Thuya Khosery dalam reka bentuk landskapThui barat kecil dengan mahkota sfera tidak bersahaja, mudah dijaga dan sesuai dalam reka bentuk laman web yang besar dan sangat sederhana. Oleh itu, jenis mereka, termasuk Thuya Khosery, sangat popular.

Thuya Western mengambil tempat pertama dalam senarai konifer perhiasan yang paling popular. Hari ini, jenis dengan bentuk mahkota yang berbeza dan warna jarum digunakan untuk berkebun. Sesetengah tumbuh-tumbuhan sepanjang tahun mengekalkan penampilan mereka, pada yang lain, warna cawangan bergantung pada musim.

Penerangan Tui Huseri

Bibit ThuyaDiwarnai oleh peternak Poland, thuya barat Khosery atau Thuja occidentalis Hoseri merujuk kepada spesies kerdil dengan pertumbuhan tahunan yang kecil dan mahkota sfera yang tebal. Bentuk dan perhiasan semak belukar adalah disebabkan oleh beberapa, batang cawangan yang cerah, ditutup dengan jarum bersisik hijau bersisik.

Krone musim panas yang gelap ke musim gugur dilukis dalam nada-nada gangsa merah-coklat. Tetapi ini tidak bermakna bahawa di musim sejuk, pokok renek akan kehilangan rayuannya. Jarum tidak jatuh, dan thuya hanya mengalami tempoh rehat. Pada musim bunga, bayangan hijau kembali lagi. Jarum, seperti pucuk, sangat bertolak ansur dengan musim sejuk, tetapi mati dan jatuh hanya tiga tahun selepas penampilan.

Tumbuhan fros yang tidak tahan lelah di lorong tengah. Menurut keterangannya, Thuya Hozeri:

  • Hanya dalam tahun-tahun pertama kehidupan memerlukan perlindungan tambahan;
  • tanpa masalah pemindahan pemangkasan;
  • Terima kasih kepada mahkota padat saiz besar tidak takut angin yang kuat.

Tuy adalah tahan lama dan boleh menghiasi plot selama beberapa dekad. Pada usia 10 tahun, diameter dan ketinggian pokok renek mencapai 60-80 cm.

perlahan tumbuh tuya hoseriPada masa akan datang, pertumbuhan semakin perlahan. Sejak pertumbuhan tahunan sangat kecil, mahkota sempurna mengekalkan garis besarnya semula jadi, dan pemilik tapak menjimatkan masa untuk potongan rambut Thuey Hozeri.

Related  Pokok akasia Evergreen adalah perak (mimosa)

Walau bagaimanapun, apabila memikirkan penanaman varieti ini, anda perlu ingat bahawa untuk thuja anda memerlukan tanah longgar, sederhana yang subur dan air biasa.

Jika tanah di bawah semak kering, kedua-dua bahagian bawah tanah dan mahkota tuja mengalami kekurangan kelembapan. Kilang itu kehilangan nada, jarum mula menjadi kuning, pucuk muda boleh pudar.

Thuya Khosery dalam komposisiDalam uraian Tui Khosery dinyatakan bahawa tumbuhan itu adalah toleran teduh, ia boleh tumbuh di bawah mahkota pokok taman, bangunan, pokok renek besar. Walau bagaimanapun, untuk pelbagai varieti ini, lebih baik memilih kawasan yang terang atau teduh separa. Di sini budaya akan menunjukkan ciri-ciri terbaiknya:

  • ketumpatan dan bulat mahkota berbulu;
  • warna jarum tepu.

Menanam Thue Hueri dan merawat belukar

tuya hoseri sebagai budaya potPenanaman thuja dijalankan pada awal musim bunga atau musim gugur supaya belukar sebelum fros mempunyai masa untuk mengambil akar. Di kawasan utara, adalah penting untuk tidak terlambat dengan menanam, jika tidak sistem akar akan membeku, dan Thuya Khoseri akan mati.

