voćnog kakao stabla i prahaVjerojatno, na svijetu nema takve osobe koja ne voli čokoladu. Ali ne znaju svi oni da dobiju omiljenu delikatnost djece i odraslih od plodova kakaa. Otkrit ćemo gdje ovo stablo raste, i kako iz njenog voća dobivamo poznatu čokoladnu bar ili ukusno okrepljujuće piće.

Što je to, čokoladno stablo

sazrijevanje kakaoPrvi Europljani bili su tako fascinirani okusom pića iz plodova ovog stabla, koji se zvao Theobroma, koji u grčkom znači “hrana bogova”. Nakon toga, Carl Linney legitimirao je to ime u svojoj znanstvenoj klasifikaciji.

Kakao ili stablo čokolade odnosi se na zimzelene stabla. Raste u vrućim regijama Južne Amerike, ali se uzgaja u vrućoj i vlažnoj klimi diljem svijeta zbog svojih sjemenki – kakao – najznačajniji sastojak čokolade. Kakao stablo raste do visine od 12 m. Listovi rastu, tanki, zimzeleni. Mali ružičasto-bijeli cvjetovi rastu ravno iz prtljažnika i velikih grana.

Poljski cvjetovi stabla kakao nisu pčele, a male muhe su vitke.

Kakao ima još jednu zanimljivu značajku – njeno cvijeće ne raste na granama, već na prtljažniku.cvjeta kakao Voće su slične u obliku duguljastog limuna s uzdužnim utorima. Duljina dostiže 30 cm i teži do 0,5 kg. Unutar svakog voća nalazi se 20 do 60 sjemenki okruženih bjelkastim labavim mesom. Voće u prosjeku sazrijeva 4 mjeseca.

Kako su kakao kuhali Indijanci

Indijci kuhaju kakaoIstraživanja znanstvenika pokazala su da su stabla kakao uzgojena i još uvijek davna maya. Kakao je smatrao svetim pićem i kuhano na najvažnijim ceremonijama. Azteci su ga poštivali kao dar boga Quetzalcoatl. Dragocjeni grah Indijanci su izračunati na kraju transakcija i kuhali od njih pikantno piće, koje je bilo vrlo različito od uobičajenog za nas kakao. Moglo bi se pokušati samo na najvišim stupnjevima hijerarhije.

Related  Nevjerojatan rutarium – vrt korijena na vašem mjestu

drobljenje kakaovih zrnaEuropljani s indijskom hranom bogova upoznali su Cortesa. Kad su grah došli u Europu, srednjovjekovni liječnici opisali su svoje djelovanje kako slijedi: “S umjerenim napitkom, napitak se osvježava i daje snagu, smiruje tjeskobu i smiruje srce.” U početku, piće iz kakao je bilo ispunjeno raznim začinima, a kad su mislili na dodavanje šećera, u Europi je započeo pravi bum čokolade, poput vrućeg napitka koji daje snagu.

Na sudu Louisa XIV, vruća čokolada je imala slavu ljubavnog napitka.

Početkom IX. Proizvodnja čokolade dosegla je novu razinu. Nizozemac Conrad Van Hoyten izumio je metodu za izdvajanje maslaca i praha iz graha čokolade. Iz njih je već bilo moguće kuhati pravi čvrstu čokoladu u obliku pločice koja nam je poznata. Piće na bazi kakaovog praha bilo je jeftino, tako da su i oni s niskim prihodima mogli to priuštiti.

Kako rasti kakao stablo

rastući kakao stabloU prirodi, čokoladna stabla su česta u tropskim regijama Južne Amerike, a kulturne plantaže nalaze se na toplim i vlažnim rubovima cijelog svijeta. Značajan dio izvoza kakaovih graha proizvodi afričke zemlje.

Kakao stablo zahtijeva određene uvjete za uzgoj:

  • stabilna temperatura unutar 20 ° C;
  • visoka vlažnost;
  • raspršena sunčeva svjetlost.

