Taman rohSalah satu tumbuhan hijau yang luar biasa jenis renek, yang sangat meluas di ladang taman dan trak, adalah spiraea. Oleh kerana berbunga yang banyak, keperluan kecil untuk kesuburan tanah, dan juga penafsiran untuk penanaman, ia dapat menguntungkan mengubah landskap apa pun. Banyak spesies spiraea dengan foto memberi peluang untuk melihat keindahan dan keharmonian semak belukar yang menakjubkan, khususnya dengan susunan yang betul dan kompeten di taman.

Secara umum, spirea putih tergolong dalam genus pokok renek hias dari keluarga merah jambu, dan mempunyai jenis daun dengan sistem akar yang cetek dan rapuh. Nama Spiraea berasal dari bahasa Yunani σπειρα, yang dalam terjemahan bermaksud “lingkaran”. Cawangan pokok renek ini boleh berbeza – merayap, merebak atau lurus, dengan warna dari cahaya menjadi coklat. Putik kecil kedua-duanya menunjuk dan ovate, dengan beberapa skala, dan daun menjadi petiolate biasa dengan tiga hingga lima lobus. Pucuk muda dan pucuk biasanya berwarna hijau muda, dan dalam sesetengah spesies mereka berwarna merah, kekuningan dan sedikit coklat.

Spiraea Grefs Grefshem – keindahan di mana-mana taman

Spirea GrefsheimTumbuhan semak ini mempunyai cawangan-cawangan yang memanjang yang indah, di mana terdapat payung payung jenis ganda. Tempoh yang paling besar berbunga di belukar pada bulan Mei-Jun, apabila ia hampir sepenuhnya ditutup dengan hal berkembang yang indah sedikit menonjol. Hari Grey Grefshem spirea, foto yang membolehkan anda melihat keindahannya, boleh dibeli di kedai bunga khusus.

Oleh kerana pertumbuhannya yang pesat, dalam setahun ia akan menggembirakan pemilik dengan berbunga yang banyak. Di sini perlu diingat bahawa spesies spiraea ini adalah penyayang cahaya dan tidak bertolak ansur dengan teduhan kuat. Walau bagaimanapun, pokok renek ini adalah tumbuhan madu yang sangat baik, yang terkenal dengan pemangsa lebah yang berpengalaman.

Spiraea yang indah

Spiraea pokok-pokok di tengah-tengah berbungaPucuk rusuk panjang spesies spiraea ini digabungkan dengan dedaunan yang menarik warna hijau-kelabu dengan gusi-gatal yang menggalakkan membezakannya dari semua yang lain. Perdu di ketinggian mencapai 2 meter, tetapi semasa musim yang semakin meningkat, di bawah beratnya hal berkembang, cawangan cenderung hampir ke tanah, dan oleh itu dari sisi ia kelihatan seperti semak belukar. Bunga pertama berbunga pada awal Mei, selepas itu bunga spirea selama kira-kira 25-30 hari, menyenangkan mata mengelilingi hal berkembang yang indah.

Related  Huraian jenis yang boleh dimakan dan hiasan honeysuckle

Perlu diingatkan bahawa spiraea Dubravkolistnaya tumbuh sangat baik di tanah yang kaya dan sangat sensitif terhadap penyiraman, yang harus biasa. Pelbagai ini agak musim sejuk-keras, dan oleh itu spire seperti itu boleh ditanam di lintang utara negara kita. Apabila menanam tumbuhan, ia juga disyorkan untuk menyemburkan batang pohon dengan gambut, yang membolehkan ia mengekalkan kelembapan dengan baik dan menghalang bumi daripada ditutupi dengan kerak kering.

