beech megahTidaklah sama sekali sukar untuk membayangkan hutan di mana, melalui batang yang melarikan diri ke langit, cahaya matahari tidak menembusi. Rustle daun yang tenang menyatu dengan nyanyian burung, yang mana pokok beech telah menjadi rumah yang selesa. Apabila musim luruh jatuh di tanah, hutan menyala dengan pelbagai warna terang. Dan pada musim bunga mereka memberikan kesegaran dan penyesatan.

jalan di antara hutan bicRamai akan bersetuju bahawa hutan adalah perwujudan sebenar kecantikan yang tiada tandingannya, terutama jika ia mempunyai pokok beech. Spesimen tumbuhan yang paling purba boleh mencapai ketinggian sehingga 40 m. Diameter batangnya adalah kira-kira 2 meter. Sesungguhnya gergasi yang hebat! Di samping itu, tempoh hidupnya seringkali mencapai tanda – 300 tahun. Ia adalah untuk orang ramai untuk hidup begitu banyak!

Adalah menarik bahawa kayu beech mula dituai ketika berusia lebih dari 100 tahun. Dalam kes ini, diameter batang itu boleh menjadi hanya setengah meter.

Ciri-ciri biologi tumbuhan dan spesies

hutan bengangPokok beech adalah wakil keluarga “Bukovye”, yang mempunyai kira-kira 1000 spesies tumbuhan yang berlainan. Ia mempunyai batang langsing, watak kolumnar, dihiasi dengan mahkota sfera. Pada musim panas yang panas, sinaran matahari tidak menembusnya, jadi anda boleh bersembunyi di bawah naungan dari panas.

cawangan beechPada cawangan nipis pokok daun bergerigi yang berpanjangan, menyerupai elips yang panjang, tumbuh. Pada musim sejuk, mereka jatuh. Semasa berbunga di beech pokok, keterangan dan gambar yang diberikan di bawah, terdapat anting-anting comel.beech flourishes Mereka didebarkan di bawah pengaruh angin kencang. Di hutan yang padat, di mana terdapat sedikit cahaya, momen penampilan buah itu datang selepas 60 tahun.

buah buncitMereka adalah kacang-kacangan, sehingga 15 cm. Untuk masa yang lama orang menganggap mereka boleh dimakan, jadi mereka diambil untuk makanan. Beech sempurna berkembang di kawasan yang rindang. Lebih suka tanah liat. Tidak suka suhu rendah.

Pohon itu secara ajaib mentolerir pemangkasan, jadi ia boleh digunakan sebagai pagar di belakang rumah.

beech di alam liarDalam persekitaran semulajadi, terdapat pelbagai jenis pokok beech. Pertimbangkan yang paling popular di antara mereka.

Related  Ciri-ciri penanaman dan penghasilan semula Cossack juniper

Beech Gorodchatyi

beechJenis beech ini dibezakan oleh mahkota padat, yang paling sering dibulatkan. Daun-daun besar mencapai panjang 10 cm, terutamanya tumbuh di pulau-pulau Jepun dan merupakan pokok yang dominan di ladang-ladang hutan. Bakat tumbuh sehingga 35 m.

Beech

beechWakil-wakil spesies ini berkembang hingga 25 m. Diameter maksimum batang kira-kira 100 cm. Daun elips mempunyai ujung tajam. Panjang spesimen lebih dari 12 cm. Warna plat daun pada musim panas berwarna hijau dengan warna biru. Pada musim luruh ia berubah, dan mereka memperoleh warna merah cerah. Bahagian asli spesies adalah bahagian timur Amerika Utara. Di Eropah, pokok itu jatuh ke abad ke-18 sebagai tumbuhan hiasan untuk taman-taman bandar. Selalunya ia boleh didapati di dalam hutan di sebelah maple, linden atau birch.

Beech Eropah

beech europeanIni adalah nama jenis pokok beech yang paling luas yang terdapat di Eropah. Mereka membentuk kawasan hutan, terdapat di taman-taman zon bandar, ditanam di taman botani. Ciri khas tumbuhan megah adalah mahkota bentuk silinder dengan bulat. Ini dicapai melalui cawangan nipis, padat ditanam di batang tebal. Ciri-ciri unik kayu bic itu memungkinkan untuk menggunakan kayunya untuk membuat perabot, dan buah-buahan dalam masakan. Kilang itu kelihatan hebat pada bila-bila masa sepanjang tahun:

 • Pada musim bunga ia menarik dedaunan sutera;
 • pada musim panas, sebuah crone kebiruan;
 • Apabila musim luruh tiba, mereka menyala dengan warna burgundy terang;
 • pada musim sejuk – pokok ini menyerupai pengawal hutan yang megah.

Ia adalah untuk bech ini dihargai oleh pencinta ruang hijau.

Beech Oriental

beech orientalSpesies ini diedarkan secara meluas berhampiran pantai Laut Hitam dan di lereng gunung-gunung Caucasus. Kawasan yang sesuai di mana pokok beech tumbuh di Rusia adalah semenanjung Krimea dan bahagian baratnya (wilayah Kaliningrad). Di tempat-tempat ini, ada iklim yang lembut, di mana tidak terdapat fros yang teruk.

