cedar berkuasa dalam alam semula jadiSejak zaman kuno cedar telah mengagumi orang dengan kekuatan semula jadi, kecantikan dan kekuatan penyembuhan. Dia dipanggil pemelihara pokok, misteri, hadiah dewa. Ia telah lama menjadi terlalu besar dengan pokok-pokok pain dianggap sebagai sumber tenaga ajaib yang melegakan dan menerangi minda, jiwa dan membangkitkan deria mengarahkan semua perkara yang indah di bumi. Untuk beberapa ribu tahun, di mana orang telah memerhatikannya, dia bukan sahaja tidak hilang nilainya, tetapi meningkatkannya, seperti yang disahkan oleh penemuan saintifik banyak.

Fakta menarik mengenai kayu aras

kerusi cedarCedar adalah salah satu daripada pokok-pokok yang jarang, semua bahagiannya digunakan untuk tujuan makanan atau perubatan.

Hutan Cedar mempunyai kekuatan phytoncidal yang sengit yang satu hektar hutan sedemikian akan cukup untuk membersihkan udara di seluruh bandar.

Orang-orang Sumeria kuno menghormati cedar sebagai pokok suci dan spesimen-spesimen yang paling indah diberi nama. Cedarwood berkhidmat sebagai ukuran pertukaran dan sering dihargai lebih daripada emas. Tuhan Sumeria Ea dianggap penaung cedar, dan tidak ada yang dapat memotong pohon ini tanpa izin tertinggi. Fakta-fakta ini mengesahkan tablet tanah liat yang ditemui semasa penggalian, yang bermula dari tarikh ke-5 ke-4 cc. BC. Mereka juga mempunyai gambaran tentang apa yang kelihatan seperti kayu aras.

Hiasan kubur raja Mesir Tutankhamun terbuat dari kayu cedar. Selama 3 ribu tahun, ia bukan sahaja tidak merosot, tetapi juga mengekalkan bau yang halus. Oleh kerana sifatnya, resin cedar adalah salah satu komponen sebatian mummifying, dan minyak cedar membantu memelihara papyri Mesir kuno yang tidak ternilai hingga kini.

Dari kayu cedar, orang dahulu kala membina kapal-kapal mereka, dan pokok gopher yang indah dari mana Nuh membina bahtera itu adalah cedar yang tumbuh di lembah-lembah Mesopotamia.

Penerangan pokok itu

mahkota cedarCedar megah milik genus Sosnovy. Monyet, pokok malar hijau ini sehingga 45 meter tinggi, dengan mahkota penyebaran luas-piramida. Mereka hidup lama dan membesar sehingga 400-500 tahun. Kerak abu-abu gelap di pohon-pohon muda licin, pada yang lama – dengan keretakan dan sisik.

Jarum adalah acicular, resinous, kaku dan berduri. Warnanya bervariasi dari hijau gelap hingga biru-hijau dan keperakan keperakan dalam spesies yang berlainan. Jarum dikumpulkan dalam berkas. Bunga Cedar, jika anda boleh memanggilnya spikelet, sehingga 5 cm panjang dengan pelbagai stamens kecil dan anthers. Mawar cedar pada musim gugur.

Cone tumbuh di atas cawangan satu persatu, diatur secara menegak, seperti lilin. Ripen pada tahun kedua atau ketiga dan gugur semasa musim sejuk, menyebarkan benih dalam angin. Sekali dalam keadaan yang baik, mereka bercambah selepas 20 hari.

Benih kayu tidak sama seperti kacang. Mereka adalah kecil, dengan sayap untuk menetap lebih baik dalam angin dan tidak dapat dimakan.

Cedar memerlukan cahaya, tidak dipadatkan dari tanah di atas dan udara yang telap. Mereka sangat sensitif terhadap genangan air. Mereka lebih suka tanah yang miskin dalam kapur. Di lereng gunung, terdiri daripada batu kapur, mengalami chlorosis dan sering mati.

Lebih baik merasakan diri di tempat terbuka yang cerah, tetapi di tanah yang lebih kaya tumbuh dengan baik di penumbra.