Argute spirea yang unik

Blooming Argut's spireaSebuah tumbuhan yang sangat cantik yang bertolak ansur dengan potongan rambut, dan juga mengasyikkan sekelilingnya dengan bunga berbunga yang cerah dan subur adalah spiral Argutta, sebuah foto yang dibentangkan dalam artikel itu. Cawangan nipis yang anggun sedikit membengkok di bawah berat bunga, yang banyak umbelliform inflorescences. Ciri khas spesies spiraea ini ialah pertumbuhan tahunan adalah kecil, hanya 20 cm, dan oleh itu ia tumbuh agak perlahan.

Perdu ini sesuai untuk kedua-dua landskap bandar dan pinggir bandar, kerana ia mentolerir walaupun sedikit teduhan. Ditanam boleh sama ada secara individu atau dalam kumpulan, membentuk lorong-lorong yang indah di kawasan taman atau taman hijau.

Nippon spirea dengan “pancang”

Nippon spirea di lorongTidak seperti spesies lain tumbuh-tumbuhan ini, spirala Nippon tidak berwarna putih, tetapi bunga berwarna kuning-putih, yang dikumpulkan dalam kelompok besar, terletak di bahagian paling atas cabang. Cawangan berbentuk arka boleh mencapai panjang 2 meter, dan di lereng bukit kadang-kadang kadang-kadang boleh mempunyai 2.5 meter, jadi ia biasanya terletak secara berasingan. Blossoms belukar daripada saudara mereka, sudah pada akhir bulan Jun dan dikehendaki orang dengan warna cerah mereka selama 15-20 hari.

Bercakap mengenai bidang aplikasi, sarang semacam itu sering dijumpai di taman-taman batu, di sepanjang jalan-jalan taman, pinggir dan dataran. Tumbuh tumbuhan adalah yang terbaik di tanah basah, bagaimanapun, ia tidak menuntut makanan. Mempunyai kadar pertumbuhan yang agak pesat, yang juga membezakan antara jenis spiral yang lain.

Toeiberg’s spirea – kecantikan tidak mengenal sempadan

Sarang unik ThunbergSerangga yang merebak cantik yang mekar dari pertengahan Mei hingga pertengahan bulan Jun, akibatnya, sepanjang bulan, anda boleh mengagumi perbungaan umbelate yang menarik. Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa selepas bunga utama mereka tidak jatuh, tetapi secara beransur-ansur menukar warna mereka kepada oren dan carmine, dan spiraea dan daun pada musim luruh. Disebabkan harta ini, ia adalah spirea Thunberg yang sering ditanam di plot rumah dari banyak senegara kami.

Related  Cadangan untuk mengembangkan padang rumput sayap

Dari sifat-sifat botani tumbuhan harus dibezakan ketahanan musim sejuk yang baik, serta ketahanan asap. Di antara kelebihan juga harus dikaitkan dan tidak menimbulkan kesuburan tanah, toleransi yang baik untuk pemangkasan, rintangan kemarau yang sangat baik. Jika tanah disalirkan, maka ini adalah kelebihan yang hebat, kerana spiraea tumbuh lebih cepat.

Middle Spirea

Bulatan bunga lembut spiraea TengahBudak yang bergaya ini berasal dari keluarga Rosaceae (merah jambu), dan ditanam terutamanya di Timur Jauh dan Siberia. Oleh kerana ketahanan musim sejuk yang sangat baik, ia tidak membeku dan boleh tumbuh di satu tempat sehingga 15 tahun. Pada permulaan musim panas, Spiraea Middle menghasilkan corymbose inflorescences, yang terletak betul-betul di sepanjang tembakan yang semakin meningkat.

Seringkali, semak ini digunakan sebagai pagar, kerana ia sangat bertolak ansur dengan potongan rambut, jadi sangat popular menggunakan pakar dalam reka bentuk landskap. Ia boleh tumbuh di hampir mana-mana jenis tanah, termasuk batu kapur dan loam.

