fruktkakao og pulverSannsynligvis er det ingen slik person i verden som ikke liker sjokolade. Men ikke alle vet at de får deilig delikatesse av barn og voksne fra fruktene av kakao. Vi vil finne ut hvor dette treet vokser, og hvordan fra sin frukt får en sjokoladebar kjent for oss eller en velsmakende forfriskende drink.

Hva er det, et sjokolade tre

modning av kakaoDe første europeerne var så fascinert av smaken av drikke fra fruktene av dette treet, som ble kalt Theobroma, som på gresk betyr “gudens mat”. Deretter legitimerte Carl Linney dette navnet i sin vitenskapelige klassifisering.

Kakao, eller sjokolade tre, refererer til eviggrønne trær. Den vokser i varme områder i Sør-Amerika, men dyrkes i et varmt og fuktig klima rundt om i verden på grunn av dets frø – kakao bønner – den mest verdifulle ingrediensen i sjokolade. Kakao treet vokser til 12 m i høyden. Bladene vokser i sin tur, tynn, eviggrønn. Små rosa hvite blomster vokser rett fra stammen og store grener.

Pollen blomster av kakao tre er ikke bier, og små fluer er slimete.

Kakao har en annen interessant funksjon – blomstene vokser ikke på grener, men på stammen selv.blomstrer kakao Frukt er lik i form til en langstrakt sitron med langsgående spor. I lengden når de 30 cm og veier opp til 0,5 kg. Innenfor hver frukt er det fra 20 til 60 frø omgitt av et hvitt, løs kjøtt. Frukten modner i gjennomsnitt i 4 måneder.

Hvordan kakao ble kokt av indianerne

Indianere lager kakaoForskere av forskere har vist at kakao trær ble dyrket fortsatt gammel maya. De betraktet kakao som en hellig drikke og tilberedt på de viktigste seremoniene. Aztekerne hedret ham som gud Quetzalcoatls gave. Kostbare bønner indianere ble beregnet ved avslutningen av transaksjoner og kokte fra dem en krydret drikke, som var svært forskjellig fra det vanlige for oss kakao. Det kan bare bli prøvd på høyeste trinn i hierarkiet.

Related  Var noga med att plantera i landet en användbar bär – sanberry

knusing av kakao bønnerEuropeere med gudens indiske mat introduserte Cortes. Når bønnene kom til Europa, beskrev middelalderens leger deres handling som følger: “Med en moderat drikk oppfrisker potten og gir styrke, myker temperamentet og beroliger hjertet.” I utgangspunktet ble en drink fra kakao fylt med forskjellige krydder, og da de tenkte på å legge til sukker til det, begynte en ekte bom i sjokolade i Europa som en varm drikke som gir styrke.

På retten i Louis XIV hadde varm sjokolade en kjærlighetsdrikkes herlighet.

I begynnelsen av IX kom produksjonen av sjokolade til et nytt nivå. Dutchman Conrad Van Hoyten oppfant en metode for å trekke ut smør og pulver fra bønner av et sjokolade-tre. Fra dem var det allerede mulig å lage ekte hard sjokolade i form av en fliser kjent for oss. En drink basert på kakaopulver var billig, så selv lavinntektsrike mennesker hadde råd til det.

Hvordan vokse et kakao tre

voksende kakao treetI naturen er sjokolade trær vanlig i de tropiske områdene i Sør-Amerika, og kulturelle plantasjer finnes i de varme og fuktige kanter av hele verden. En vesentlig del av eksporten av kakao bønner er produsert av afrikanske land.

Kakao treet krever visse dyrkningsbetingelser:

  • stabil temperatur innen 20 ° С;
  • høy luftfuktighet;
  • spredt sollys.

Den siste faktoren er gitt ved å plante kakao trær under skyggen av lange palmer, og kronen er dannet slik at de ikke vokser over 6 m. Planten vokser i 5-6 år og fortsetter i gjennomsnitt 30 år. Patriarkene blant kakao overlever til 80 år. Frukt høstes to ganger i året – før slutten og begynnelsen av regntiden.

For å oppnå 1 kg kakaopulver, må ca. 40 frukter eller 1200 bønner behandles.

Plantasjene bruker fortsatt barnas arbeidskraft. Store selskaper som kjøper bønner blir stadig kritisert over hele verden på grunn av dette, men de har ikke til hensikt å stoppe umenneskelig praksis.På plantasjen er det barn

Related  Moderne hage i høyteknologisk stil

I mellomtiden vokser verdensproduksjonen av kakao bønner hvert år. Hvis i 1965 ble rundt 1230 tusen tonn samlet over hele verden, så i 2010 hadde det vokst til 4230 tusen tonn. Den afrikanske delstaten Cote d’Ivoire fører eksporten av kakao.

Varianter av sjokolade treet

kakaofruktDet finnes flere typer kakao tre. De varierer hverandre i henhold til smaken av bønner og subtiliteten til landbruketeknologi:

  1. Criollo er et sjeldent utvalg som bare vokser i Sentral-Amerika og Mexico. Criollo er kompleks i å vokse på grunn av en rekke sykdommer. Chokoladesort Criollo har en behagelig aroma og en delikat nøtteaktig smak.kakao rekke criollo
  2. Den nasjonale er produsert bare i Sør-Amerika. Produkter fra denne rekke bønner har spesielle smaksegenskaper og er sjeldne, siden trær vokser i et begrenset område og også er utsatt for sykdommer.kakaosort
  3. Trinitario. Sorten ble oppnådd ved å krysse to arter – Criollo og Forastero. Distribuert over hele verden, som bønner har utmerket smak, og trærne er motstandsdyktige mot sykdom.kakao variasjon trinitario
  4. Forastero er det mest kjente merkevaren, og besitter opptil 80% av verdensproduksjonen. Trær vokser raskt og bærer frukt. Sjokolade av denne typen er preget av et karakteristisk bittert notat med en sur nyanse.kakao variasjon forastero

Behandling av kakao bønner

samle cacaoInnsamling og utvinning av bønner fra frukt er en svært arbeidskrevende prosess. Nesten alle handlinger utføres manuelt. Kakaofruktene samles for hånd, kutte dem av med en spesiell machete kniv, kuttes i flere stykker og legges en stund for gjæring mellom bananbladene. I løpet av denne tiden mørkner bønnene og får en karakteristisk smak.

gjæring av kakao bønnerEtter gjæring tørkes bønnene i solen og blandes regelmessig. Tørkede bønner taper opp til halvvekten.tørking av frukt i solen

Related  Rundt deg lurer på – kiwi hjemme plante!

Deretter helles de i poser med jute og sendes for videre behandling.kakao pakking

I foredlingsfabrikkene, ved bruk av presser fra bønner, presses oljen ut og spinnen brukes til å forberede pulveret.

Fordelene og skadene av sjokolade

bønner, pulver og kakao fliserI moderate doser er kakao bønne produkter ekstremt nyttige. De inneholder vitaminer A, B, E, folsyre. Kakao hindrer aldringsprosessen og styrker hjertet og blodkarene. Kakao smør brukes i medisin og kosmetikk som grunnlag for fremstilling av salver, kremer, lotioner.

Produkter som inneholder kakao er ikke nyttige for alle. Ikke anbefaler dem å bruke gravide – det kompliserer absorpsjon av kalsium. På grunn av det høye innholdet av koffein, er de uønskede i ernæringen av barn under 3 år. Også, ikke bli båret bort av sjokolade til personer med diabetes.

Video om voksende kakao tre