Maple bilik abutilonDi rumah, di taman dan rumah hijau, banyak spesies dan jenis abutilon ditanam. Tumbuhan dicirikan oleh kadar pertumbuhan yang tinggi, bunga tidak menentu dan berlimpah. Disebabkan bentuk bunga seperti loceng, Abutilon layak mendapat nama “tanglung Cina”, dan daun tiga atau lima jari tumbuhan memberinya nama lain – “maple bilik”.

Sesungguhnya, beberapa jenis abutilone menyerupai pokok ini, tetapi sebenarnya mereka tidak mempunyai persamaan kecuali persamaan luaran. Tetapi satu lagi nama popular, “India mallow”, boleh dianggap paling tepat.

Maple dalaman atau abutilon tergolong dalam keluarga besar mallow, yang termasuk bunga raya, stem-rose atau mallow, kapas dan okra.

Untuk mencari tempat kelahiran abutilone

Mekar satu jenis abutiloneGenus abutilones menyatukan sehingga dua ratus spesies, di mana terdapat juga semak-semak perennial yang besar, dan semak-semak belukar dan tumbuh-tumbuhan berumput yang sangat kecil yang mendiami bahagian-bahagian yang berlainan di dunia. Di manakah tempat kelahiran Abutlon?

Untuk memberikan jawapan yang jelas, secara tepat menunjukkan wilayah atau nama geografi, dalam kes ini tidak akan berfungsi, kerana ini atau jenis abutilone yang terdapat di kawasan tropika dan subtropika Utara dan Amerika Selatan, Afrika, Asia dan Australia. Pada masa yang sama, hanya sebilangan kecil tumbuh-tumbuhan yang ditanam sebagai tumbuhan hiasan dan pasu.

Dan sesetengah spesies, misalnya, abutilone Teobalrasta – merupakan tanaman pertanian yang berharga bagi China. Dari batang kering di tanah air abutilone spesies ini, serat semula jadi yang kuat, yang digunakan secara tradisional untuk membuat tali, tikar, kain kasar dan barangan lain, diperolehi. Oleh itu, satu lagi nama terkenal di seluruh dunia, “kanatnik”, abutilon diterima bukan untuk apa-apa.

Abutilone TheophrastusKeluarga itu menerima nama rasminya pada abad ke-18, dan perkataan “abutilon” datang dalam bahasa Latin dari bahasa Arab. Abu-tilun, mengikut legenda, nama ini diberikan kepada Avicenna, yang menggambarkan ciri-ciri perubatan varieti tempatan tumbuhan.

Maple dalaman: Abutilon liar dan domestik

Mangkuk bilik mekarDi rumah, tumbuh-tumbuhan hibrid paling sering ditanam hari ini. Mereka lebih padat daripada saudara liar mereka, lebih banyak dan mekar lebih lama, lebih mudah untuk membentuk dan tidak memerlukan penjagaan khas.

Sementara itu, banyak jenis maple dalam atau abutilone menyerupai pokok bukan sahaja dalam bentuk dedaunan, tetapi juga saiznya. Spesies dari Selatan China, Australia dan Brazil adalah tinggi, sehingga tiga belas meter semak tinggi, dalam keadaan asli untuk keadaan Abutylon di kawasan tropika atau subtropika yang sempurna musim sejuk dan berbunga. Di tengah-tengah kilang yang menyukai haba itu hanya terselamat dalam keadaan rumah hijau, taman musim sejuk atau dalam tumbuhan pasu.

Untuk semua wakil genus dicirikan oleh kehadiran dedaunan berbentuk hati atau lobak, ditutup dengan kelabu, dirasakan agak kaku. Keistimewaan abutolon maple dalaman boleh dikaitkan dengan bunga tunggal atau berpasangan, yang terbentuk di paksi daun dan menyenangkan bunga tukang bunga dari awal musim bunga dan hingga pertengahan Oktober. Corolla lima kelopong yang disambungkan pada pangkal diameter boleh mencapai 4-7 sentimeter. Dan bergantung kepada spesies dan pelbagai tumbuhan, bentuk bunga berbentuk lonceng atau lebih luas, berbentuk cawan.

Bunga tumbuhan liar sering dicat dengan nada kuning, oren atau merah jambu. Dan jenis kebudayaan moden dan kacukan maple dalam atau abutilone memukau dengan banyak warna, dari salji putih hingga burgundy padat. Terdapat hari ini juga jenis terry.

Abutilon: apakah tumbuhan beracun?

Abutilone tidak toksikRamai penjual rumah, orang dari kawasan tropika di planet ini, mungkin berpotensi berbahaya, kerana tisu mereka mengandungi bahan toksik atau menghakis.

Menanam Abutilon atau maple bilik, penjual bunga boleh benar-benar yakin bahawa kilang itu tidak akan menyebabkan kemudaratan walaupun minat pada daun beludru atau warna terang ditunjukkan oleh kanak-kanak atau binatang peliharaan.

Abutilone tidak beracun dan, di samping itu, ia mempunyai beberapa ciri berguna untuk orang, yang digunakan oleh rakyat dan perubatan rasmi. Di tanah asli Abutilon, di mana tumbuhan itu diedarkan secara meluas dan diketahui oleh orang ramai selama berabad-abad, daunnya, kulit kayu, bunga dan benih mencari aplikasi dalam rawatan pelbagai jenis penyakit.

Sebagai contoh, di Filipina, rebusan daun semak liar digunakan untuk membersihkan luka dan ulser. Ubat ini mempunyai kesan menenangkan dan menenangkan, membantu melegakan gejala demam dan selsema.

Untuk rawatan pelbagai penyakit, daun, bunga dan biji abutiloneDi kawasan tropika, di mana orang sehingga baru-baru ini menghadapi risiko mengatasi malaria, bahan mentah sayuran dari abutilone digunakan untuk menyediakan ramuan dan dari penyakit berbahaya ini.

Kulit abutilone maple dalaman mempunyai kesan astringen dan diuretik, dan benih dan daun mempunyai sifat pencahar, anti-inflamasi dan ekspektoran.

Di China, dedaunan abutilone dipanaskan, dan kemudian diberikan kepada pesakit dengan batuk kering, mengalami sarang, bengkak dan keradangan organ-organ dalaman. Merebus sedemikian dicuci untuk masa yang lama dengan luka dan luka yang tidak sembuh, yang digunakan untuk stomatitis dan gigi pada kanak-kanak.

Di India, cara-cara yang berasaskan abutilone berwarna hijau digunakan untuk batuk dan demam, buasir, kencing manis dan cirit-birit, furunculosis dan ruam kulit purulen. Memampatkan bunga dan daun dihancurkan adalah ubat yang popular untuk membakar dan luka di permukaan kulit. Biji-bijian yang sama Abutilon di tanah air tumbuhan dibakar untuk merokok kanak-kanak yang dijangkiti cacing.

Abutilone dianggap ubat antimikrobial, antimalarial, analgesik dan anti-radang semulajadiCara yang sama menggunakan tanaman hijau, bunga, kulit dan akar abutilone berada di kawasan lain Indochina, yang tidak boleh tetapi saintis minat. Ke tahap yang lebih tinggi, semua ciri berguna kereta kabel itu didapati pengesahan.

Hari ini beberapa jenis abutilon telah menerima status tumbuhan perubatan, yang mempunyai kesan analgesik, anthelmintik, astringen, menenangkan, diuretik, expectorant dan julap.

Kajian telah menunjukkan bahawa dalam tisu tumbuhan terdapat bahan yang mampu bertindak sebagai imunomodulator, antioksidan dan hepatoprotectors. Abutilone boleh dianggap agen antimikrobial, antimalarial, analgesik dan anti-radang semulajadi.

Abutilone: ​​kilang kuasa

Abutilone berkebun akan membantu melegakan tekananMalangnya, kajian mengenai ciri-ciri perubatan tumbuhan itu tidak menjejaskan maple dalam, hibrid hibrid, yang kini merupakan budaya rumah yang popular. Tetapi keindahan semak belukar kecil ini sudah membawa tuduhan positif dan mampu meningkatkan mood orang.

Tenaga tumbuhan sangat positif bahawa hewan hijau di ambang jendela dapat melegakan tekanan, menghilangkan pemikiran sedih dan rindu, untuk memfokuskan orang pada pencapaian kreatif dan perbuatan baik.

Pakar yakin bahawa abutilone tidak toksik boleh diletakkan di dalam bilik kanak-kanak tanpa rasa takut untuk kesihatan bayi. Tumbuhan ini mempunyai tempat di ruang tamu dan di bilik lain di mana semua ahli keluarga berkumpul.

Abutilon menghiasi mana-mana bilik di rumah andaAbutilone adalah tumbuhan yang tenaganya membantu orang untuk mencari persefahaman bersama dan tidak merasa kesepian. Oleh itu, jika “awan sedang berkumpul dan badai berkumpul di dalam rumah atau di pejabat,” tiba masanya untuk meletakkan periuk mekar dalam megah di tempat yang menonjol.

Video mengenai abutilone