träsnideriHar knappt lärt sig att hålla föremål i handen, har den lilla mannen ett begär för kreativitet. Med tiden kommer han att få möjlighet att försöka sig i olika typer av hantverk: handarbete, modellering, origami, träsnideri, ritning. Naturligtvis, för dessa specifika färdigheter som barnet fick i tidig barndom kommer det att vara användbart. Ibland blir den enkla hobbyen gradvis en hobby, och då blir det en fråga om allt liv. Så många århundraden sedan i Ryssland var en av huvudtyperna av kreativitet träsnideri. Och på XXI-talet orsakar det fortfarande människor äkta intresse.

Populära typer av invecklad konst

gängningsprocessUnder lång tid dekorerade folk sina hem med träföremål från snidningen. Alla slags målningar, köksredskap, religiösa föremål, barnleksaker betraktades som värdefulla saker för alla familjer. Kanske var det därför olika typer av träsnideri uppträdde. De mest populära är följande alternativ:

 • geometri;
 • ploskovyemchataya;
 • dike;
 • skulptur;
 • relief;
 • genombrutna;
 • fraktsedel.

Lyckligtvis slutar listan inte här, för den här typen av kreativitet sprids över hela vårt stora land. Låt oss bara överväga några av dem.

geometrisk trådGeometrisk träsnideri innefattar användningen av olika figurer i arbetet. Dessa är trianglar, cirklar, kvadrater och polyeder. Den används för tillverkning av möbelelement, hushållsredskap samt väggpapper. Den äldsta typen av sådan snidning är en tresidigt snittad snidning. Det här är en av de enklaste metoderna, eftersom den utförs av endast ett verktyg – en knivstång. För en sådan träskärning krävs en enkel uppsättning föremål:

 • kalkbräda;
 • speciell kniv-cant;
 • line;
 • penna.

För det första ritas ritningar på brädet från geometriska figurer eller färdig prydnad. Nybörjare är bättre att inte använda komplexa ritningar för att göra arbetet felfritt. För de första arbetena närmar sig materialet från lövträd, som på det är det bekvämare att utföra lika linjer en skarp kniv.

Träytan ska vara så smidig som möjligt. Detta uppnås genom att planera styrelsen. Det behöver emellertid inte slipas med sandpapper. Annars kommer tråden inte att vara korrekt och korrekt, och verktyget blir snabbt trubbigt.

Planovågsmetoden används för att skära ut på planen av fördjupningar av olika storlekar och former. Det kan vara ovala konturer och alla slags konvexiteter.

slitsad bild av träsnideriTrådens gängade vy anses också vara ganska enkel. Den utförs med hjälp av en pussel. Skissen av vilken figur som helst på ett träplan är sågad utmed konturen. Som ett resultat kommer snygga handgjorda föremål ut. En slitsad tråd används för att skapa bakgrundsobjekt, genom vilka andra plan kan ses. Ofta kallas det en openwork carving, och det är vanligt att dekorera möbler i barockstil. Det kan också vara element i skåp, fönsterramar, dörrar och ibland dekorativa skärmar. Om artefakter är kopplade till en speciell bas anses denna typ av tråd faktureras.

Related  Hur man bygger en brunn i ditt hus med egna händer

Processen med att arbeta på ett slitsat sätt börjar med en skiss som appliceras på ett förjordat arbetsstycke. Den överförs till ytan med en speciell mall eller genomskinligt vitt papper. Sedan görs hål på konturerna och skärs ut med ett tunt sågblad på skrivbordet.

relief carvingReliefskärningen omfattar två huvudmetoder: platt och döv. Dessutom innebär det döva alternativet en låg eller konvex lättnad. Grunden är att ritningen bildas på grund av ytan.

platta relief på träPlan-lutningsmetoden utförs på ett sådant sätt att mönstret och den omgivande bakgrunden görs på samma djup i hela basområdet. Den blinda snidningen karaktäriseras av ett konvext mönster, som inte har plana konturer. Sådana produkter uppskattas för hög dekorativa och rika kompositioner. När allt kommer omkring skapas ett märkligt miniatyrlandskap med höjningar, fördjupningar och fördjupningar i planet. För att skapa sådana mästerverk använder mästare element av nästan alla typer av träsnideri. Därför bör nybörjare lära sig varje metod separat för att tillämpa färdigheter i mer komplexa hantverk.

De första stegen på vägen till behärskning

dekorera huset med träsniderierHistorien visar att trä traditionellt har använts för att dekorera en bostad. I vår tid visas olika fotografier, ritningar och skisser av träsnideri i lokala historiska museer eller tryck. Detta indikerar att smarta människor, redo att lära sig, kan behärska denna typ av konst. Trä är ett underbart naturmaterial, från vilket det är möjligt att skapa dekorativa kompositioner, bilder, möbler och köksredskap. Efter att ha behärskat grunderna i antikens konst, blev några äkta mästare av träsnideri och ägnade sig åt hela livet.

Folkets visdom säger: “Licha problem är början.” Så det är, om ingenting är gjort. Praktiska tips för träsnideri för nybörjare öppnar dörren till modiga människor i världen av vackra hantverk med egna händer. Först måste du förbereda verktyg och förstå båtens grundläggande nyanser.

Det är önskvärt för nybörjare att välja högkvalitativ och hållbar utrustning för arbete för att erhålla värdefull kompetens inom hantverk.

verktyg för träsnideriFör träskärning är det nödvändigt att förbereda följande verktyg:

 • skarp kniv;
 • mejsel;
 • en pussel
 • mejsel;
 • borrar;
 • nål;
 • en skrapa;
 • staplar;
 • elektrisk borrning;
 • borr;
 • fräsmaskin.

