Feeder sederhana untuk menggemukkan haiwan mudaPengumpan yang dipilih dengan tepat untuk babi bukan sahaja ikrar kesenangan haiwan. Dari reka bentuk dan saiz peralatan ini bergantung pada betapa bersih dan bermutu makanan, serta perbelanjaan ekonominya. Tidak kurang penting dan dipasang pada mangkuk minuman ladang.

Apakah keperluan untuk pemakan dan minuman untuk babi? Apakah penyelesaian yang membina yang paling berkesan dan berpatutan dalam keadaan farmstead peribadi?

Varieti dan susunan palungan makan untuk babi

Pengumpan yang paling mudah digunakan untuk penggemukan mana-mana jenis haiwan domestik dan ayam adalah wadah terbuka dengan saiz dan kedalaman yang sesuai. Contohnya adalah palet plastik atau logam untuk babi.

Kelebihan pengumpan itu adalah murah dan kesederhanaan mereka, tetapi campuran suapan di dalamnya mudah dicemari, dan mereka tidak boleh dosis.

Peranti palungan bunker untuk babiSatu lagi prinsip tindakan untuk feeder bunker untuk babi. Direka untuk pengedaran makanan kering, strukturnya terdiri daripada:

 • dari bunker, di mana campuran suapan pada mulanya diisi;
 • dari dulang, ke mana makanan kemudian masuk;
 • dari laths yang ketat, yang tidak membenarkan makanan berlebihan dari bangku untuk segera mendapatkan palet;
 • dari dulang, dari mana makanan dimakan oleh babi;
 • dari halangan sampingan, yang tidak membenarkan campuran melimpah di atas batas pengumpan.

Dari bahagian atas corong yang dipenuhi dengan makanan untuk babi melalui slot di bawah jatuh ke dalam dulang, di mana ia dimakan dengan pantas oleh binatang. Sebaik sahaja palungan untuk babi kosong, dan jurang membuka ke dalam corong, sebagai bahagian baru makanan dicurahkan, dan feeder lagi diisi. Akibatnya:

 • makanan tetap segar dan segar lagi;
 • bahkan yang lemah dan latekom tidak kelaparan;
 • makanan tidak berselerak di atas lantai, yang membolehkan anda menyimpan dan tidak takut jangkitan haiwan dengan helminths atau jangkitan lain;
 • Haiwan ternakan membelanjakan lebih sedikit masa untuk memberi perkhidmatan ternakan dan memberi makan.

Related  Dalam apa kes mereka memberi susu tepung kepada babi?

Peminum puting susu untuk babi

Begitu juga, peminum puting susu untuk babi, walaupun lebih mahal daripada palung konvensional, tetapi lebih dipercayai daripada mereka, lebih mudah dan lebih selamat.

Bowl minum puting susu dalam babiTidak seperti peminum air terbuka, di mana air sentiasa tersedia untuk babi, reka bentuk puting hanya berfungsi apabila haiwan menekan pada puting susu dan ini membuka kelembapan. Akibatnya, cecair tidak kotor untuk masa yang lama, tidak mendapat sampah dan dimakan jauh lebih ekonomik.

Peminum ini boleh dibeli atau dibuat sendiri. Dalam kes yang kedua, harus diingat bahawa tekanan air harus kurang dari 2 atmosfera untuk anak babi dan 4 jika peralatan dipasang di babi untuk haiwan dewasa.

Walau apa pun bentuk palungan makan untuk babi atau peminum yang dipilih oleh haiwan, dimensi itu harus sedemikian rupa sehingga mudah bagi semua penduduk babi untuk menghampiri palung.

Keperluan untuk pengumpan dan mangkuk minuman untuk babi

Saiz tangki untuk memberi makan dan menyiram haiwan bergantung kepada umur dan jenis kelamin babi, dan juga kuantiti mereka. Semakin kecil babi, palung yang lebih kecil dan sempit yang ditawarkan, semakin banyak haiwan boleh ditempatkan di sebelah corong untuk babi atau palung konvensional.Keperluan untuk pengumpan untuk babi

Kriteria yang sama digunakan untuk mengatur peminum air terbuka yang panjang, serta untuk pengiraan bilangan tempat, jika puting babi untuk babi dipasang di babi.Ketinggian mangkuk minuman untuk babi yang berbeza

Ketinggian di mana yang terbaik untuk melancarkan peminum juga bergantung pada parameter kawanan. Ia mudah untuk menentukannya berdasarkan kepada berat haiwan. Palung panjang sering dibahagikan dengan lintel untuk membuat haiwan makan dari kawasan yang ditetapkan dengan tepat palet. Selain keperluan saiz dan kedalaman, pengumpan babi dan peminum harus:

 • mudah dibersihkan dan dicuci;
 • mempunyai reka bentuk yang dilindungi daripada air kencing, kotoran, serpihan sampah atau serpihan lain;
 • menjadi cukup luas dan stabil, supaya makanan tidak tumpah, dan air tidak bercabang;
 • terletak di wilayah yang mudah untuk diakses.

Related  Cara yang berkesan untuk melawan semut di apiari

Feeder untuk babi yang dimaksudkan untuk makanan dan minuman cair tidak boleh bocor.

Feeder untuk babi sendiri tangan

Beli peminum dan pengumpan yang sedia ada – bukan masalah. Tetapi untuk menjimatkan wang, anda boleh membuat peralatan yang selesa dan murah untuk anda sendiri.

Untuk pembuatan reka bentuk yang mudah, gendang plastik atau logam, asbestos-simen dan paip plastik diameter yang besar dan juga silinder usang dari bawah gas adalah sesuai.

Bergantung pada diameter tong sedia ada, kapal di sepanjang sisi panjang dipotong menjadi dua atau tiga bahagian. Palung yang terhasil dibasuh dengan sempurna, dikeringkan dan dipasang pada sokongan stabil atau bar yang stabil. Bahagian tajam mesti dirawat dengan kertas pasir atau dilipat supaya babi tidak cedera.

Piglets dimakan dari bunkerBegitu juga, membuat feeder untuk babi dari silinder lama:

 1. Sebelum ini, peralatan dilupuskan dengan residu gas, memeriksa kekosongan tangki dengan buih sabun.
 2. Kemudian, dari belon berbaring, injap dipotong dengan sangat tepat, kerap membasahi tempat kepak itu.
 3. Apabila injap dikeluarkan, kontena dibasuh dengan sempurna, dan air yang digunakan dituangkan dari bangunan kediaman.
 4. Memotong membujur belon itu akan menjadikannya dua palung untuk babi.
 5. Kereta kebal dipecat.
 6. Di atas pengumpan boleh melampirkan grate logam, menurunkan yang mudah untuk mencegah kemasukan babi di dalam palung.

Pengumpan buatan sendiri untuk anak babiTeknologi yang sama juga digunakan dalam kes apabila paip yang diperbuat daripada simen asbestos atau plastik dipilih untuk penghasilan feeder atau mangkuk minum. Feeder buatan sendiri untuk babi dari bahan-bahan ini tidak berkarat, ia mudah dijaga dan boleh diangkut, sebagai contoh, untuk pemasangan di atas tanah.

Feeder Bunker TURBOFIDER untuk babi yang menggemukkan – video