Julat pertumbuhan

cedar di kawasan pergununganTempat di mana cedar tumbuh di mana-mana adalah kawasan selatan dan timur pantai Laut Mediterranean. Pokok lebih suka kawasan pergunungan dengan musim panas yang sejuk dan musim sejuk yang sederhana. Mereka juga terdapat di kaki bukit Himalaya, di Afrika Utara-Barat, di Lubnan, di mana cedar adalah salah satu simbol kebangsaan dan digambarkan pada bendera negara dan lambang senjata.

Related  Jenis dan jenis thuja yang ditanam di kawasan pinggir bandar

cedar di pantai CrimeanDi Rusia, cedar tumbuh hanya di pesisir selatan Crimea, di mana ia telah berjaya menyesuaikan diri dan memberikan penanaman yang banyak. Di kawasan lain ia hanya terdapat di taman botani dan taska. Dan kemudian pokok itu, yang dipanggil cedar Siberia, sebenarnya merupakan wakil dari genus Pine dan betul dipanggil pinus Siberia, pain Eropah atau Korea. Dengan cedar jenis ini menyatukan satu keluarga. Tetapi semua kegemaran dan sangat berguna “kacang cedar” diberikan oleh pain Siberia.

Jenis cedar

Genus cedar mempunyai 4 spesies:

  • atlas – Cedrus atlantica;
  • berambut pendek – Cedrus brevifolia. Dalam sesetengah sumber spesies ini dirujuk sebagai subspesies Lubnan;
  • Himalaya – Cedrus deodara;
  • Lubnan – Cedrus libani.

Struktur kerucut kayu cedar dan pokok pain serupa dalam banyak hal, oleh kerana itu untuk jangka masa yang panjang spesies tersenarai dianggap sama. Tetapi penyelidikan saintifik yang segar telah menyangkal data ini, dan kini dalam klasifikasi kedua-dua spesies itu berkongsi.

Atlas

satin cedarAtlas cedar tumbuh di lereng gunung Atlas di Algeria dan Maghribi. Dalam persekitaran semula jadi berlaku pada ketinggian sehingga 2000 m di atas paras laut. Pokoknya megah, tersebar. Spesimen terbesar mencapai ketinggian 50 m, dan diameter batangnya ialah 1.5-2 m. Jarum dikumpulkan dalam berkas dan mempunyai warna biru kehijauan. Kayu adalah resin dan wangi, ia berbau seperti cendana. Spesies Atlas menanggung frosts hingga -20 ° C dan mengatasi masalah dengan kemarau.

Di negara-negara Afrika, cedarwood digunakan sebagai bahan bakar. Minyak mempunyai sifat antiseptik yang baik dan digunakan secara meluas untuk tujuan kosmetik.

Atlas cedar sebagai tumbuhan yang ditanam ditanam di selatan Eropah, di kawasan pergunungan Caucasus dan di negara-negara Asia.

Pokok bonsai, yang ditanam secara semulajadi sebagai taman atau houseplant, adalah pokok Atlas.

Himalaya

Cedar himalayaCedar Himalaya tumbuh di Asia timur dan tenggara, di kaki bukit di pergunungan Himalaya, di Afghanistan, India, Nepal dan Pakistan. Di pergunungannya, ia dapat dilihat pada ketinggian sehingga 3,500 m. Ketinggian dan ketebalan batang spesies Himalaya tidak kalah dengan Atlas, berbanding dengan ia mempunyai mahkota yang lebih mahkota. Dahan pokok dewasa adalah selari dengan tanah. Kayu berbeza kekuatan dan aroma yang kuat, ia berwarna kuning terang dengan teras merah-coklat. Jarum agak lembut, ringan, dengan warna kelabu abu-abu.

Cone masak lebih dari satu tahun, kemudian runtuh. Benih kecil, tidak boleh dimakan, resin. Spesies Himalaya paling baik diterima oleh teduhan, walaupun dalam keadaan semula jadi ia menduduki peringkat atas hutan. Salinan individu bertahan hingga 1000 tahun.

