berbunga dengan koniferTumbuhan konifer digunakan sebagai landskap lorong, sayap, plot homestead. Conifers mempunyai beberapa kelebihan berbanding tumbuh-tumbuhan lain.

Keuntungan dari katil bunga tumbuhan konifer:

 • Kelebihan utama katil bunga dengan konifer adalah penampilan malar hijau pada bila-bila masa sepanjang tahun. Ia cukup untuk melihat foto bunga bunga tumbuhan konifer untuk memastikan ketepatan postulat ini;
 • Ketersediaan pembangunan reka bentuk bunga dan persediaan untuk penanaman;
 • Kemudahan dan kemudahan dalam menjaga katil bunga dengan konifer;
 • Kemungkinan pemuliharaan ladang-ladang di bunga itu selama beberapa tahun. Tumbuhan konifer adalah tumbuhan lama dan tidak memerlukan pembaharuan tahunan;
 • Penjimatan kos bahan untuk penciptaan bunga dan penjagaannya;
 • Menjimatkan masa untuk mengekalkan rupa tempat tidur konifer pada tahap yang sesuai.

Pilihannya dibuat, sudah tiba masanya untuk mula membentuk bunga bunga konifer. Proses ini terdiri daripada beberapa peringkat.

Susunan katil bunga dari tumbuhan konifer:

 • Pengembangan reka bentuk bunga dengan konifer;
 • Pemilihan konifer;
 • Kajian skema katil bunga dari tumbuhan konifer;
 • Penyediaan tanah di bawah katil;
 • Penanaman tumbuhan konifer itu sendiri.

Walaupun kekayaan pilihan tumbuhan konifer, dalam reka bentuk landskap ada prinsip seragam untuk pembentukan katil bunga dari konifer.

Prinsip reka bentuk katil bunga konifer:

 • Keutamaan diberikan kepada tumbuh-tumbuhan yang sukar dan padat;
 • Permainan ini didasarkan pada permainan kontras bentuk dan warna;
 • Menghadapi latar belakang tumbuhan penutup tanah, tumbuhan kerdil perlahan tumbuh ditanam;
 • Sebagai asas untuk katil bunga adalah rumput dan slaid alpine;
 • Penambahan bunga bunga konifer adalah batu;
 • Hiasan untuk katil konifer adalah kulit yang dipilih.

Mengikut prinsip ini, anda boleh mengelakkan banyak kesilapan biasa oleh tukang kebun amatur. Sebagai contoh, tumbuh-tumbuhan ditanam tanpa mengambil kira keupayaan untuk terus berkembang dan terlalu jauh dari satu sama lain. Pada masa akan datang, ini membawa kepada hakikat bahawa sebahagian daripada mereka berkembang agak pesat, menutup akses kepada cahaya matahari untuk tumbuh-tumbuhan dan banyak lagi rumah apartmen. Hasilnya, ketidakharmonian dalam saiz tumbuhan menjadi ketara, dan penampilan umum katil bunga kehilangan daya tarikan asalnya.

katil bunga foto dari tumbuh-tumbuhan konifer

Sebagai asas, katil konifer memilih pinus, rempah, cemara atau juniper.
Pokok renek, digabungkan dengan tumbuh-tumbuhan konifer adalah rhododendron, barberry, heather, spiraea, Eric, box-pokok.
Untuk komposisi ini juga sesuai untuk tumbuh-tumbuhan herba saka, seperti bijirin, paku.
Tumbuh-tumbuhan groundcover corak membentuk katil dipilih phlox, thyme, bryozoans, Ajuga reptans, sedum.
Kombinasi tumbuhan di bunga bunga dengan foto serangga menggambarkan lebih baik daripada apa-apa keterangan.

Related  Kenali Kalanchoe Kalandhiva

skema katil bunga dari tumbuh-tumbuhan konifer

Dalam menyediakan tanah untuk katil bunga harus diingat bahawa ciri konifer, adalah kesederhanaan mereka dan keupayaan untuk mengambil akar di mana-mana tanah. Walau bagaimanapun, ia akan menjadi lebih munasabah untuk menjaga tanah terlebih dahulu dan campurkan daun atau rumput tanah, menambah gambut dan pasir kepada mereka. Juga sesuai adalah campuran istimewa untuk pokok konifer, dijual di kedai-kedai untuk tukang kebun.

Lubang di bawah tumbuh-tumbuhan digali kira-kira 60-70 cm dalam dan dilapisi dengan campuran tanah yang disediakan. Sebagai longkang, kerikil digunakan.
Selepas menanam tumbuhan konifer, ia perlu padat tanah dan mulsa. Sekiranya perlu, anda boleh menambah lapisan tambahan.

Skim katil bunga dari tumbuh-tumbuhan konifer menganggap, sebagai peraturan, 12 varian pendaftaran. Setiap tukang kebun, sama ada amatur atau profesional, boleh mengembangkan komposisinya sendiri. Tetapi sebelum meneruskan usaha ini, adalah dinasihatkan untuk mengenali spesies utama mereka.

konifer sepanjang pagar

 1. Padat. Dalam skim ini, juniper pantai ditanam di latar depan, di tengah-tengah katil bunga diletakkan pain gunung dan barat thuja. Ciri-ciri komposisi ini adalah saiz kecil, yang membolehkan untuk mengatur sepanjang pagar, dan dengan itu kepada zadekorirovat mereka.
 2. Besar. Katil bunga sangat sesuai untuk ruang yang besar dan biasanya terletak di kawasan yang bersebelahan dengan pagar. Dalam komposisi ini, di sepanjang pagar ditanam dua jenis Juniperus, dan di hadapan mereka – Arborvitae barat, di tepinya mempunyai junipers, di tengah-tengah – gunung pain, barberry dan sekali lagi Juniper, tetapi bersisik, dan kemudian sepanjang pinggir – mendatar 2 juniper spesies;
 3. Mendatar. Ciri ini adalah keperluan wajib permukaan datar rata untuk menanam. Dalam penciptaannya menggunakan 3-4 jenis janggut, contohnya, dulunya dibentuk, Putera Wales, Andorra Compact;
 4. Katil bunga dalam gaya hutan. Mari kita buat kesan landskap semulajadi. Untuk bunga semulajadi semacam ini sesuai untuk batu juniper dan gunung pain, serta Kanada dan semaian biasa.

Related  Foto katil bunga yang dibuat dengan tangan

Video: tumbuhan konifer untuk slaid alpine