Pokok Krismas di dalam pasuCuti Tahun Baru berakhir, dan ia adalah kasihan untuk membuang simbol utama mereka – pokok Krismas yang hidup wangi. Pencinta Flora di banyak negara seperti alternatif yang baik – pokok natal dalam periuk. Ia boleh disimpan di dalam rumah sebelum permulaan haba dengan pemindahan seterusnya di tanah halaman belakang.

Agar kilang itu terbiasa berkembang secara normal, perlu mengkaji dan mematuhi peraturan asas pemerolehan, penjagaannya.

Pemilihan Loji

fir NordmanApabila membeli pelbagai benih konifer, perlu mengambil kira kesesuaiannya terhadap kehidupan dalam keadaan sejuk di zon iklim kita. Kelebihan optimum:

 • cincang atau pain;
 • kerdil kerdil kerdil di dalam periuk;
 • makan berduri, Serbia;
 • hiasan pokok hiasan biru hiasan Belanda, Denmark, Amerika Utara atau Rusia;
 • cemara yang tumbuh di Siberia, Korea atau di gunung Caucasus;
 • thuya barat ruangan.

anak pokokMemilih anak benih, anda perlu memastikan bahawa hari ini tidak berubah menjadi periuk atau bak. Untuk melakukan ini, ia cukup untuk menggerakkan laras perlahan-lahan, untuk meraih lapisan atas tanah. Sekiranya anda mempunyai sebarang keraguan, tanya penjual dengan berhati-hati mengeluarkan kilang itu, periksa ketulan akar, keadaan sistem akar. Ia tidak boleh rosak dan padat bercabang.

sangkar gunung padatCampurkan kandungan cinta dalam campuran berasid tanah pada dasar gambut. Sekiranya pokok itu ditanam dari awal hingga ke dalam satu bekas, akar tumbuhan akan sama rata di dalam periuk. Saiznya harus berkadar dengan mahkota pokok Krismas hidup dalam periuk. Tab mini, periuk yang paling sering menunjukkan penggunaan pelbagai stimulan pertumbuhan dan kebarangkalian keberhasilan pemindahan transplantasi tanaman konifer yang lebih baik di kawasan pinggir bandar berhampiran rumah.

Sistem akar yang tebal, berjalur, ditenun memberi kesaksian kepada kesihatan anak benih, prospek yang baik untuk pertumbuhannya yang lebih tinggi.

tempat dipercayai pembelian merapikan – taska dan kedai-kedai berkebun khusus. Sekarang bandar-bandar besar mula muncul cara yang paling berperikemanusiaan untuk menggunakan pokok. Selepas berkembang di tapak semaian khas menawarkan pelanggan mereka untuk menyewa untuk sambutan Tahun Baru untuk tempoh 17 hari. Selepas itu, penyewa mengembalikan tapak semaian di mana untuk menjaga profesional yang berpengalaman, dan dengan bermulanya haba menanam pokok cemara di taman-taman hutan, lorong-lorong dan kawasan-kawasan lain.

Agar tidak merosakkan ranting, batang pokok, jangan bebankan dengan mainan, perhiasan dan kalungan.

Pokok natal dalam periuk: bagaimana untuk menjaga apartmen

menyiram pokok natal dalam periukConifers hiasan bersifat capricious dan sensitif terhadap cahaya, kelembapan, dan kandungan pada suhu optimum.

Related  Rahsia landskap yang sempurna adalah batu permata

Selepas membeli, jangan segera meletakkan pokok itu di tempat Tahun Baru yang hangat. Beberapa hari di dalam bilik sejuk dengan bekalan udara yang mencukupi akan membolehkannya untuk menyesuaikan diri dengan keadaan baru. Pada hari cuti, letakkan pokok Krismas dari bateri dan pemanas lain.

Selepas Tahun Baru dan Krismas lebih baik untuk segera memindahkan pokok Krismas ke balkoni kaca.

Minum di dalam periuk di rumah memerlukan penjagaan yang teliti. Tanah untuk penyelenggaraannya harus tetap dikekalkan dalam keadaan basah, mengelakkan pengeringan atau penebangan air. Jarum, ranting sentiasa (sekurang-kurangnya 5 kali sehari) untuk merawat semburan air. Kelembapan yang berkurangan boleh menyebabkan pengeringan dan kematian tumbuh-tumbuhan hiasan. Agar pokok itu diterangi secara terang-terangan, disarankan untuk berputar secara berkala di sekeliling paksi. Ini akan memastikan warna jarum seragam, mengurangkan risiko penyakit. Untuk mengelakkan terbakar, melindungi tumbuhan daripada cahaya matahari langsung.

Spruce amat mudah terdedah kepada perubahan suhu. Ia adalah perlu untuk memastikan kandungannya tetap pada suhu 0 hingga 10 darjah Celsius, bekalan udara segar tetap. Jika balkoni menjadi sangat sejuk, anda juga boleh membalut pokok dengan selimut hangat, jerami, jerami.

Pada musim sejuk, pokok-pokok Krismas di dalam periuk beristirahat, jadi jangan menyemai atau memberi makan kepada mereka.

Ciri-ciri jenis individu

meremajakan Fat AlbertSerbia (Balkan) merapikan di kalangan peminat tumbuhan konifer dianggap paling langsing.

Gred hiasannya Gnome (ketinggian dalam keadaan dewasa sehingga 1.5 meter) dan Nana (sehingga 3 meter tinggi) kelihatan hebat pada cuti Tahun Baru.