Cedar Himalaya tumbuh pesat dan digunakan secara meluas di penghijauan taman-taman di Eropah Tenggara dan Crimea.

Lubnan

Cedar LebanonCedar Lebanon tidak kalah dengan orang lain dalam ketinggian dan ketebalan batang. Mahkota pokok muda bersifat conical, dengan usia ia memperoleh bentuk yang lebih rata. Hvoinki biru-kelabu-hijau, hidup 2 tahun, dikumpulkan dalam berkas.

Related  Foto dan penerangan mengenai jenis dan jenis daun spindle yang biasa

Pada usia 25-28 pokok itu mula berbuah. Cone dibentuk setiap dua tahun.

Pelbagai ini dicirikan oleh pertumbuhan perlahan, pemindahan frosts jangka pendek kepada -30 ° C. Ia lebih suka kawasan yang terang, kemarau cahaya, boleh tumbuh di tanah yang miskin, tetapi tidak bertolak ansur dengan melembapkan yang berlebihan.

Cedar Lebanon dihargai untuk cahaya, lembut, tetapi pada masa yang sama, kayu tahan lama warna merah.

Jenis pinus pain

Walaupun fakta bahawa data saintifik terkini, Kanada, Korea dan Siberia adalah kerabat yang paling dekat dengan cedar sebenar, orang ramai masih biasa dengan semua nama. Cedar Kanada tergolong dalam keluarga Tuy dari keluarga Cypress.

Korea cedar pain

Cedar koreaKorea, atau Manchurian cedar – pokok pain yang konifer, lazimnya terdapat di Asia Timur, di China, Korea, Jepun dan Timur Jauh Rusia. Pokok yang tinggi dan kuat mempunyai mahkota berbentuk kerucut berbentuk padat dan akar cetek. Khvoinki adalah kelabu-hijau, panjang, berkembang dalam kumpulan 5 keping.

Cone matang dalam tempoh satu setengah tahun dan runtuh pada musim luruh atau awal musim sejuk. Setiap kon mengandungi banyak kacang. Buah-buahan spesies Korea setiap beberapa tahun.

Pinus pinus Siberia

Cedar siberiaSiberian cedar, atau pokok pinus Siberia – pokok malar hijau, saiz hanya sedikit lebih rendah berbanding saudara yang terkenal. Ia hidup sehingga 500-700 tahun, berbeza dengan tebal, sering berbilang mahkota dengan cawangan tebal. Jarum lembut, panjang, dengan mekar kebiruan. Pokoknya membina sistem akar kuat, dan pada tanah berpasir yang ringan ia mengembangkan akar utama yang menembusi kedalaman yang besar. Berbanding dengan cedar-toleran, dengan tempoh tumbuh-tumbuhan yang pendek.

Tumbuhan ini mempunyai benjolan lelaki dan betina. Mereka matang dalam tempoh satu setengah tahun dan jatuh pada awal musim luruh. Setiap kon mengandungi 150 kacang. Daripada satu pokok, menerima 12 kg kacang pain. Cedar Siberian feminin bermula lewat, secara purata di usia 50-60 tahun.

Dalam penyelesaian pokok, terdapat protein-nutcrackers dan chipmunks, yang mengambil benih untuk jarak jauh.

Rapi penanaman cedar dari kacang

kacang painKebun-kebun Rusia menanam pinus cedar Siberia, lazimnya memanggilnya cedar. Mempunyai kecantikan Siberia kembang dengan jarum pain yang harum dan penyembuhan kacang pada laman web ini tidak akan menolak yang tidak, dan bagi harta benda sederhana terdapat jenis berukuran terlalu kecil, yang tidak mengambil ruang yang banyak. Kami belajar cara menanam cedar, dengan membeli anak benih di nurseri.