Tui, seperti semua budaya konifer, tidak dapat diterima dengan kelembapan dan bayang-bayang yang mendalam. Di tempat teduh, tumbuhan secara beransur-ansur hilang daya tarikan.

Sekiranya tapak ini terletak di zon banjir, di bawah tanah buatan, saluran pengairan yang ditinggikan secara buatan, diletakkan lapisan, pasir pasir, tanah liat berkembang, bata pecah dituangkan di bahagian bawah lubang pendaratan.

Kilang itu tidak mempunyai keperluan khas untuk komposisi dan keasidan tanah. Di bawah anak benih berusia 3-4 tahun, lubang dibuat dari kedalaman 60 hingga 80 cm. Thuja muda diletakkan di dalam sumur supaya leher akar tidak ditutup dengan tanah. Ruang bebas antara akar dan dinding telaga dipenuhi dengan substrat. Adalah lebih baik untuk menyediakan terlebih dahulu, mencampurkan:

  • 2 keping tanah taman;
  • 1 bahagian pasir;
  • 1 bahagian gambut rendah.

Related  Melancarkan rumput dan penjagaan rumput

Bahan organik segar, dapat membakar sistem akar anak benih, tidak dituangkan di bawah thuja, tetapi campuran kompleks untuk konifer akan membantu mengambil akar dan cepat mengatasi tempoh penyesuaian.

Semasa di cawangan muda belukar tidak akan muncul, thuju disiram, sebaik sahaja permukaan bulatan dekat-bawah akan kering.

Pada masa akan datang, penyiraman dilakukan setiap minggu pada kadar 8-10 liter semak. Air sangat penting dalam kemarau. Untuk mengekalkannya di dalam tanah, mulsa dilakukan. Keadaan yang baik mahkota dikekalkan dengan percikan.

Thuya Khosery di kalangan konifer lainPenjagaan Touja Selepas pendaratan, Josey termasuk pemakanan musim bunga dan musim luruh. Pada awal musim yang semakin meningkat, baja membantu tumbuhan untuk membangkitkan, pulih dan berkembang. Dalam garam kalium musim luruh dan fosfat, bersama-sama dengan penyiraman pra-musim sejuk yang berlimpah, meletakkan asas untuk musim sejuk yang berjaya. Sebelum permulaan cuaca sejuk, pokok renek muda diikat dan ditutup dengan lapnik, bahan bukan tenunan. Lebih dari mahkota salji.

Pada musim bunga, pemangkasan sanitari dijalankan, dan tanah di bawah tumbuhan perlahan-lahan longgar, tidak melebarkan lebih dari 7-10 cm.

Tui Haweri dalam reka bentuk landskap

thu western choser di laman web iniPelbagai jenis tumbuh-tumbuhan Thuya adalah tumbuhan tujuan sejagat. Oleh kerana toleransi bayangan, semak akan menghidupkan semula tingkat bawah taman, ia tidak akan hilang di bawah dinding rumah kediaman dan berhampiran pagar tapak.

Reka bentuk landskap Thuya Hozeri digunakan secara meluas untuk menumbuhkan bukaan hidup, sebagai aksen yang terang di rumput yang luas, serta sebagai sokongan visual untuk tumbuhan herba tinggi: bunga, pakis, rumput.

TUYA HOSERY sangat sesuai untuk berkembang dalam bekas yang digunakan untuk landskap balkoni, loggias, bumbung, beranda.

Latar belakang yang sangat baik untuk tuja akan menjadi semak-semak yang hias dan berbunga, misalnya, viburnum, spiraea, barberry garden atau turf. Menanam di hadapan penutup tanah dari spesies meliputi tanah akan memberi kesan pada bunga bunga dari karpet motley dengan tempat yang terang tumbuhan konifer.

Related  Florikultur di negara ini untuk pemula atau bagaimana menghiasi plot negara dengan indah

Menanam thuja globular – video