Related  Kraf tangan dacha sendiri

Beech Jepun

beech JapaneseTerdapat pemandangan di pulau Jepun dan di Korea. Ia sering dipanggil “Jepun Blue Beech”. Ia tumbuh hingga ketinggian 15 m dan boleh mempunyai beberapa batang. Keanehan spesies adalah daun pubescent, panjangnya 6 cm. Bentuknya mirip dengan elips. Petua ditunjuk. Bahagian bawah plat adalah warna biru.

Engler beech

beehBunyi sedemikian boleh tumbuh sehingga 20 meter tinggi. Ia dibezakan oleh mahkota berbentuk bujur yang luas, yang diperolehi disebabkan oleh banyak cabang. Ciri khas spesies adalah bentuk panjang plat daun. Pokok ini dijumpai terutamanya di China, dan hanya kadang-kadang di kawasan taman negara-negara Eropah.

Beech Shining

beechBenang jenis ini dibezakan oleh kecemerlangan tertentu kulitnya. Pokok itu tumbuh hingga ketinggian 25 meter. Mempunyai mahkota bulat cawangan yang subur. Setiap tahun pokok dewasa membawa buah-buahan dalam bentuk kacang-kacangan kecil, yang burung-burung dan haiwan kecil suka makan.

Dedaunan dan kulit beech mengandungi banyak unsur berguna. Bahan mentah kering yang kering lebih baik dari cahaya matahari langsung. Tempat yang ideal adalah loteng dengan pengudaraan yang baik.

Beech dan kayu berharganya

kayu beechPada setiap masa orang menggunakan hadiah duniawi untuk melengkapkan cara hidup mereka. Pokok sentiasa menduduki tempat yang penting dalam perkara ini dan beech tidak terkecuali. Banyak perkara yang berguna dibuat dari itu. Antara lain, saya ingin menyebut:

 • pelbagai alat muzik;alat muzik
 • parket;parket beech
 • papan lapis;
 • alat ukur;
 • perabot;perabot beech
 • kertas.

Seperti yang dapat anda lihat, pokok membawa banyak manfaat kepada seseorang, kerana kayunya mempunyai sifat seperti:

 • rintangan kepada kelembapan;
 • peningkatan ketumpatan;
 • kecenderungan untuk membentuk bentuk bulat;
 • mudah digilap.

Adalah diketahui bahawa bir yang berpengalaman di England, ketika mereka minum minuman kegemaran, tambahkan cip beech kepadanya. Ini memberikan rasa dan aroma yang luar biasa. Selain itu, rak beech, tong, astaka taman dibuat dari bic. Dan dari tumpahan anda boleh meletakkan jalan di taman negara.

Pokok pokok untuk faedah orang

pokok beechJika anda berhati-hati mempertimbangkan foto pokok – beech, anda boleh mencatat keindahan luarannya. Ia secara ajaib sesuai dengan mana-mana landskap pinggir bandar dalam penanaman tunggal atau kumpulan. Disebabkan fakta bahawa beech dipangkas, pelbagai tokoh dipotong daripada itu. Selalunya penanaman beech terdapat di sanatoria, di mana orang menjalani rawatan kesihatan.

Related  Menarik buatan sendiri untuk taman dengan tangan mereka sendiri

Pokok ini juga digunakan dalam seni masakan. Cuka dibuat dari kayunya. Buah-buahan digunakan untuk pelbagai pencuci mulut, pai dan kek. Di tempat di mana terdapat banyak pokok bic, orang telah belajar membuat tepung dari buahnya. Pancake, cookies dan lempeng dibakar daripadanya. Di samping itu, kacang-kacangan menerima minyak wangi, yang banyak digunakan dalam kosmetologi.

Untuk mendapatkan topeng yang sangat baik untuk muka dan leher, minyak bekat ditambah kepadanya.

Para saintis percaya bahawa beech adalah satu hubungan penting dalam pembentukan oksigen di bumi. Daun banyaknya dengan gigih terlibat dalam proses ini. Sistem akar unik melindungi tanah daripada kakisan. Sesetengah pakar percaya bahawa disebabkan oleh penanaman lebah, kelembapan secara bebas jatuh di bawah tanah. Di kawasan ini tiada hakisan tanah atau air tetap.

tempat untuk berjalan-jalanEntah bagaimana mengekalkan kesihatan mereka, orang cuba menggunakan tumbuhan. Beech tidak terkecuali. Dari dedaunan dan unsur kulitnya mereka menyediakan minuman beralkohol, membuat mandi, memampatkan dan juga lotion. Minyak bau aromatik digunakan secara meluas untuk tujuan kosmetik, untuk mengekalkan kesegaran kulit muka. Secara umum, pokok itu adalah hadiah yang berharga dari alam semula jadi. Jadi kita akan melindungi pokok-pokok mulia ini.

Hutan beech – video