Apabila memilih tempat, perlu diingatkan bahawa dengan usia, keperluan untuk pokok dalam cahaya matahari hanya tumbuh, jadi anda perlu memilih tempat tanpa teduhan. Jika boleh, anak pokok cedar dengan sistem akar tertutup diperolehi. Ia adalah yang terbaik untuk mengambil spesimen akar, sistem akar yang tidak mempunyai masa untuk kering, jadi adalah dianjurkan untuk memilih anak benih yang baru digali. Kancing bumi harus mengukur sekurang-kurangnya setengah meter diameter dan dibungkus dalam kain kabau basah dan beg polietilena.

Related  Jenis-jenis ladang Kalanchoe

Cara menanam benih pinus pain

anak benih cedarSebelum menanam, perlu menggali keseluruhan kawasan taman, di mana ia dirancang untuk menanam benih. Lubang penanaman disediakan sedikit lebih daripada benjolan tanah. Jarak di antara lubang-lubang itu harus sekurang-kurangnya 8 m. Di dalam tanah ringan, cedar muda ditanam serta-merta, dan di tanah yang lebih berat, pasir dan gambut ditambah.

Di bahagian bawah lubang, tanah kecil dituangkan dan anak benih ditanam, menyebarkan akar. Leher akar tidak boleh berada di bawah paras tanah. Sekiranya semuanya sama berlaku, anak benih dibawa keluar dan menuangkan sedikit lagi tanah. Kemudian, di sebelah pokok itu, mereka menggali pasak dan mengisi lubang dengan bumi, memampatkannya sedikit. Lubang penanaman disiram dengan berlimpah, tanah di dalam bulatan dekatnya diikat dengan tumbukan konifer, habuk papan atau kulit yang dihancurkan.

Dalam masa dua minggu, sehingga sapling mengambil akar, ia disiram dalam 2-3 hari, jika tidak ada hujan.

Menumbuhkan cedar dari kacang

penyediaan kacang untuk menyemaiJika anak benih tidak ditemui di tapak semaian, dan kacang cedar masak di dalam pasu membawa kepada pemikiran tertentu, dengan berani memilih yang terbesar dengan seluruh kulit – mari kita cuba untuk menanam cedar dari benih di rumah. Proses percambahan kacang tidak cukup sederhana, tetapi sangat menarik:

  • benih dimasukkan ke dalam air dan berusia selama 3 hari, secara berkala menggantikannya;
  • kacang timbul yang dikeluarkan, dan selebihnya disimpan selama beberapa jam dalam larutan merah jambu permanganat kalium;
  • benih disinfeksi diletakkan di dalam substrat lembap dan tertakluk kepada stratifikasi sekurang-kurangnya 3 bulan;
  • maka kacang sekali lagi direndam dalam mangan selama sehari dan kering;
  • menyemai tanah tertutup (rumah hijau atau tempat perlindungan filem) di dalam tanah yang disediakan, yang mengandungi 20 bahagian gambut, 2 bahagian abu dan 1 bahagian super fosfat kedalaman 2-3 cm;
  • sebelum kemunculan pucuk, alur disiram.

Dalam benih tanah tertutup ditanam selama 2 tahun. Selepas itu, tempat perlindungan itu dikeluarkan. Pokok-pokok berusia 6-8 tahun bersedia untuk pemindahan ke tempat yang tetap.

cedar naikPenjagaan cedar muda Siberia adalah penyiraman biasa, mulsa bulatan berhampiran, melonggarkan permukaan tanpa adanya aplikasi baja mulut dan kalium tiga kali dalam satu musim. Untuk melakukan ini, 20 g kalium sulfat dicairkan dalam baldi air dan disiram setiap pokok.

Dua jenis pinus cedar yang popular di kalangan tukang kebun: Peretas dan Icarus. Kedua-duanya sangat hiasan, bersaiz padat, agak bersahaja dan beranak banyak.

Cedar, yang ditanam dari kacang, akan menjadi salah satu pokok yang paling disukai di laman web ini. Dan apabila dia membesar, dan anda boleh berehat di bawah naungannya, dia akan memberi anda banyak minit yang menyenangkan, menyebabkan kesejukan dan menyegarkan udara dengan aroma resin nipis.

Pembentukan cedar di kawasan pinggir bandar – video