kupu-kupu kertas di pedalamanAlam adalah salah satu tempat terbaik untuk mencari inspirasi. Rama-rama dari kertas adalah salah satu daripada tokoh yang paling popular untuk hiasan dalaman, kerana mereka cantik, halus, cerah dan elegan, dan juga sesuai untuk sebarang hiasan dalaman. Terdapat banyak cara kreatif untuk membuat kraf dari rama-rama. Di bawah ini disenaraikan beberapa daripada mereka yang boleh anda lakukan untuk menghias rumah dengan gaya pengarang yang unik.

Tidak kira sama ada anda merancang untuk menghiasi tempat kerja anda yang unik dengan projek yang unik, menghiasi bilik anak anda atau hanya membuat butiran lucu untuk ruang tamu anda dalam kalangan keluarga, kami menjemput anda untuk mempertimbangkan idea reka bentuk yang unik. Diilhamkan oleh bagaimana berwarna-warni, lapang dan cahaya boleh menjadi ruang dapur-ruang makan, ruang tamu atau lorong, jika ia ditambah dengan penciptaan sedemikian. Kami akan menunjukkan kepada anda arahan terperinci yang terperinci dalam beberapa langkah yang menerangkan proses membuat pelbagai rama-rama kertas yang berbeza dan mudah dibuat.

Rama-rama Candelier

kupu-kupu chandelierIni candelier buatan tangan yang baik sesuai untuk mana-mana bilik, anda boleh membuatnya dalam warna dan saiz yang betul. Untuk kerja anda perlu:

 • gelung;
 • garis memancing;
 • kertas;
 • gunting;
 • inspirasi.

Lebih mudah jika anda mengambil stensil kupu-kupu siap pakai untuk memotong kertas dalam templat:corak rama-rama untuk candelier

Atau gunakan teknik origami:rama-rama dalam teknik origami

Daripada kertas, anda boleh menggunakan botol plastik: menggunakan templat untuk memotong angka dan cat dengan cat kuku. Anda akan mendapat rama-rama yang realistik dari hutan sihir.

rama lilin asal

Hiasan dinding dengan rama-rama

kupu-kupu kertas di dindingMengapa menghabiskan wang pada hiasan mahal untuk dinding apabila ia begitu mudah untuk membuat rama-rama yang indah ini untuk hiasan dengan tangan? Dengan jumlah minimum bahan dan kertas kosong, anda boleh menghasilkan hasil yang menarik.

Untuk membuat rama-rama yang indah ini, anda akan memerlukan banyak helaian kertas, stensil rama-rama, pensil untuk menarik kontur, dan gunting untuk memotong bentuk. Perhatikan pita pelekat lembut khusus untuk dinding, supaya tidak merosakkan pembaikan sekiranya hiasan perlu dikeluarkan pada masa hadapan. Buat projek ini dengan anak-anak anda – anda boleh membiarkan mereka secara bebas menyusun angka siap sedia untuk mengembangkan kreativiti mereka.

Bergantung pada sumber yang ada, anda boleh menggunakan kadbod sedia (atau kertas tebal) dan lembaran putih biasa dengan lukisannya yang lebih lanjut. Sentiasa gunakan gouache atau akrilik sebagai warna – kedua pewarna ini memberikan naungan terang intensif selepas pengeringan, yang akan kelihatan sangat menarik.

Untuk mendapatkan bayangan matte, gunakan gouache. Untuk kelihatan berkilat anda akan memerlukan akrilik.

Oleh itu, panduan langkah demi langkah:

 1. Sediakan corak rama-rama untuk memotong kertas yang boleh anda cetak di halaman ini atau gunakan bentuk rama-rama kegemaran anda.
 2. Potong kontur dan lipat angka pada separuh, meninggalkan bahagian tengah untuk lampiran.
 3. Gunakan pita pelekat lembut atau pita pelekat dua sisi untuk mengukuhkan seni di dinding dalam bentuk sewenang-wenangnya.