Spiraea White yang bersahaja

Bulatan bunga lembut spiraea TengahSpirea yang unik dan sangat indah mempunyai bulu biseksual, yang berbunga pada musim bunga awal dan mempunyai warna putih salji yang jelas. Bunga di sini berwarna putih dan kelihatan seperti anggur asli yang mekar untuk masa yang sangat lama. Jenis tumbuhan ini boleh didapati di kawasan kaki bukit Caucasus, di Korea, China dan juga di Jepun, semuanya boleh menahan suhu rendah.

Daun tumbuhan adalah jenis berbentuk tombak, sangat mengingatkan bintang-bintang. Ketinggian pokok renek mencapai 1.5 meter, tetapi memerlukan pencahayaan yang mencukupi, jadi yang terbaik adalah meletakkannya di sebelah selatan tapak. Mujurlah, tidak ada keperluan tanah tertentu untuk pokok renek ini, jadi ini spirea sangat bersahaja untuk berkembang.

Spiraea Jepun

Spirea JepunWarna kuning cerah kilang ini sangat menyenangkan mata, mengangkat mood kepada orang yang berlalu dan mengubah walaupun landskap yang paling biasa menjadi unik dan sangat indah. Hari ini, pokok renek semacam itu boleh didapati di taman dan di dataran di banyak bandar, dan sering pemilik rumah peribadi juga suka menanamnya di rumah mereka.

Tumbuhan semacam ini sangat sesuai untuk menghiasi sekatan, dan dengan sempurna mentolerir potongan rambut, termasuk rambut pendek.

Perlu diingat bahawa spiraea Jepun kini ditemui di seluruh hemisfera utara, kerana ia tidak bersahaja untuk tumbuh dan merawatnya.

Related  Menanam dan merawat spiri Vangut di belakang rumah

Spirea Bumalda yang unik

Daun terang spirea BumaldSuatu hibrida yang menarik yang berasal dari penyebaran spiraea berbunga putih dan Jepun adalah spirea Bumalda, gambar yang terbaik menunjukkan semua keindahan dan keindahan tumbuhan. Keunikan dan keunikan warna adalah disebabkan oleh fakta bahawa di sini anda dapat melihat warna hijau dan pic yang menghasilkan pelbagai komposisi yang unik.

Ketinggian tumbuhan semacam itu biasanya tidak melebihi 1 meter, jadi ia merujuk secara khusus kepada semak jenis hiasan. Pada masa yang sama, ia tidak mudah berkembang, kerana jenis spiraea ini agak menuntut baik untuk tanah dan untuk penyiraman sistematik.

Billard Spire yang indah

Biller's SpireaBillard spirea yang cantik, gambar yang boleh dilihat di sini, adalah pelbagai hibrid dengan daun oren-oren yang cantik, yang beransur-ansur bertukar kuning, yang sangat menyenangkan kepada mata tuan mereka. Semua bunga dikumpulkan di payung kecil warna merah jambu, yang berbunga agak lewat, tetapi tumbuhan ini tidak kehilangan daya tariknya sama sekali.

Adalah perlu diperhatikan bahawa hal berkembang di sini adalah kerucut, sehingga 20 cm panjang, dan pucuk-pucuk muda mula-mula mempunyai hijau, dan kemudian berwarna merah kemerahan. Oleh kerana sejumlah besar anak-anak akar, ia banyak didarab, sementara juga mempunyai rintangan beku yang baik.

Spirea unik Douglass

Gembira Douglas spireaTangkai bunga runcing yang menarik, yang mempunyai penampilan yang sangat cantik, yang mana ia digunakan secara meluas dalam reka bentuk landskap. Spirea spesis ini mula berkembang sejak umur 3 tahun, tetapi selepas itu ia akan tumbuh dan setiap tahun akan menggembirakan mata dengan berbunga yang banyak selama 20 tahun. Penyebaran Douglas spirea kedua-dua keratan dan biji, tetapi paling sering pilihan pertama adalah lebih baik.

Walaupun asalnya di luar negara, hari ini spesies spiraea ini dapat ditemui di taman, taman dan dataran di berbagai daerah di negara kita.

Tumbuhan yang tidak bersahaja untuk taman – video