kamp di kawasan pinggir bandarKilang unik camphis digunakan terutamanya di zon selatan, untuk berkebun, perhiasan taman dan ladang. Kami akan mempunyai kenalan yang menyenangkan dengan gambar-gambar kamp dan penerangan botani yang dibentangkan dalam artikel.

Apakah jenis keajaiban itu adalah gramophone?

kampsis dengan bunga besar bungaKampsis adalah tumbuhan dari keluarga Bignonyev yang berkembang pesat. Iaitu, loji curling yang melekat pada semua yang berdiri tegak. Ia boleh dibandingkan dengan anggur liar, hanya campsis yang besar. Secara umum, ia adalah semak atau pokok, dari mana ia melompat panjang. Rakyat mempunyai nama lain – “Trumpeter”.

berbunga kampsis berakhirKemungkinan besar, dia begitu dijuluki kerana bunga-bunga itu, kerana ia agak serupa dengan paip-lagu muzik yang berwarna merah, merah atau merah jambu. Bunga dikumpulkan dalam perbungaan keindahan luar biasa: menjangkau panjang hingga sepuluh sentimeter, berkembang pada bulan Julai, lima atau enam keping, dan berkembang hingga bulan September. Buah adalah kotak bentuk silinder. Ia masak dan memberi benih pada bulan September atau November.

pucuk muda berkembang

Pucuk muda dari kampus mempunyai kerak hijau tipis, dan orang dewasa – kulit kayu merah yang kuat. Secara beransur-ansur membentuk belukar. Akar-akarnya berkuasa, tersebar dengan cukup baik ke atas wilayah itu, dan hanya satu bahagian yang masuk mendalam. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tumbuhan memerlukan lebih banyak cahaya matahari, dan bukan nutrien di dalam tanah. Oleh itu, ia membentang lebih tinggi, lebih tinggi dan lebih tinggi.

dedaunan yang subur di kampPlat daun adalah bujur, ovate. Ciri gigi di tepi. Daun terletak di petioles, masing-masing membawa dari tujuh hingga sebelas daun daun. Bahagian atas lembaran halus, dan yang lebih rendah adalah pubescent berhampiran urat utama.

kampsis suka cahaya matahariDari segi tanah, bersahaja, tetapi sejuk tidak boleh bertolak ansur dengan kampsis. Oleh itu, dia diletakkan di sebelah selatan plot. Pada musim sejuk, boleh dipercayai dengan filem, berus dan sebagainya. Jika tidak, akar hanya membekukan, dan tumbuhan itu sendiri mati. Di selatan Ukraine, kampsis boleh didapati hampir di mana-mana, kerana penjagaannya adalah minima. Tempoh musim sejuk tumbuhan itu melayan penduduk secara senyap-senyap dan musim panas di kawasan selatan tidak peduli tentang perlindungan dari fros.hiasan kotej

Related  Kraf yang menakjubkan untuk taman dan taman dengan tangan mereka sendiri

Pelbagai campsis

kemah berhampiran pintu pagarKampsis bukan satu tumbuhan, tetapi genus keseluruhannya termasuk beberapa jenis. Sejumlah jenis hiasan dan dua jenis utama.

Spesies utama adalah mereka, yang menjadi sasaran pembiakan, menjadi asas untuk pembiakan varieti tumbuhan baru.

Jenis utama campsis:

  • Cina;
  • rooting.

kampsis berdekatan dengan ayunanVarieti hiasan:

  • hibrid;
  • kuning;
  • berakar Judy;
  • roam Flamenco.

Cina

kampsis cinaNama kedua tumbuhan adalah camphis besar-besaran. Tiada akar udara, apa-apa sokongan dibalut di sekitar pucuknya. Ia tumbuh di beberapa bahagian di Jepun dan China. Ia berbeza dari congeners walaupun kurang daya tahan. Daun dengan tepi serent, hijau gelap. Kemah-kemah Cina mencapai ketinggian sepuluh meter. Bunga-bunga itu besar (sehingga 8 cm), jadi ia dipanggil. Bunga-bunga tumbuhan ini mempunyai warna api yang terang. Mekar hanya tahun kedua atau ketiga selepas penanaman.

