giling-rose di tamanKalina buldenezh – pokok yang diedarkan secara meluas di tengah tali pinggang. Hiasan dan undemanding yang tinggi terhadap keadaan menjadikannya tetamu yang dihormati di taman-taman dan taman-taman. Variasi lama ini dihargai oleh tukang kebun walaupun di bawah Catherine II untuk inflorescence putih subur, sama dengan bola salji. Nama varietas adalah Boule de Neige – diterjemahkan dari bahasa Perancis dan bermaksud “bola salji”. Untuk pertama kalinya, keterangan gerai giling dibuat oleh pembiakan Perancis Lemoine, yang mengeluarkan pelbagai ini.

Penerangan yang pelbagai

Kalina buldenezh adalah pelbagai jenis Kalgna vulgaris dan merupakan pokok luas dengan ketinggian sehingga 4 meter. Dengan penjagaan yang baik tumbuhan ini hidup sehingga 50 tahun dan lebih dan setiap tahun dikehendaki dengan berbunga panjang. Blossom buldenezh inflorescence globular pada awal musim panas. Pembungaan panjang, dari 2 minggu hingga sebulan. Bunga-bunga mekar pertama kali mempunyai warna hijau kehijauan, maka mereka berpaling putih terang, pada akhir bunga merah jambu.

Ciri ciri pelbagai adalah ketiadaan lengkap bau dalam bunga. Kilangnya adalah musim sejuk yang tahan lasak, tetapi ia boleh sebahagiannya membeku pada musim sejuk yang teruk. Sistem akar jenis permukaan.

Menanam benih

tempat penanamanJangka hayat bougaines yang mekar dan pembungaannya bergantung pada tapak penanaman yang betul dan penjagaan berikutnya. Tempat yang paling sesuai untuknya adalah tanah yang lembap dan penumbra cahaya. Adalah wajar untuk pemindahan pada musim bunga atau musim luruh, seperti pada musim panas, anak benih lebih buruk. Tempat penanaman disediakan terlebih dahulu:

 • menggali lubang tidak lebih kecil daripada 0.5 x 0.5 m;
 • ke bawah saliran yang terbenam – serpihan bata, batu hancur, pasir;
 • menyediakan campuran berkhasiat dari kompos, abu, baja kompleks dan tanah taman.

Anak pokok itu dibenamkan dalam lubang di atas bukit dari campuran berkhasiat, menyebar akar, memperdalam beberapa sentimeter kerah akar dan mengisi tanah yang tersisa. Selepas menanam dengan banyak air dan selepas penenggelaman mereka mencurahkan lebih banyak tanah. Di atas, tapak pendaratan boleh didirikan sehingga tanah tidak kering dengan cepat.

Dalam penanaman kumpulan, setiap anak benih memerlukan sekurang-kurangnya 4 meter persegi, kerana pokok itu tersebar luas.

Perhatikan viburnum

mekar lembut daripada rose-guelderPenjagaan bullpen viburnum adalah pada pemangkasan musim bunga dan musim luruh dan penyiraman biasa dalam tempoh kering. Pada musim bunga, pokok itu diperiksa dan memotong cawangan yang rusak, kering dan berpenyakit. Pada musim gugur, pemangkasan membentuk dilakukan – penebalan berlebihan dan mahkota yang semakin meningkat dikeluarkan. Dengan bantuan membentuk pemangkasan, pokok itu boleh diubah menjadi belukar – memotong batang ke tingkat tunggul. Pada musim bunga, banyak pucuk sisi akan mula tumbuh dari akar.

Semua spili selepas memotong harus dibasmi kuman dengan larutan sulfat tembaga dan gris dengan kebiasaan kebun.

Dalam keadaan zon pertengahan, pengairan air pengisian yang berlimpah viburnum dijalankan pada bulan Oktober. Tujuannya adalah untuk merangsang pertumbuhan akar yang meningkat dan mencegah pembekuan mereka pada musim sejuk. Sebelum menyiram pokok adalah wajar untuk memberi makan.

Baja dan penyuburan

Untuk mekar yang berlimpah dan berpanjangan, gading meningkat harus diberi makan secara tetap. Dalam 2-3 tahun pertama, kilang itu mempunyai nutrien yang mencukupi dalam lubang penanaman. Pada tahun-tahun berikutnya, beliau diberi makan pada musim bunga dengan baja nitrogen atau kompos, dalam baja fosforus dan potash musim gugur. Baja boleh ditaburi dalam lingkaran berhampiran tong, longgar oleh rakes dan banyak disiram. Agar semua nutrien jatuh secara langsung kepada akar, gunakan satu lagi kaedah:

 • di sepanjang lilitan seluruh bulatan tuangan membuat lubang di kedalaman tanah 20-30 cm dengan bantuan tukang kayu, lekuk atau pancang kayu;
 • dalam setiap tuangkan sedikit baja;
 • seluruh norma, dikira pada pokok, dibahagikan dengan jumlah lubang;
 • maka lingkaran batangnya tumpah dengan air.