Related  Teknologi dan peraturan untuk memproses kulit dan membuat kulit bulu

Kupu-kupu akan memberikan suasana istimewa kepada mana-mana bahagian rumah, walaupun pilihan ini akan kelihatan paling ajaib di dalam bilik tidur untuk membiarkan imaginasi anda melonjak selepas mereka.hati rama-rama

Hanya dalam beberapa jam, anda boleh membuat beberapa dozen angka siap sedia – dengan syarat seluruh keluarga mengambil bahagian dalam projek itu. Anda boleh memilih sebagai corak monokrom menggunakan satu warna dan dengan menggunakan rama-rama corak tertentu yang bijak, dan memilih kolaj tidak berstruktur – satu cara atau lain, anda akan terkejut dengan hasilnya!

stensil rama-rama di dindingReka bentuk jantung yang digambarkan di sini adalah salah satu kegemaran untuk rama-rama stensil, tetapi anda juga boleh memilih bintang, bunga atau nama kegemaran.

Magic lantern terbang

tanglung ajaib dari rama-ramaAnak-anak anda akan menyukai idea ajaib ini dengan lentera dengan rama-rama. Lantern adalah cara yang baik untuk membuat suasana yang nyaman dan memberikan kedalaman dan ekspresi ruang – baik di dalam maupun di luar. Selain menyediakan liputan, ia juga memudahkan penataan ruang untuk suasana istimewa. Anda boleh membuat projek ini dengan anak-anak anda untuk bereksperimen dengan bayang-bayang dengan cara yang suka bermain!

Anda perlu:

 • balang kaca kecil dengan kapasiti kira-kira satu liter;
 • bahagian wayar nipis;
 • gunting;
 • kertas;
 • pensil;
 • penguasa;
 • pelekat;
 • benang;
 • lilin-tablet;
 • stensil rama-rama.

Walkthrough:

 1. Lukiskan siluet kupu-kupu ke atas sekeping kertas dan potongnya.
 2. Balut kertas di sekeliling kaleng dan potong saiz yang sesuai dengan margin kira-kira 1 cm.
 3. Buat kertas dari kertas, gigit tepi, kemudian gam kupu-kupu itu.
 4. Dari kawat, buat bentuk melengkung dan pasangkan satu sisi ke leher balang, dan ke yang lain, gantungkan rama-rama dengan benang.
 5. Gosong silinder dengan rama-rama ke balang.
 6. Letakkan lilin di bahagian bawah, dan tanglung anda siap.

Jika anda melakukan segala-galanya mengikut arahan, rama-rama anda akan menari!

Apabila memilih tin untuk kerajang dan panjang wayar, pertimbangkan fakta bahawa terlalu dekat jarak rama-rama yang digantung dari api lilin boleh menyebabkan penyalaan mereka. Jika sisi kertas dilindungi oleh kaca, maka tidak akan ada perlindungan sedemikian, jadi pastikan bahawa mereka berada pada jarak yang selamat dari api.

Perhiasan dari kertas krep ke kek

hiasan kek kupu-kupuApa yang boleh lebih cantik daripada rama-rama terang yang berkilauan di sekitar kek anda? Caranya mudah dalam pembuatan kupu-kupu dalam bentuk kertas – teksturnya bagus untuk menghasilkan kupu-kupu ini.

kertas krep asalBahan yang diperlukan:

 • kertas krep;
 • lidi buluh;
 • dawai berwarna;
 • gunting;
 • cat akrilik;
 • berus;
 • penanda kekal;
 • senapang untuk gam panas.

bahan dan alat untuk membuat rama-ramaLangkah 1: Potong kupu-kupu dari kertas yang dicat dengan melipat separuhnya. Berhati-hati bahawa kertas yang dicat dipotong dari sisi, bukan dari atas atau di bawah. Rama-rama yang ditunjukkan dalam gambar adalah kira-kira 8 cm pada setiap sisi, dan diameter lingkaran adalah kira-kira 5 cm.
Langkah 2: Crimp kertas krep di pusat bulatan, membuat jari bergerak ke hadapan dan ke belakang.
Langkah 3: Selamatkan pusat rama-rama dengan wayar. Potong petua.
Langkah 4: Lurus, kipas dan lancar sayap atas dan bawah.
Langkah 5: Hiaskan sayap menggunakan cat dan penanda akrilik. Izinkan keringkan.
Langkah 6: Lem dengan rama-rama gam panas pada lidi.
Langkah 7: Tampalkan kek dan sediakan!

