vriesia berpecah di pedalamanDunia sayuran Amerika Selatan sangat kaya. Vriesia Splenet atau “pedang berapi” dalam alam semula jadi berlaku di hutan tropika benua ini. Loji-epiphyte dengan daun linear yang panjang, dikumpulkan dalam roset yang subur, menetap di cawangan pokok-pokok tertinggi, batang dan rizomnya. Kerana corong yang mengingatkan bahagian udara dan rimpang pendek, semua bahan dan kelembapan yang diperlukan dari Vriesia tidak berasal dari tanah, tetapi dari atmosfera.

Bunga bunga dengan bracts terang dalam kombinasi dengan dedaunan variegated dan cara hidup yang luar biasa tidak dapat membantu menarik perhatian penanam bunga. Hari ini, imej Splisriet adalah salah satu tumbuhan periuk yang paling popular di seluruh dunia.

Penerangan Vriesia Splenet

bunga spesis vriesiaVries adalah pelbagai. Botanists nombor berpuluh-puluh spesies tumbuhan tropika, tetapi hanya yang paling menakjubkan memasuki bilik. Spesies yang dipanggil “pedang berapi” sepenuhnya membenarkan perbandingan yang jelas ini. Daun linear yang padat tumbuhan dikumpulkan di salur berbentuk corong padat. Plat daun hijau sehingga 40 cm panjang dihiasi dengan jalur melintang cahaya atau ungu. Perbesaran bulu-bulu boleh tumbuh hingga ketinggian meter. Mereka bangkit di atas kehijauan seperti lilin cerah. Bunga kuning, dengan cepat pudar dibingkai oleh bracts merah, yang kekal segar selama kira-kira dua bulan.

Terima kasih kepada popularitas bunga Vriessia, Splenriet juga peminat yang berminat yang memberikan pelbagai jenis bunga dan hibrid dengan bunga-bunga yang berbeza warna dan berbunga yang sangat panjang.

Dari kedai ke rumah baru Vriesia bergerak berbunga. Sekiranya penjual bunga hanya mengenali budaya, dia perlu tahu bahawa selepas menelan soket ibu mati. Kehidupan bunga terus dengan tumbuhan anak perempuan yang terbentuk di pangkalan. Oleh itu, selepas membeli pemindahan Vriesia Splenriet adalah pilihan. Ia cukup untuk memastikan bunga itu sihat, untuk menjaga dan melihat bahawa selepas berbunga tumbuhan itu mempunyai keturunan yang kuat.

Related  Popular di Jepun Beans Adzuki

Syarat-syarat untuk berkembang Vriesia Splenriet

Vriesia berpecah dalam keadaan selesaVriesia berasal dari hutan tropika. Kilang itu dianggap eksotik, tetapi menjaga ia tidak akan menimbulkan masalah walaupun untuk pencinta bunga yang tidak berpengalaman.

Bunga ini tidak memerlukan syarat suhu khas. Vriesia Splenet berkembang dengan baik pada suhu bilik, tetapi tidak suka draf dan takut menyejukkan udara di bawah +15 darjah. Di dalam bilik sejuk, bunga itu mempunyai keupayaan yang lebih rendah untuk menerima kelembapan, dan kelebihannya boleh menyebabkan kerosakan.

penjagaan pembersihan VriesiaKepada bunga itu cantik dan segar, dia memerlukan kelembapan yang tinggi. Di flat bandar, terutamanya apabila kerja-kerja pemanasan, keadaan ini paling sukar untuk dipenuhi. Dan di sini, penjual bunga akan menggunakan semua kaedah yang tersedia dari penyemburan yang tepat kepada penggunaan peralatan rumah tangga. Sekiranya pengairan digunakan dalam penjagaan Vriesias Splenrite, jangan biarkan air terjejas dengan inflorescence.

Tempat terbaik untuk periuk dengan Vriesia adalah tingkap timur atau barat.

Di sebelah utara, tumbuhan itu akan kelihatan tertindas, roset akan menjadi jarang dan terbantut. Jika epifit jatuh di bawah sinar matahari langsung, daun menjadi pucat, tempoh berbunga dipendekkan.

Penjagaan Vriesia Berpecah di rumah

penyiraman serpihan VriesiaSecara semula jadi, orang Vriesians yang tumbuh di cawangan atau batang “belajar” untuk mengumpul kelembapan. Drop by drop ia berkumpul di kedalaman soket dan dimakan dalam waktu kering. Apabila menyiram budaya periuk, air secara buatan dicurahkan ke dalam alur, dan kemudiannya berubah dengan kerap, memastikan kelembapan tidak mendapat batang kembang yang berkembang. Oleh itu, pada musim sejuk, apabila risiko reput amat besar, kelembapan dikeluarkan selepas beberapa jam.

Untuk mengeluarkan air dari soket, anda boleh menggunakan kapas atau cakera.

Lebih panas di dalam bilik, lebih kerap Vriesia memerlukan penyiraman. Ia mudah untuk menggabungkannya dengan menggosok daun dengan span atau kain lembap. Untuk penyiraman gunakan lembut, air berdiri pada suhu bilik.

Related  Manfaat dan kemudaratan pic untuk kesihatan

Di rumah, Vriesian Splenriet tidak memerlukan makanan yang teratur. Persenyawaan komplek untuk epifit dan orkid boleh dibuat hanya sekali, apabila tumbuhan membentuk dan meningkatkan batang bunga. Ini akan menjadikan mekar lebih jelas dan tahan lasak, dan juga membantu bunga untuk meninggalkan kedai gabungan kuat yang sihat. Campuran cecair dicurahkan ke tengah kerucut daun.

vriesia berpecah di konservatoriApabila tumbuhan bunga mati, rosette itu sendiri mati dengannya. Jika penjagaan Vriesia Splenrite di rumah adalah penuh perhatian dan lengkap, tumbuhan ini menanam pucuk muda yang ditanam dan ditanam, sama dengan spesimen dewasa.

Untuk campuran tanah gentian Vriesian sesuai berdasarkan:

  • 2 keping tanah taman;
  • 1 bahagian kulit kayu pain yang dirawat sebelum ini dengan stim;
  • 1 bahagian tanah yang kotor;
  • 1 bahagian pasir sungai yang dibasuh.

Sebagai bahan tambahan yang disintegrat di dalam tanah, anda boleh memasukkan sphagnum cincang, tambah salur dan arang saliran halus, yang akan membantu menghilangkan kelembapan berlebihan dan mencegah perkembangan mikroflora berbahaya.

Selepas penanaman, roses Vriesian muda tidak boleh dipindahkan selama dua tahun. Sepanjang masa ini, tumbuh-tumbuhan akan sangat berakar, dan mekar walaupun selepas 1-2 tahun.

Pada mulanya, selepas menanam, pucuk harus ditutup dengan filem atau paket. Ia akan membantu mewujudkan dan mengekalkan kelembapan yang berterusan. Suhu optimum untuk perakaran ialah 22-25 darjah.

Video tentang pemindahan Splenriet