Naturligtvis måste nykomlingar köpa en speciell uppsättning verktyg för träsnideri, som inkluderar en kniv, en jigsåg och en öl. Med deras hjälp är det väldigt bekvämt att behärska kunskaper i gammal skicklighet.

Nästa steg är valet av råmaterial. Det beror på produktens kvalitet. I naturen finns det två typer av trä: hårt och mjukt. Den första gruppen omfattar mahogny, ek och bok. Till den andra – en lind, en asp, en tall, ett fur-träd, en björk. Det är självklart lättare att arbeta med barrved, men med ett felaktigt rör förstörs det snabbt. Trots detta betraktas det som det mest lämpliga råmaterialet för nybörjare.

Hardwoods används av proffs, eftersom de är mycket dyra.

Förutom materialets styrka spelar träets färg en nyckelroll. Rätt råmaterial för att lära sig behärskning är björk. Det låter sig mirakulöst att klippa och borra i vilken riktning som helst. Att välja ritningar för snidning på trä, bör man komma ihåg att björkträet mörknar över tiden. Trots detta är det väldigt enkelt att arbeta med.urval av ett mönster för träsnideri

Related  Sommardusch på stugan med egna händer

När mönstret väljs måste det överföras till ett trä arbetsstycke. I teknikens ålder kan du använda färdiga fotografier eller ritningar, som tillhandahålls av specialister. Ämnen av bilder är mycket olika, men varje har sin egen unika skönhet. När allt är klart kan du börja skapa egna mästerverk. En ovärderlig hjälp för nybörjare är tematiska lektioner av träsnideri.

Master klass av enkla hantverk

träsnideriNär man tittar på färdiga hantverk verkar det som om det inte är svårt att göra dem alls. Därför tog många amatörer av folkhantverk instrumentet i egna händer och började arbeta. För att skära en vanlig blomma måste du förbereda en sådan uppsättning objekt:

 • trä tomt;
 • dubbel mjukpenna;
 • spårpapper;
 • mejslar.

Man bör komma ihåg att endast speciella mejslar för träsnideri är lämpliga. De ska vara v-formade, smala och halvcirkelformiga. Nästa steg är ritning. Det kan tas från Internet. För att göra detta appliceras ett pappersark på skärmen, ordningen är omräknad och appliceras sedan på ett träplan.välj en bild

Börja arbeta med den centrala delen av skissen, skär noggrant ut cirkeln. Sedan, med en v-formad mejsel, skärs kronblad längs konturen. Avfallsprodukter mellan dem tas bort under arbetets gång. Om en sådan mejsel inte är tillgänglig, kommer professionella knivar för träsnideri, som inte är sämre än att arbeta i detta hantverk, att göra.rita en bild på ett träd

En halvcirkelformad mejsel klipps ut i kronbladets ytterdel. Det ser ut som en hjärtkontur, men det är inte läskigt. Gör sedan snitt i den inre delen av kronbladet, koppla det med mitten av blomman. Det är bara att runda det och blomman är klar. Nu kan du beundra den första skapandet av dina händer. En ovärderlig hjälp för nybörjare är en tematisk video av träsnideri, som ber om att ta upp arbetet utan dröjsmål.

Related  Teknik för skapande med steg-för-steg instruktioner av en tyg och vävda hängmatta med egna händer

Modern teknik för erfarna hantverkare

I den moderna världen har många arbeten länge utförts mekaniskt. Tappa inte bakom i den här och använda båten. Användningen av teknik gör att mästare kan spara energi och dyrbar tid. Maskiner för träsnideri gör det möjligt att snabbt och kvalitativt förbereda det ursprungliga materialet för arbete. Den enda nackdelen med sådana enheter är hög kostnad, men människor för vilka carving är inte bara en hobby är redo att köpa dem.

strömavtagare

strömavtagareEnheten är utformad för att fungera med alla träytor. Det utför verksamhet av olika slag, både volymetrisk och på planet. Strömavtagaren används för att hantera välvda, böjda eller roterande delar. Så med maskinverktyget skär ut olika delar av möbler, statyer eller paneler.

borrmaskin

borrmaskinUtmärkt apparat för arbete med lövträ. Det är viktigt att ta hänsyn till egenskaper och placering av fibrer av naturmaterial. Med hjälp av en borra skär mästarna verktyg, polera träet och polera om det behövs.

För att arbeta med borren är trä med tätt trä, som inte har tendens att skjuva, lämpliga.

Fräsning med programstyrning

fräsmaskinDenna teknik används främst för produktion av trämöbler med snidad dekoration. Maskinen är konstruerad för att fungera med plywood av alla slag och trä. Den har hög funktionalitet och tekniska möjligheter. Vid arbete på sådan utrustning är det viktigt att använda speciell skyddsutrustning – glasögon och handskar. Följ även anvisningarna för användning av enheten.

kistaSom övningar visar sådana maskiner förenkling av träsnideri. De gör det möjligt att skapa ett stort antal produkter på kort tid. Vitvaror används inte bara i industrin utan även för en personlig verkstad.

I vilket fall som helst gör produkter som tillverkas med egna händer, att personen är genuint tillfredsställande. De skapar en trevlig atmosfär i huset, hjälper till att uttrycka mästarens känslor för sina släktingar och länge tjänar hushållets goda. Trähantverk under lång tid behåller sin naturliga skönhet och går aldrig ur mode. Träsnideri är en konst som vidarebefordras från generation till generation. Den är tillgänglig för alla som vill behärska detta hantverk. Huvuddelen är inte rädd för misslyckanden, men villighet att lära sig, att ta verktyg och skapa mästerverk.

Video lektion av träsnideri för nybörjare