willow hakuro nishikiWillow Hakuro Nishiki pada asasnya berbeza dari saudara biasa yang lemah liar, tetapi tergolong dalam keluarga yang sama. Ia adalah pokok renek yang rendah dengan cabang yang menunjuk ke atas. Ramai pereka suka pilihan ini kerana keazamannya yang relatif dan keupayaan untuk membentuk mahkota yang tidak biasa di atas pokok itu. Di samping itu, daun willow Hakuro Nishiki dicat bukan sahaja dalam warna hijau, tetapi juga dalam warna dan warna lain.

Hakuro Nishiki berasal dari Jepun, tetapi juga boleh tumbuh di iklim yang sederhana.

Penerangan dan ciri pelbagai

warna luar biasa dari willow Hakuro NishikiBush mempunyai bentuk bulat. Kilang dewasa boleh mencapai ketinggian 2-3 meter dan diameter yang sama. Sebagai perbandingan, willow menang akan tumbuh sehingga 25 m. Cawangannya menegak, tetapi sebagai willow tumbuh, mereka mereput dalam bentuk penggemar atau pancutan air, membentuk bola.

Kulit sayap seluruhnya daun Hakuro Nishiki dicat dengan warna kelabu-hijau, dan akhirnya menjadi kelabu. Pucuk berwarna coklat, dengan warna merah. Daunnya bujur, mereka berwarna merah jambu pucat. Lama kelamaan, mereka memperoleh warna hijau terang, jatuh kuning dan jatuh.

Kaedah penanaman dan penjagaan

benih daripada willow Hakuro NishikiDengan penanaman willow Hakuro Nishiki dan penjagaan ia akan menghadapi bahkan seorang horticulturist budding. Ini adalah pelbagai yang tidak bersahaja, yang boleh ditransplantasikan pada masa dewasa. Perkara utama adalah memilih tempat yang tepat untuk menanam semak muda, dan mereka akan berasa baik dan berkembang dengan cepat. Di samping itu, perlu untuk memangkas cetek Hakuro Nishiki untuk membentuk mahkota yang betul dari bentuk bulat.

Untuk berkembang di rumah, anda boleh membeli semak siap sedia.

Penyediaan benih dan menanamnya di tempat terbuka

sayap muda Hakuro NishikiYves dilahirkan di Jepun, tetapi dia dengan sempurna menyesuaikan diri dengan iklim yang sederhana dengan perubahan suhu pada musim sejuk dan musim panas. Seperti jenis willow lain, kepelbagaian ini lebih suka tanah lembap. Tempat yang optimum untuk penanaman benih adalah pantai badan air semula jadi atau buatan. Jika tidak, perlu sentiasa memantau tahap kelembapan tanah dan mencegah pokok renek daripada mengeringkan.

Pengeluaran semula willow Hakuro Nishiki berlaku dalam dua cara:

 • keratan – mereka dituai pada musim bunga awal, dan selepas itu mereka boleh ditanam dengan segera di tanah terbuka;
 • merangkumi pokok-pokok lain – teknologi asas mencipta willow Hakuro Nishiki di batangnya.

Cara utama pembiakan willow di rumah adalah keratan. Keratan adalah cabang cabang, yang diambil dari semak dewasa pada awal musim bunga. Perkara yang paling penting adalah untuk mempunyai masa untuk menerima mereka sebelum permulaan tempoh tumbuh-tumbuhan, supaya tidak mencederakan kilang ibu. Keratan tidak memerlukan penyediaan awal: ia cukup untuk mengeringkan tempat potongan sedikit dan menurunkannya ke dalam tanah. Untuk tempoh yang panas, anak benih akan berakar dan mula berkembang. Semen belukar bermula sekitar tahun ketiga kehidupan.

Sesetengah pakar menahan keratan di dalam air panas selama beberapa jam – jadi mereka berkembang lebih cepat, dan pada tahun pertama boleh menambah sehingga 90 cm.

Penanaman seluruh daun willow Hakuro Nishiki dan menjaga ia mungkin di rumah. Satu lagi cara untuk mendapatkan pokok-pokok yang luar biasa adalah untuk memotong. Tusukan adalah pokok dengan pepejal, walaupun batang, bahagian atasnya ditanam dengan willow Jepun. Selalunya, untuk tujuan ini, willow kambing digunakan, yang mempunyai batang pokok lurus.

Merawat pokok

Dibentuk mahkota dari willow Hakuro NishikiMenanam willow Jepun Hakuro Nishiki dan menjaga ia tidak mengambil masa yang lama. Ia tumbuh dengan sempurna tanpa baja tambahan dan penyiraman harian, jika anda memilih tempat yang tepat untuk menanam semak. Terdapat beberapa peraturan yang membuat sayap tumbuh tinggi dan sihat:

 • loji mentolerir kelembapan kelembapan lebih baik daripada mengeringkan tanah, jadi ia perlu disiram terus;
 • untuk penanaman lebih baik untuk memilih tempat dengan paras air bawah tanah yang tinggi;
 • untuk membaja anda boleh menggunakan baja organik – kompos atau humus;
 • untuk pencegahan penyakit kulat daun disembur dengan agen fungicidal:
 • adalah lebih baik untuk mengambil benih dari semak di rantau ini di mana mereka dirancang untuk menanam – supaya mereka menyesuaikan dengan lebih cepat kepada keadaan cuaca.

