckle yang semakin meningkat – video