Related  Bagaimana untuk membuat kanalisasi di negara ini

membuat langkah demi langkah rama-rama membuat rama-rama

hiasan hadiahVersi kraf ini boleh digunakan sebagai hiasan untuk hadiah dan reka bentuk dalaman. Berikut adalah idea-idea inspirasi dengan rama-rama beralun di rumah anda:mol krep sebagai hiasan dinding

rama-rama di bilik kanak-kanak

Cara membuat kupu-kupu yang terbuat dari kertas mudah. Lihatlah pilihan ini untuk bilik kanak-kanak: rama-rama pada pakaian. Hiasan seperti itu boleh dilakukan walaupun dengan anak-anak termuda: hanya potong bentuk mudah untuk rama-rama dengan anak dari kertas krep, dan kemudian kencangkannya di tengah-tengah dengan pakaian kayu biasa. The clothespin boleh dicat dengan gouache seperti pada foto atau dengan cara lain. Kupu-kupu tersebut diikat ke dinding atau perabot dengan pita pelekat bermuka dua biasa.

Garland of butterfly kertas

peringkat membuat rama-rama akordionAkordion kupu-kupu kertas cantik ini adalah versi paling mudah yang mungkin, dan kemungkinan besar anda mempunyai semua bahan yang anda perlukan untuk membuatnya. Oleh itu, jika anda perlu mencerahkan ruang atau membuat pesta, buat saja rama-rama ini.

bahan rama-rama rama-ramaBagi setiap rama-rama yang anda perlukan:

 1. 2 helai kertas berwarna dua sisi berukuran 15×15 cm Walaupun warna dua belah adalah yang terbaik, tetapi gunakan segala yang ada, atau potong kotak dari pembungkusan hadiah yang indah.
 2. Kawat nipis panjang 15 cm diulirkan ke dalam benang, pita nipis atau tali.

Bagaimana untuk:

 1. Lipat kertas itu secara separuh di sebalik supaya segitiga diperoleh.
 2. Bergerak dari garisan tengah, membuat lipatan dalam bentuk zigzag, kira-kira 1 cm terpisah, pertama pada satu sisi, kemudian pada yang lain.bengkokkan kertas
 3. Ulangi proses yang sama dengan kertas kedua.
 4. Tarik mereka bersama di tengah.kami menyambung bahagian rama-rama
 5. Balut pusat dengan dawai, sentuhan untuk membetulkan, bengkok hujung dalam bentuk antena.
 6. Sebarkan sayap dan lancar tepi supaya bentuk sayap disimpan terbuka.luruskan sayap rama-rama
 7. Buat seberapa banyak angka yang anda perlukan, dalam pelbagai warna.membuat jumlah kupu-kupu yang betul
 8. String mereka di tali atau reben melalui pusat rama-rama.kami menaip kupu-kupu di atas garis pancing

Kain sudah siap!

kupu kupu kertasAdakah mereka tidak cantik? Mereka sangat mudah dilakukan. Anda boleh menggunakan warna kertas yang berbeza untuk membuat rama-rama yang berwarna-warni. Di samping itu, anda boleh menggabungkan dua warna ketika membuat satu rama-rama, yang akan menjadikannya unik. Anda boleh menggantung setiap rama-rama kertas secara berasingan untuk membuat kesan penerbangan. hiasan untuk pihak kanak-kanakAtau sambungkan mereka untuk membuat kura-kura yang indah dan berwarna-warni. Mereka hebat untuk menghias bilik, taman, dan juga tidak boleh digantikan untuk pihak.

Kertas kupu-kupu untuk hiasan dinding dari bakul cupcake

rama-rama dari bakul cupcakeBerikut adalah idea super-comel tentang cara membuat rama-rama yang indah dari keranjang untuk cupcakes and clothespins. Ia sangat mudah dan sesuai untuk kraf kanak-kanak. Anda boleh menggunakan kupu-kupu tersebut sebagai hiasan sendiri untuk rumah anda atau sebagai tambahan kepada elemen hiasan lain – sebagai contoh, untuk melampirkan tirai.

Related  Rahsia-rahsia mudah berpakaian rubah kulit di rumah

Anda perlu:

 • keranjang putih sederhana untuk kek cawan;
 • pakaian bulu kayu;
 • cat;
 • bersinar;
 • dakwat;
 • rhinestone.