Kadar baja yang ditunjukkan pada pakej tidak boleh melebihi. Kilang itu tidak dapat mengasimilasikannya. Ini akan menyebabkan pertumbuhan rumpai dan pencemaran tanah dengan nitrat dan bahan kimia lain.

Sebelum permulaan berbunga, viburnum boleh disembur dengan baja kompleks yang mengandungi boron. Microelement ini merangsang berbunga yang berlimpah.

Variasi dan kaedah pembiakan

daun gurita-meningkat pada musim gugurPengeluaran semula getun viburnum hanya boleh dilakukan dengan cara vegetatif, kerana ia steril dan tidak memberikan biji benih. Menyebarkannya dalam tiga cara – oleh lapisan, dengan membahagikan belukar dan keratan.

Untuk mendapatkan kilang baru oleh lapisan, anda perlu melakukan perkara berikut:

 • Pada musim bunga berhampiran belukar menggali alur longitudinal;
 • meletakkan cawangan di dalamnya;
 • tekan ke tanah dengan pokok kayu;
 • untuk mengisi tempat ini dengan bumi dan tetap lembap sepanjang musim panas.

Menjelang musim gugur, lapisan mempunyai akar mereka sendiri, dan pada musim bunga tahun depan, muncul sprouts. Dalam satu tahun, apabila biri-biri semakin kuat dan jisim akar tumbuh, kilang baru boleh dipisahkan dari kilang ibu, memotong singkong di antara mereka.

Penyebaran viburnum dengan kaedah kedua – membahagikan belukar – lebih cepat, tetapi lebih menyakitkan untuk tumbuhan keseluruhan, kerana akarnya lebih trauma. Kaedah ini hanya sesuai jika ia dibentuk sebagai semak belukar dan dari akar terdapat banyak cabang. Untuk melakukan ini, sistem akar sebahagiannya diguli dengan sekop dan memotong belukar sehingga setiap bahagiannya mengandungi kedua-dua akar dan cabang. Kemudian semua bahagian ditanam secara berasingan. Selepas penanaman, anak benih disiram.

Cara termudah adalah untuk menyebarkan viburnum hiasan dengan mentol dengan keratan. Untuk keratan sesuai cawangan yang sihat, dikeluarkan semasa pemangkasan musim bunga. Pada setiap potong perlu beberapa buah pinggang. Mereka dikebumikan di tanah dengan cara sedemikian sehingga separuh buah ginjal berada di tanah. Mereka kemudian membentuk akar. Keratan kerap disiram. Apabila belukar muda dengan akar dan cawangan terbentuk dari keratan, ia boleh disimpan di tempat tetap atau ditinggalkan di tempat yang sama.

Bumi di sekeliling benih harus disimpan lembap dan rapuh supaya akar mempunyai kelembapan dan oksigen yang mencukupi.

The wreckers dari Kalina dan memerangi mereka

kumbangDaun-daun roset dipengaruhi oleh tiga hama: kumbang daun, kudung dan aphid.

Kumbang daun menjalar daun ke urat dan mampu menghancurkan seluruh belukar. Untuk memerangi, Kalina 2 kali dalam musim disembur dengan carbophos: pada bulan Mei untuk memusnahkan larva, pada bulan Ogos untuk menghilangkan individu dewasa.

Untuk memusnahkan scabbards dan aphids, tumbuhan ini dirawat dengan Aktara, Fufanon, Agravertin. Dengan kekalahan kecil, anda boleh lakukan dengan remedi rakyat: penyerapan bawang putih atau abu dengan sabun cuci.

Juga, viburnum bullae mengalami kecederaan bubuk. Dari penyakit kulat ini akan membantu satu set langkah:

 • menyemburkan dengan 0.5% larutan sulfat tembaga pada musim bunga awal sebelum daun berbunga;
 • pengairan pengurangan, air hanya perlu di bawah akar;
 • rawatan dalam tempoh vegetatif dengan cecair Bordeaux;
 • pemusnahan rumput yang bertoleransi dengan cendawan tepung, terutama rumput gandum.

Kejadian viburnum dipengaruhi oleh penanaman yang padat dan mahkota tebal. Dalam mana-mana foto pokok viburnum yang sihat, anda dapat melihat bahawa ia tumbuh dengan bebas, mahkota agak nipis, dan rumput di bawah pokok dipotong.

kalina buldomene di farmsteadPelaksanaan rekomendasi mudah ini akan membantu menumbuhkan pokok yang sihat dan indah. Viburnum hiasan akan tinggal di taman anda untuk masa yang lama dan setiap tahun akan menyenangkan dengan banyak bola salji yang indah.

Kalina buldenezh dalam reka bentuk landskap, gambar yang hanya sedikit mencerminkan keindahan eksotiknya, digunakan di mana-mana:kalina buldomene berhampiran rumah

viburnum bulden di nurseri

gerombolan-naik dalam landskap

bug semak dewasa

Warna ajaib viburnum bullpenage – video