Blossom camellia Jepun dalam periukAntara wakil-wakil keluarga Theaceae, camellia Jepun atau Camellia japonica menduduki tempat yang istimewa kerana hiasan yang menakjubkan, pelbagai jenis yang sedia ada dan kemungkinan berkembang di luar dan di rumah.

Tanah asli tumbuhan adalah hutan gunung China, serta pulau Taiwan, wilayah selatan Jepun dan semenanjung Korea. Secara semula jadi, camellia Jepun kelihatan seperti pokok sederhana atau pokok renek dengan ketinggian kira-kira 6 meter.

Dalam kilang itu:

 • rarefied, tetapi mahkota yang sangat besar;
 • Daun elips tajam sehingga 11 dan lebar kira-kira 6 cm, dengan permukaan berkilat keras di mana urat divergent jelas kelihatan;
 • bunga yang besar atau berpasangan, muncul dari sinus.

Pelbagai jenis camellia di tamanHari ini, jenis semulajadi camellia Jepun, seperti dalam foto, memberikan bunga ribuan jenis asli, berbeza dengan pewarna bunga, saiz dan bentuknya.

Bukan perkara biasa:

 • corolla berkaca dan bergaris;
 • bentuk separuh ganda dengan pusat kuning berbulu;
 • bunga terry camellia Jepun, tidak dapat dibezakan dari kebun yang elegan.

Bunga camellia berjalurBunga itu kekal berwarna-warni dan berair selama hampir sebulan, dan kemudian, selepas pendebungaan, buah muncul di tempatnya, di mana beberapa biji besar masak.

Syarat untuk menjaga bunga bilik kamelia Jepun

Jika di dalam taman, camellia berasa selesa dan tidak terlalu menuntut untuk dipelihara, maka dalam keadaan yang lapang, tumbuhan berbunga besar adalah ujian pengetahuan dan kesabaran para penjual bunga.

Dengan kekurangan perhatian atau penjagaan buta huruf, camellia Jepun di rumah boleh membuang tunas yang sudah terbentuk. Dan kadang kala tumbuhan menghilangkan daun.

Adalah lebih baik untuk tumbuh camellia di konservatori atau konservatoriKebudayaan terbaik menyesuaikan diri di taman musim sejuk atau rumah hijau, di mana ia diperuntukkan tempat di mana sepanjang tahun tempoh hari cahaya akan tidak kurang dari 12-14 jam. Sekiranya camellia tidak mempunyai lampu, ia enggan untuk mekar atau tidak sangat menyedihkan.

Related  Foto katil bunga yang dibuat dengan tangan

Semasa tunas membentuk tunas, jangan sentuh, gerakkan atau putar periuk. Kecantikan aneh boleh dipisahkan dengan tunas, tetapi apabila bunga camellia Jepun mendedahkan, ia dapat dengan selamat:

 • menyusun semula tempat terbaik di dalam bilik;
 • diletakkan di udara terbuka, di mana mahkota tidak akan terancam oleh cahaya matahari langsung;
 • memakai loggia cahaya.

Camellia suka udara lembapPada musim bunga dan musim panas, apabila tumbuh-tumbuhan secara aktif berkembang, camellias selesa dengan suhu rumah biasa, tetapi dari musim gugur keadaan mesti berubah. Kuncup diletakkan pada 5-6 ° C, dan bunga yang panjang dan subur keindahan Timur dapat dicapai pada 8-12 ° C.

Bagi camellia, peningkatan kelembapan udara adalah penting, ia dapat dikekalkan dengan bantuan alat yang diperbaiki, peralatan rumah tangga dan basuh teratur dengan mahkota dengan air suam hangat.

Penyiraman, peragaan atas dan penjagaan lain untuk kamelia Jepun

Untuk membentuk renek padat, pemangkasanMerawat camellia Jepun terdiri daripada:

 • dari pengairan yang tepat, keamatan dan kekerapan yang bergantung pada musim dan keadaan tumbuhan;
 • dari makan pada musim bunga musim panas;
 • dari pemangkasan yang dilakukan pada separuh kedua musim luruh dan membolehkan untuk menyelamatkan budaya mahkota padat di rumah;
 • dari pemindahan belukar yang terlalu banyak.

Walaupun bunga python hijau, dia memerlukan perhatian yang lebih tinggi. Air tumbuhan sangat berhati-hati, kerana dalam air sejuk dari permukaan tanah menguap perlahan-lahan, dan menentukan kelembapan tanah pada akar tidak selalu mudah.

Jika sistem akar berada di dalam tanah tepu dengan kelembapan untuk jangka masa yang panjang, reput dan lain-lain jangkitan tidak boleh dielakkan.

Camellia bonsaiDalam air pengairan yang tebal, tambah sedikit jus lemon atau cuka, yang meningkatkan rasa camellia Jepun dan, seperti dalam foto, dan memberikan kecerahan kepada bunga.

Related  Keindahan spektakular maple pada bila-bila masa sepanjang tahun

Di peringkat pembentukan putik, semak harus menerima sokongan tetap dalam bentuk baja yang kompleks untuk azalea. Pembalut teratas dilakukan selepas 10-14 hari, dan pada musim panas, mungkin untuk menyuburkan tumbuhan itu hanya sebulan sekali.

Pemindahan Jepun Camellia

Pemindahan tanaman ke bekas lainSpesimen muda camellia Jepun dipindahkan ke periuk baru setiap tahun, tetapi tanaman yang lebih tua, kurang kerap ini memerlukan belukar yang tidak perlu.

Menjalankan pemindahan camellia adalah perlu sebelum pengaktifan pertumbuhan, jika tidak, budaya itu lama dan menyakitkan. Sekiranya tidak ada keperluan segera untuk pemindahan, anda boleh memudahkan penjagaan camellia Jepun, hanya menggantikan lapisan atas tanah di dalam periuk.

Untuk bunga kamelia Jepun yang luas, substrat berasid dengan pH bagi pesanan 3.0-5.0 unit diperlukan. Jika tanah kurang atau lebih berasid, ia akan menjejaskan keadaan dan berbunga semak.

Cara paling mudah untuk menanam tumbuhan aneh adalah untuk mendapatkan buku asas siap sedia untuk azaleas, dan kemudian sekali lagi meningkatkan keasidan dengan menambah asid sitrik atau asid asetik ke air pengairan.

Cara menanam camellia – video