Tahun lepas kami membeli kediaman musim panas dengan taman muda: pokok epal, ceri dan beberapa pokok yang tidak dikenali. Oleh kerana kita belum melihat tuaian, kita tidak boleh memutuskan apa itu – plum atau plum. Beritahu saya, apakah perbezaan antara plum dan plum?

plum dan plum ceriPemula kebun dan bukan sahaja sering tidak dapat membezakan antara plum dan plum ceri, kerana kedua-duanya mempunyai banyak jenis dan sedikit serupa dengan satu sama lain. Plum adalah genus tumbuhan, yang merangkumi lebih daripada 100 spesies, dan secara langsung plum sendiri diwakili oleh salah satu daripada mereka. Oleh itu, plum ceri adalah salah satu jenis plum dan dimasukkan ke dalam konsep ini.

Selalunya, plum bermakna spesies tertentu, iaitu plum domestik, kebanyakan jenis yang diperolehi akibat melintasi giliran dan plum.

Untuk memahami apa yang berbeza-beza dari plum, perlu untuk memperhatikan faktor-faktor berikut:

  • rupa pokok itu;
  • ciri-ciri buah;
  • ciri-ciri buah.

Alycha lebih tahan daripada plum, lebih mudah diambil, tidak menuntut tanah dan kurang sakit.

Perbezaan luaran

plum kuning

Plum domestik tumbuh terutamanya sebagai pokok, yang ketinggiannya boleh mencapai 8 meter, walaupun di kawasan utara terdapat juga tinggi, kira-kira 4 meter, pokok renek multi-batang. Ketinggian pokok ceri kadang-kadang boleh sehingga 12 meter, manakala mahkota menyebar.

Plat daun plum lebih besar dan padat, dengan kedutan halus, sedikit memanjang dan ditutup dengan bulu cahaya di bahagian bawah. Daun plum ceri pada purata mempunyai panjang 4 cm dan bentuk bujur yang lebar, tanpa pubescent, dengan cahaya bersinar dan serupa dengan birch.

Rasa dan penampilan buah

plum

Kedua plum dan plum ceri, bergantung kepada varieti tertentu, mungkin mempunyai saiz buah yang berbeza. Pada dasarnya, buah-buahan plum lebih besar daripada plum ceri, mereka mencapai 70 gram dalam plum domestik, walaupun ada varieti berbiji kecil.

Related  Payung Iberis: dua cara tumbuh dari biji benih

Pewarnaan buah-buahan kuning adalah ciri-ciri kedua-dua spesis pertama dan kedua, tetapi hanya plum boleh mempunyai warna biru yang berbeza dengan kulit matte. Alycha biasanya berwarna kuning-hijau atau kemerah-merahan, ditutup dengan kulit yang cerah.

Rasa plum manis dan juicier, dengan daging yang kukuh, manakala ceri-plum dicirikan oleh keasidan dan tekstur sedikit berair pulpa.

Menghapuskan tuaian

plum biru

Alycha mula membuahkan hasil secara harfiah tahun depan, dengan buah-buahan masak pada akhir musim panas. Plum perlu menunggu satu atau dua tahun lagi, tetapi penuaian beberapa jenis boleh dikumpulkan pada bulan Jun.

Plum lebih teruk melawan musim sejuk yang sejuk dan lebih cenderung kepada pelbagai penyakit, yang menjejaskan hasilnya. Alycha dalam hal ini lebih stabil.

Alycha di bahagian tengah Rusia – video