Posljednji čimbenik osigurava sadnja stabala kakao pod sjenom visokih palmi, a kruna se formira tako da ne rastu iznad 6 m. Biljka raste 5-6 godina i nastavlja se u prosjeku 30 godina. Patrijarsi između kakao prežive do 80 godina. Voće se bere dva puta godišnje – prije kraja i početka kišne sezone.

Za dobivanje 1 kg praha kakao potrebno je preraditi oko 40 voća ili 1200 grah.

Plantaže i dalje koriste rad djece. Velike tvrtke koje kupuju grah stalno se kritiziraju diljem svijeta zbog toga, ali ne namjeravaju zaustaviti neljudsku praksu.na plantaži postoje djeca

Related  Vrt za lijen – biljka i uzgaja krumpir na travi, a ne kopanje, a ne korov

U međuvremenu, svjetska proizvodnja kakaovih graha raste svake godine. Ako se 1965. oko 1230 tisuća tona sakupilo po cijelom svijetu, do 2010. godine naraslo je na 4230 tisuća tona. Afrička država Obala Bjelokosti vodi izvoz kakao.

Vrste stabla čokolade

kakao voćePostoji nekoliko vrsta stabala kakaa. Razlikuju se međusobno prema ukusu graha i suptilnosti poljoprivredne tehnologije:

  1. Criollo je rijetka sorta koja raste samo u Srednjoj Americi i Meksiku. Criollo je složen u uzgoju zbog raznih bolesti. Čokoladna sorta Criollo ima ugodnu aromu i nježan okus.kakao raznolikost criollo
  2. Državljanin se proizvodi samo u Južnoj Americi. Proizvodi iz ove vrste graha imaju specifične kvalitete okusa i rijetki su, budući da stabla rastu na ograničenom području i također su osjetljivi na bolesti.kakao raznolikost
  3. Trinitario. Raznolikost je dobivena križanjem dviju vrsta – Criollo i Forastero. Distribuirani diljem svijeta, budući da grah ima izvrstan okus, a stabla su otporna na bolesti.kakao sorta trinitario
  4. Forastero je najpoznatiji brand koji zauzima 80% svjetske proizvodnje. Drveće brzo rastu i donose plodove. Čokoladu ove vrste razlikuje se karakteristična gorka nota s kiselom bojom.kakao sorta forastero

Prerada kakaovih zrna

prikupljanje kakaoPrikupljanje i vađenje graha iz plodova je vrlo naporan proces. Gotovo sve radnje izvode se ručno. Kakao se skuplja ručno, odrežući ih s posebnim nožem za mačetu, izrezanim na nekoliko komada i ostavljenim neko vrijeme za fermentaciju između listova banana. Tijekom tog vremena, grah zamračiti i dobiti karakterističan okus.

fermentacija kakaovih grahaNakon fermentacije, grah se suši na suncu, redovito se miješa. Suhi grah gubi do polovice svoje težine.sušenje plodova na suncu

Zatim se prelijevaju u vrećice od juta i šalju za daljnju obradu.pakiranje kakao

U tvornicama za preradu, koristeći preše iz graha, ulje je istisnuto, a predenje se koristi za pripremu praha.

Prednosti i štete čokolade

grah, prah i kakao pločiceU umjerenim dozama, proizvodi od kakao su vrlo korisni. Sadrže vitamine A, B, E, folnu kiselinu. Kakao sprečava proces starenja i jača srce i krvne žile. Kakao maslac koristi se u medicini i kozmetologiji kao osnovi za pripremu masti, kreme, losiona.

Related  Šarmantne božićne igračke s vlastitim rukama od slanog tijesta

Proizvodi koji sadrže kakaa nisu korisni svima. Ne preporučujemo im da koriste trudnice – to komplicira apsorpciju kalcija. Zbog visokog sadržaja kofeina, oni su nepoželjni u prehrani djece mlađe od 3 godine. Također, nemojte se odnijeti čokolada kod osoba s dijabetesom.

Video o rastućem stablu kakao