Di antara pokok-pokok cemara biru (berduri) di dalam periuk, varieti hiasan sangat memerlukan:

 • Edith separa kerdil dengan bentuk harmoni dan jarum kelabu-biru;
 • Fat Albert dengan warna terang dan mahkota yang betul;
 • Hijau dengan Glauca Globose biru dengan mahkota sfera.

Related  Kami belajar untuk melipatgandakan dan menjaga Pelargonium amelioratif

Pokok Krismas Komik dalam periukBagaimana untuk menjaga pokok Krismas Kanada terkenal di Konica dalam periuk tahu banyak penjual bunga Rusia. Ia tumbuh sangat perlahan, kenaikan tahunan adalah sehingga 5 sentimeter. Malah di negeri dewasa, ketinggian tumbuhan jarang mencapai satu meter. Tanah nutrien tumbuhan adalah rumput tanah dengan campuran daun, sedikit gambut dan pasir. Conic kurang aneh daripada jenis tumbuhan konifer lain. Boleh tumbuh dalam tab mandi (periuk) selama beberapa tahun.

Sanders Blue firAnalog kultivar adalah pokok berbentuk kerucut Kanada yang hiasan di periuk Sanders Blue. Rempah mempunyai lembut, biru-biru jarum, pertumbuhan tahunan hingga 7 sentimeter. Dengan penjagaan yang betul, ia tumbuh 50 tahun, mencapai ketinggian maksimum 3 meter. Dia suka cahaya, tanah subur basah. Di kawasan terbuka ia boleh menahan frost sehingga 40 darjah.

Sesuai dengan jenis miniatur di pedalaman Korea:

 1. Berlian dengan jarum hijau gelap tebal yang tebal. Pada usia 10 tahun, ia tumbuh hingga setengah meter, ia adalah musim sejuk yang kuat, suka kelembapan, dan jumlah cahaya matahari yang sederhana.jarum hijau gelap
 2. Cis dalam bentuk mangkuk lembut yang lembut. Ada benjolan ungu terang. Suka lembapan, tanah berpasir berpasir yang berasid.
 3. Frozen frost resistant frozen.Fraser Fir
 4. Oberon dengan mahkota berbentuk bantal.

Caucasian dan Denmark jenis cem dibezakan oleh bentuk konis yang ketat, jarum hijau lembut lembut. Untuk Tahun Baru, juga menetapkan jenis cemara emas, tegak dan biru.

fir NordmanPara petani dari Denmark berjaya menguasai bakul denda Nordman, yang sangat memerlukan di ibu kota semasa Tahun Baru.

Bomba tidak bersahaja dalam penjagaan dan tahan lama. Penjagaan rumah adalah penyiraman biasa (tanpa pengairan air), saliran tanah yang mencukupi. Apabila mendarat di kawasan terbuka, mereka membesar sehingga 30 sentimeter setahun dan boleh hidup sehingga 100 tahun.

Related  Penerangan budaya hiasan Biota atau Thu Oriental

The compacta fir gunung dengan jarum rata, limpahan jarum keperakan berkilauan, sangat dikehendaki. Bersama dengan bentuk kon yang proporsional, warna warna yang luar biasa menjadikannya pemimpin dalam penjualan hidup merapikan di dalam pasu di banyak rantau.

Pokok Krismas HopsiPaling terang pokok pepejal berduri biru, Hupsey, pemimpin perayaan Tahun Baru di Eropah. Kelebihan utamanya ialah kerucut ketat mahkota, jarum perak biru. Suka cahaya, tahan beku, tidak bersahaja dalam keadaan pencemaran gas bandar dan pencemaran udara yang tinggi.

Cupress tree ChristmasDalam satu siri jenis pokok Krismas yang biasa di dalam periuk, Kupressina yang biasa ditanam oleh kayu api Jerman. Ia mempunyai mahkota ovoid yang sempit, warna jarum zamrud-hijau. Pelbagai menunjukkan kestabilan yang baik pada badai salji dan salji hujan.

Pemindahan musim bunga

Memindahkan pokok Krismas pada musim bungaDengan permulaan haba dan mencairkan tanah yang mencukupi, anda boleh memindahkan kecantikan musim sejuk anda dari periuk ke tanah terbuka. Adalah dinasihatkan untuk melakukan ini sebelum aliran sap dari kilang. Untuk pendaratan, tempat yang bebas dan diterangi adalah yang terbaik. Kami menjalankan pemindahan secara konsisten:

 1. Kami menyediakan lubang yang luas supaya akar tumbuhan konifer bebas, merata merata di ruang yang disediakan.penyediaan lubang
 2. Di bahagian bawah meletakkan pasir pasir 20 cm dalam.
 3. Kami menyediakan campuran bumi untuk pengisian semula, yang terdiri daripada dua bahagian rumput, satu bahagian gambut dan pasir.
 4. Apabila dipasang di dalam lubang, leher akar tumbuhan harus berada pada tahap mendatar dengan tanah.tingkatkan anak benih
 5. Kami tertidur lubang, lapisan demi lapisan memampat tanah.

mengairi pokok yang dipindahkanBaja semasa penanaman digunakan secara individu, dengan mengambil kira ciri-ciri pelbagai dan status kesihatan pokok anda.

Secara beransur-ansur, selepas setiap Tahun Baru, sebiji benih baru akan muncul di plot. Lantai pokok Krismas untuk masa yang lama akan menggembirakan mata dan memanaskan jiwa anda.

Bagaimana untuk menjaga pokok Krismas di apartmen – video