lindung nilai dari willow Hakuro NishikiPelbagai willow Hakuro Nishiki, seperti wakil-wakil keluarga willow lain, lebih suka kawasan yang terang. Ia juga boleh tumbuh di tempat-tempat yang gelap, jika cahaya matahari yang terang menyala pada siang hari. Dalam kegelapan, ia tumbuh dengan perlahan, dan daunnya kelihatan lemah. Untuk jenis tanah, willow bersahaja. Walau bagaimanapun, jika anda menanamnya di atas tanah liat, pasir atau gambut perlu ditambahkan kepadanya untuk konduktiviti kelembapan yang lebih baik.

Willow Jepun tahan terhadap perubahan suhu dan selamat mentolakan frosts musim sejuk. Sekiranya fros adalah kuat, sesetengah pucuk boleh membeku, tetapi ini tidak merosakkan seluruh belukar. Cawangan-cawangan semacam itu perlu dipotong semasa potong rambut pertama.

Hanya pokok basi yang sensitif terhadap frosts, iaitu tempat inokulasi Hakuro Nishiki ke pelbagai lain. Laman ini dibungkus pada musim sejuk untuk bahan khas – agrofiber atau lutarsil.

Pemangkasan mahkota

willow Hakuro Nishiki dalam reka bentuk landskapOleh kerana pelbagai jenis willow ini adalah semak dengan panjang, bahkan cawangan, pertumbuhan mereka dapat disesuaikan. Dengan pemangkasan yang cekap dan tepat pada masanya, tumbuhan kelihatan tebal dan subur. Proses ini juga mempunyai keunikan tersendiri:

 • pemangkasan yang pertama dilakukan pada musim bunga, sebelum permulaan musim tumbuh;
 • Jangan takut untuk memotong tunas yang tidak perlu – semak dengan cepat memulihkan bentuk kerana pertumbuhan yang baru;
 • Pada tahun pertama, tidak lebih daripada 4-6 buah ginjal ditinggalkan, menambah setiap panjang buah pinggang setiap tahun;
 • Pada akhir musim gugur, potongan rambut terakhir dilakukan, yang mana cabang kering atau berpenyakit dipotong.

Hasil kerja yang kompeten dengan bentuk mahkota, willow menjadi seperti bola. Jika ia tumbuh pada batang, pokok itu menyerupai dandelion yang besar. Pada batang pokok shamrock, ia juga perlu untuk memotong pucuk berlebihan.

Willow Jepun dalam reka bentuk landskap

willow Hakuro Nishiki di atas katil bungaGambar willow Hakuro Nishiki dalam reka bentuk landskap – ini adalah tumbuhan yang kemas, rendah dengan mahkota bulat. Semen ini dibiakkan terutamanya untuk tujuan hiasan, mereka ditanam di halaman rumah, serta di kawasan taman dan rekreasi. Mereka boleh ditanam sahaja atau digabungkan dengan tumbuhan lain. Permintaan yang besar digunakan untuk rahang Jepun.

Terdapat beberapa pilihan untuk penggunaan hiasan Hakuro Nishiki:

 • beberapa semak, ditanam berturut-turut, membentuk lindung nilai yang luar biasa;
 • semak tunggal atau pokok shtabovye yang terbaik ditanam di latar belakang jisim hijau, maka mereka akan diperuntukkan dengan baik;
 • willow kelihatan baik dan tumbuh cepat di sekitar kolam buatan kecil;
 • dia sering ditanam bersama wakil lain keluarga willow – Matsudan willow.

willow Hakuro Nishiki hiasan landskapOleh kerana tumbuhan ini segera menangkap mata kerana naungannya yang luar biasa, ia akan kelihatan harmonis di mana-mana taman. Di samping itu, walaupun di musim sejuk, ia akan berbeza pucuk merah. Peraturan utama adalah memilih tapak yang baik sebagai tapak pendaratan. Di sebelah pokok tinggi dengan mahkota yang luas, willow Jepun tidak akan sihat, kerana ia akan menghalangnya dari sinar matahari.

willow Hakuro Nishiki di tepi kolamPada gambar willow, Hakuro Nishiki kelihatan seperti belukar sfera warna yang berbeza warna merah jambu, hijau dan kelabu. Matlamat utama pembiakannya ialah reka bentuk landskap, hiasan taman, taman dan kawasan rekreasi. Dia agak bersahaja – walaupun hakikat bahawa tanah airnya adalah Jepun, dia disesuaikan untuk hidup dalam iklim yang sederhana dan bertolak ansur dengan beku. Terutama pantas ia akan menambah pertumbuhan, jika tanah di bawahnya sentiasa basah. Dengan penanaman pelbagai willow ini, bahkan tukang kebun pemula akan dapat mengatasinya dan membentuk mahkota yang sangat sederhana.

Pembentukan mahkota Hakuro Nishiki – video