Pertama, buat beberapa pengapit rama-rama yang terang.

Untuk rama-rama yang besar, gunakan 4 bakul, untuk yang kecil – dua.empat bakul untuk rama-rama

Lipatnya separuh.kami meletakkan bakul separuh

Dan lipat semula separuh untuk mendapatkan suku.lipat lagi bakul

Kemudian gam mereka bersama-sama di sudut dan pasangan yang menghadap satu sama lain, seperti yang ditunjukkan dalam gambar.gam rama-rama

Anda boleh menambah bentuk ke sayap dengan memotong tepi.kami memberikan bentuk sayap

Tambah ekspresif dan kelegaan dengan dakwat warna pada tepi luar.warna tepi sayap

Cat cat dengan cat akrilik lembut dan taburkannya dengan perhiasannya.menghiasi pakaian kayu

Sekeping nipis semulajadi sempurna untuk antena.untuk barbel yang kita gunakan memukul

Tambah beberapa tetes gam ke hujung dan masukkan ke dalam gloss.menghiasi tip-tip kumis

Ambil pakaian yang kering, antena dan beberapa rhinestones untuk membuat badan rama-rama.membentuk badan rama-rama

Pastikan untuk mematuhi antena ke bahagian atas penutup pakaian, kerana jika anda melekatkannya dari belakang, mereka tidak akan kelihatan di bawah penjepit.kumis gam dengan betul

Gosok baju di tengah antara sayap.gam sayap dan batang rama-rama

Daripada rhinestone, anda boleh menggunakan bunga kecil dari pita di lokasi ini.bunga reben bukan rhinestones

Semua jenis bahan boleh digunakan untuk hiasan.Hiasan rama-rama dengan hiasan

penyelesaian warna yang berbeza untuk rama-rama

Buat beberapa kupu-kupu bayi dengan menggunakan pakaian mini dan 2 bakul mini.buat beberapa rama-rama

Anda tidak boleh memotong bakul, juga kelihatan lucu.rama dengan sayap yang tidak disunat

rama-rama bentuk yang berbeza

Stensil untuk rama-rama

Ketersediaan templat bercetak jenis apa pun adalah kelebihan yang hebat untuk pencinta kreativiti rumah. Pereka rumah dapat menjimatkan banyak masa, mempunyai templat dengan panjang lengan. Cukup cetak dan gunakan mengikut budi bicara anda.

Buat koleksi kupu-kupu elegan yang dibuat dari kadbod, bulu atau kertas biasa, walaupun dalam bentuk corak mengulangi yang kompleks menggunakan stensil rama-rama kami untuk memotong saiz yang berbeza. Di sini kita mempunyai koleksi corak rama-rama yang indah yang boleh anda gunakan dalam projek anda.

Corak rama-rama yang mudah

rama-rama yang mudah

Corak rama-rama yang cantik

rama-rama cantik

Rama-rama untuk memotong, template untuk cetak

Rama-rama untuk ukiran

rama-rama yang indah untuk ukiran

Corak sayap rama-rama

Butterfly di sebelah

stensil rama-rama besar

Gunting dengan rama-ramarama-rama untuk permohonan

Corak rama-rama untuk pewarna

rama-rama untuk pewarna

Corak rama-rama comel

corak rama-rama comel

Kontur kupu-kupu ini sesuai untuk kerajinan di kalangan rumah.

Satu lagi corak rama-rama.corak

Corak rama-rama ini memaparkan rama-rama dengan sayap tersebar. Ia mempunyai sayap dalam bentuk hati dan reka bentuk yang indah dan menarik.

Templat untuk rama-rama yang gelap

corak rama-rama gelapLakaran corak rama-rama gelap ini bagus dan menyenangkan, walaupun ia tidak dicat sama sekali. Nampaknya sayap juga mempunyai mata yang kelihatan langsung kepada anda.

Rama-rama yang cantik dengan jalur

rama-rama yang berjalur cantik

Corak rama-rama cantik

template asal

Templat rama-rama gelap yang mudah

rama-rama yang mudah

rama-rama dengan sayap besar

Cetak pola rama-rama pada pencetak, cat dan potong – dan idea untuk menghias pedalaman sudah siap.

Rama-rama origami sendiri tangan – video