Jenis rumput hiasan dan penggunaannya dalam reka bentuk landskap

rumput hiasan dalam reka bentuk landskapBijirin hiasan adalah penyelesaian yang baik untuk menghiasi plot negara, taman atau kawasan rekreasi. Mereka boleh menjadi rendah atau mencapai saiz yang besar, membentuk berus bentuk dan warna yang berbeza. Tumbuhan ini bersahaja dengan syarat-syarat penahanan, jadi mereka secara aktif digunakan untuk membuat komposisi landskap dengan pelbagai kerumitan.

Varieti tumbuhan

Tumbuh-tumbuhan bijirin berbeza, tetapi ia boleh digabungkan dengan mudah. Keadaan utama untuk memilih tetangga – mereka harus merasa baik pada jenis tanah yang sama dengan kelembapan yang sama. Kenal pasti dengan jenis tumbuhan tertentu akan membantu mengkaji semula rumput hiasan yang paling popular dengan nama dan gambar.

Fescue Blue

fescue biruFescine fescue (biru) adalah bijirin dari, yang boleh mencapai ketinggian satu setengah meter. Ciri ini adalah warna keperakan yang luar biasa, yang akan selaras dengan dasar pasir, batu kecil atau batu besar di taman.

Fescue dianggap sebagai tumbuhan yang menyukai haba, jadi ia ditanam di tanah pada bulan Jun, apabila tanah dipanaskan sepenuhnya. Terdapat beberapa peraturan yang perlu diperhatikan, supaya semak tumbuh terang dan kemas:

  • tanah mesti dikeringkan dengan baik, genangan kelembapan tidak dibenarkan (tanah dengan kandungan pasir yang tinggi adalah paling sesuai);
  • setiap empat tahun semak perlu dibahagikan;
  • Setiap 2 tahun tumbuhan disyorkan untuk dipindahkan, jika tidak daun boleh menjadi pucat.

Fescue adalah salah satu daripada tumbuhan rumput. Ia ditanam untuk menghiasi katil bunga, laluan, arbours. Terutama ia berguna di kawasan dengan tanah yang tidak mencukupi, yang tidak sesuai untuk jenis tanaman lain.

Papan kayu lapis

prosovide porhonaterumDi antara semua rumput hias dan rumput dalam reka bentuk landskap, pogonaterum adalah yang paling luar biasa. Nama kedua ialah buluh dalam, kerana kedua-dua tumbuhan itu berkaitan. Batang tumbuhan dewasa menyerupai bongkahan buluh sebenar dalam miniatur. Daunnya cerah, mereka boleh mempunyai warna hijau yang berbeza.

Pogonateram – bijirin saka, tetapi disyorkan untuk membesar di rumah dalam kehangatan. Suhu udara untuk pelbagai bijirin ini tidak boleh jatuh di bawah 18 darjah. Frosts akan menyebabkan kematiannya, tetapi pada musim panas periuk dengan tumbuhan boleh dibawa ke jalan.

Bambu dalaman bukan kilang yang sangat mudah dijaga, pemiliknya perlu memenuhi beberapa keperluan asas:

  • Laman ini perlu dinyalakan dengan baik, para penembak tidak takut walaupun cahaya matahari langsung;
  • Penyiraman dilakukan secara teratur walaupun di musim sejuk, bahagian atas tanah tidak perlu kering;
  • Ia juga disyorkan untuk menyemburkan jisim hijau dari senapang semburan.

Tidak seperti ramuan herba lain dan rumput untuk taman, buluh dalam ruangan memerlukan makanan tetap. Ia boleh menjadi baja mineral biasa untuk tumbuh-tumbuhan dalaman, yang ditambah dua kali sebulan untuk air untuk pengairan. Tanah untuk Pononaterum yang semakin meningkat juga akan berbeza. Oleh kerana tumbuhan tidak bertolak ansur dengan pengeringan, tanah mesti mengandungi sebilangan besar tanah liat. Dalam campuran untuk benih, disyorkan untuk menambah gambut, humus atau baja mineral lain.

Barli bernama barli

barley-barleyBarley grivy – ini adalah satu lagi loji bijirin, yang sering digunakan dalam reka bentuk landskap. Secara kebetulan ia menyerupai barli biasa dan mengekalkan semua ciri-ciri positif pelbagai ini. Tumbuhan ini sangat bertolak ansur dengan fros, jadi ia boleh ditanam dengan selamat di bunga, di mana varietas termophilic tidak berakar.