Buah-buahan kelihatan seperti polong, panjangnya kira-kira 20 sentimeter. Benih itu rata, sehingga 12 milimeter panjang, bertaburan oleh angin. Kampi China mampu bertahan hanya frosts jangka pendek hingga -18 darjah. Ia dianggap lebih berwarna, digunakan untuk menghiasi objek rendah. Baik terbentuk dalam bentuk belukar. Campsis berbunga besar telah digunakan dalam budaya sejak tahun 1800. Berdasarkan spesies ini, pelbagai jenis Tungberg baru diperkenalkan, yang dicirikan oleh warna pendek.

Rooting

kampus berakarKampus itu berakar di Amerika Utara. Ia adalah pokok besar, di mana terdapat akar udara.

Akar udara adalah penyesuaian yang membolehkan tumbuhan itu melekat pada sebarang sokongan dan berkembang ke atas.

Daunnya besar, panjang, mencapai dua puluh sentimeter panjang dan dicat dengan warna hijau terang. Bunga adalah besar, berbentuk corong, oren terang, dengan selekoh merah. Jumlah bunga dalam perbungaan mencapai 15 keping. Pucuk terbuka secara berturut-turut, satu demi satu, sehingga kem Tekoma (nama kedua) mekar sejak pertengahan musim panas.

Related  Menanam dan menjaga barberry merah di ladang taman

Buah adalah bivalve, mirip dengan pod, 5-13 cm panjang. Benih itu segi tiga, dengan sudut bulat ditutup dengan kulit bersayap.

Kulit bersayap membolehkan benih menjadi ringan dan menyebar secara intensif melalui angin.

Ia tumbuh sangat cepat, terutamanya jika tanahnya agak lembab dan kaya dengan nutrien. Dengan bertahan frosts jangka pendek -20 darjah, ia dianggap ringan dan termophilic. Sebagai tambahan kepada benih, ia boleh berlipat ganda dengan lapisan dan keratan. Sokongan khas tidak diperlukan. Dalam budaya ini digunakan sejak 1640, ia mempunyai bentuk hiasan:

  • awal;
  • emas;
  • ungu gelap;
  • cantik.

Hibrid

kem hibridKampus hibrid adalah pelbagai yang dibiakkan (pada tahun 1833) sebagai hasil melintasi dua jenis kampsis: berbunga besar dan perakaran. Sebuah kilang kecil yang berkembang pesat, hampir tidak mencapai ketinggian enam meter, tidak memerlukan sokongan. Mawar di akhir musim panas, bunga berwarna kuning oranye atau oren-merah. Suka kasut basah yang longgar. Cantik, tetapi jika iklimnya hangat, maka ia dapat tumbuh dengan baik di kawasan yang agak teduh.

Flamenco

flamenco flamencoLiana dengan pertumbuhan yang kukuh. Kampus berkebun Flamenco mula berkembang pada bulan Julai, dan berakhir – pada bulan September. Bunga-bunga di tempat yang dilindungi, hangat dan cerah kelembapan sederhana. Mempunyai akar udara, yang membantu dia merangkak atas sokongan. Pucuk muda perlu mengikat. Dalam musim sejuk, ia boleh membekukan. Dalam ketinggian ia mencapai sebelas meter. Bunga-bunga berwarna merah, dikumpulkan dalam hal berkembang.

Judy berakar

kampsis root JudyKampsis yang berakar umbi di Judy ditanam di Amerika Syarikat. Daripada gred terdahulu, ia mempunyai bunga warna kuning terang, dengan leher oren.

Kuning

Campsis kuningTumbuhan yang bersahaja tumbuh di hampir mana-mana tanah. Tetapi jika tanah terlalu miskin dalam nutrien atau kelembapan, maka ia tidak akan tumbuh seperti yang kita inginkan. Mempunyai nama lain – Kampus Flava. Penanaman adalah terbaik dilakukan dengan pucuk atau benih, pra-membaja tanah. Bunga tidak didebarkan sendiri, jadi anda perlu menanam tanaman bersebelahan. Memerlukan pemangkasan, penyiraman dan pemupukan. Campsis kuning juga tahan terhadap perosak dan penyakit.

Related  Bagaimana untuk membuat katil batu: beberapa tip berguna