juniper Andorra CompactLandscaping benteng, bukit Alpine, cerun berpasir bukan tanpa menanam junipers dengan menjalar dedaunan. Juniper Andorra Compact – renek lambat berkembang dengan sujud padat diameter mahkota kira-kira satu meter dan jarum biru-hijau adalah sesuai untuk tugas-tugas tersebut.

Penerangan mengenai juniper Andorra Compact

juniper Andorra Compact pada musim sejukNenek moyang liar yang semakin berkembang di Andorra Compact (J. horizontalis Andorra Compact) adalah semak penutup tanah kecil dari Amerika Utara. Secara semula jadi, serigala mendiami pantai Great Lakes, bahagian barat Kanada dan Amerika Syarikat.

Angin kencang di ruang terbuka membuat tumbuhan menyesuaikan diri, menjadikan jambatan makamnya dan menentukan nama spesies – juniper mendatar. Variasi budaya telah mengekalkan penampilan semula jadi nenek moyang mereka.

Mahkota yang padat dari juniper Compact Andorra mendatar terdiri daripada cawangan-cawangan yang semakin berkembang dan sedikit meningkat dan mencapai ketinggian 30-40 sentimeter. Pucuk ditutup dengan jarum bersisik atau jarum kecil, pada umur 10 tahun membentuk satu bantal dengan bantal kira-kira satu meter diameter. Oleh kerana pertumbuhan yang lambat pada konifer, hanya 15-20 tahun kemudian mencapai saiz maksimumnya.

Pada musim panas, mahkota berwarna dalam keperakan atau cahaya hijau, dan pada musim sejuk – dalam warna coklat-violet atau warna biru. Pada musim bunga, apabila renek malar hijau bangun dari rehat musim sejuk, di atas mahkota muncul menaikkan pucuk muda yang diarahkan dengan jarum bersorak yang jarang berlaku dari warna keperakan. Untuk pertama kalinya bulat-bulat biru-kelabu muncul tidak lebih awal daripada 7-10 tahun selepas menanam benih muda.

juniper seedling Andorra CompactMenurut keterangan, juniper Andorra Compact – nekapriznaya, tanaman hiasan, lebih suka kawasan yang terang dengan tanah drainable mudah dan air tanah dalam. Berkembang dalam keadaan yang agak keras nenek moyang memberikan seperti ini juniper musim sejuk ketabahan yang sangat baik. Walau bagaimanapun, untuk mengekalkan warna dan jarum terang semak keperluan yang aktif berkembang cukup udara lembap.

Related  Popular saka – juniper cossack Tamariscifolia

Penanaman dan penjagaan juniper Andorra Compact

tumbuhan untuk penanaman di tapakTujuan juniper terkecil yang mengecilkan Andorra Compact – taman-taman gunung dengan saiz kecil, sekatan luas, taman-taman batu dan campuran-campuran. Ephedra mudah bertolak ansur di dalam udara tepu dengan gas dan habuk, sesuai untuk menghias kebun awam dan kawasan tempatan.

juniper Andorra Compact dalam periukPenanaman semak-semak itu dirancang supaya tumbuhan menghabiskan hampir sepanjang hari dalam cahaya atau di bawah naungan cahaya. Shrub tidak pemilih tentang komposisi dan keasidan tanah. Untuk mencipta sekatan, benih diletakkan di parit pada jarak 40-60 cm. Dalam penanaman kumpulan antara juniper dan tanaman lain, kira-kira satu meter ruang bebas dibiarkan. Di bahagian bawah kedalaman pendaratan lubang 50-60 cm membuat lapisan saliran yang kuat. Backfill dibuat oleh tanah dengan penambahan baja mineral untuk tanaman konifer. Sekiranya tanahnya berat, padat, ia bercampur dengan pasir yang melonggarkan dan gambut.

Baja yang berlebihan di dalam tanah menjejaskan semak belukar. Mahkota mendapat rangsangan untuk tumbuh dalam arah menegak dan kehilangan bentuk merayap.

Selepas menanam, menjaga juniper Andorra Compact adalah:

  • dalam penyiraman yang diperlukan pada hari-hari kering panas;
  • pada musim semi membaja, merangsang pertumbuhan pokok renek dan membantu mereka pulih selepas musim sejuk;
  • dalam longgar longgar tanah dan mulching ruang di bawah mahkota tumbuhan muda;
  • dalam pemangkasan kebersihan kering, rosak oleh pucuk salji atau matahari.

Semua juniper takut genangan kelembapan dan tidak bertolak ansur dengan udara kering. Digambarkan di dalam foto itu adalah juniper Andorra Compact – tidak terkecuali. Oleh itu, langkah penjagaan penting – memercikkan pendaratan pada hari-hari panas yang panas.

Oleh sebab rintangan fros yang tinggi, semak dewasa tidak memerlukan tempat perlindungan tambahan, dan tumbuh-tumbuhan muda pada malam musim sejuk dengan banyak mulsa dan tutup dengan lapnika.

Penggunaan juniper Andorra Compact dalam reka bentuk landskap

menghiasi juniper Andorra CompactJanggut mendatar – pokok renek yang tinggi dari 10 hingga 50 cm dengan lebar, mengingatkan mahkota permaidani atau bantal yang padat.

Related  Bagaimana untuk menyelesaikan masalah apabila thuja tercinta saya menguning selepas musim sejuk

juniper horizontal Andorra CompactDalam reka bentuk landskap, juniper Andorra Compact sangat popular. Menggerogoti dari pusat pucuk perak-hijau:

  • Berkesan membina batu-batu besar di atas bukit;
  • kelihatan hebat di sebelah perennials tanah berbunga;
  • berfungsi sebagai latar belakang mulia untuk bunga tinggi, herba.

juniper Andorra Compact di tamanDi taman juniper ada tempat berhampiran kolam, di pinggir jalan dan di tengah-tengah rumput. Sekiranya laman web ini mempunyai kawasan yang tidak rata, semak belukar akan membantu mengukuhkan cerun dan menghalang hakisan tanah dari angin dan hujan. Sekiranya dikehendaki, semak kecil boleh ditanam dalam bekas dan digunakan untuk menghiasi teres, teres atau balkoni.

Video tentang anak benih juniper dari Andorra Compacta