Barli merujuk kepada jenis-jenis yang tumbuh pesat dan menangkap kawasan-kawasan baru. Secara beransur-ansur semak perlu ditipis agar pelumas kelihatan kemas. Dalam iklim yang sederhana, tumbuhan ini mungkin kekal di musim sejuk di jalanan, tetapi jika terdapat frosts, lebih baik menggali dan memindahkannya ke rumah atau rumah hijau.

Penipisan biasa semak atau sekatan ruang untuk pertumbuhan tidak mencukupi. Barli berbilang dengan sempurna dengan biji, jadi mereka perlu dipotong untuk matang matang mereka.

Cortaderia

cortaderiaCortaderia adalah tumbuhan bijirin saka, yang boleh mencapai sehingga 3 m tinggi. Ia tidak boleh digabungkan dengan lain-lain, kurang tangkai, jenis, kerana ia membentuk sistem akar kuat dan menggunakan semua nutrien dari tanah. Di samping itu, adalah berbaloi untuk memikirkan terlebih dahulu berapa cortader akan masuk ke komposisi keseluruhan – jika ia ditanam sekali, ia tidak akan mudah untuk menyingkirkannya.

Daun tumbuhan ini kuat dan fleksibel. Pada akhir musim panas dan awal musim gugur, panicles hingga 50 cm panjang terbentuk di atasnya. Jangkitan individu mempunyai villi panjang yang licin, dicat dengan krim, putih atau krim. Panicles berada di atas tahap pertumbuhan manusia dan menyerupai awan.

Cortaderia adalah tumbuhan bijirin yang tidak menentukan apa-apa syarat untuk kejururawatan. Ia tumbuh dengan indah di kawasan terbengkalai, setiap tahun menawan wilayah baru. Juga ia dilindungi daripada perosak, cahaya matahari langsung, kemarau dan teluk. Di rumah, ia boleh disiram setiap 2 minggu, dan tumbuhan dewasa memerlukan prosedur ini walaupun kurang.

Bagaimana untuk memilih dan menjaga bijirin?

Untuk membuat bijirin kelihatan kemas dan rapi, terdapat beberapa peraturan untuk penanaman mereka. Keanehan tumbuhan ini adalah bahawa mereka tumbuh pesat dan boleh menghalang perkembangan jiran. Sekiranya anda tidak mengekang pertumbuhan mereka, bunga yang rapi akan terlihat seolah-olah ia tidak dirawat untuk masa yang lama dari rumpai.

membataskan pertumbuhan rumput hiasanApabila menanam rumput hiasan, anda boleh menggunakan salah satu petua:

  • menggunakan tanah yang tidak subur dengan kandungan pasir yang tinggi (tumbuh-tumbuhan akan berkembang dalam keadaan ini);
  • hadkan pertumbuhan semak dengan batu hiasan, batu kecil atau gundukan pasir;
  • Varieti yang paling agresif disyorkan untuk diletakkan di dalam periuk berasingan, dan kemudian menurunkannya ke tanah.

Tidak seperti banyak tumbuhan lain, bijirin tidak perlu berpakaian atas. Sebaliknya, baja boleh mencetuskan pertumbuhan yang terlalu intensif, kerana apa yang dapat ditumbuhi semak.

Bijir hias yang dihasilkan oleh anak benih atau biji, bergantung kepada varieti tertentu. Benih bijirin akan bertunas pada suhu yang selesa, tetapi dalam sesetengah jenis lebih baik untuk bercambah secara berasingan. Jika anda segera meletakkannya di tempat utama, pertumbuhan boleh dihalang oleh bunga atau semak yang lebih besar. Anak benih tidak semestinya menanam rumah di dalam pasu – anda hanya dapat membentuk taman yang berasingan untuk mereka, dan transplantasi segera, sebagai semak kecil dibentuk.

Bijirin dalam reka bentuk landskap adalah trend yang bergaya, yang semakin digunakan bukan sahaja untuk menghias bunga dan lindung nilai, tetapi juga untuk mewujudkan suasana khas di taman-taman atau kawasan-kawasan rekreasi. Bergantung pada jenis tumbuhan, ia sama ada akan melengkapkan komposisi dari pokok renek dan bunga lain, atau bertindak sebagai hiasan utama. Mereka kelihatan hebat tanpa menambah jenis lain dalam komposisi lindung nilai dan di sekitar kolam buatan.

Menanam rumput hiasan di tapak – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector