Thuja Golden Glob di TamanJarum emas, mahkota bulat padat dan kesederhanaan yang melampau. Terima kasih kepada kualiti ini, Thuya Golden Glob sentiasa menikmati perhatian peminat tumbuhan konifer dan pereka landskap profesional.

pokok renek malar hijau yang kecil dengan jarum terang warna luar biasa adalah suatu tempat dan di kawasan pinggir bandar, dan di jalan-jalan bandar, dan untuk teres landskap, bekas, bumbung, balkoni, kediaman dan bahagian dalaman yang ramai.

Penerangan Golden Glob

Golden Needles Tui Golden Globjenis kerdil daripada Arborvitae barat dengan jarum emas kuning di hujung pucuk dan peningkatan kecil tahunan – satu rahmat untuk tukang kebun yang perlu melihat terang laman web anda dan hari mendung musim luruh dan awal musim bunga, dan juga di musim sejuk. Pada masa yang sama, Golden Globe Barat atau Thuja occidentalis Golden Globe tidak memerlukan perhatian yang berterusan, tanpa potongan rambut kerap, memelihara globularity mahkota dan tumbuh dengan baik dengan penjagaan yang minima.

Kekuatan pelbagai termasuk:

  • dekorasi, yang berterusan sepanjang tahun;
  • Bentuk asal mahkota, yang tidak berubah dengan masa;
  • jarum kuning di hujung cawangan;
  • kecil, sehingga 5-10 cm setahun, kadar pertumbuhan;
  • rintangan fros tinggi, menjadikan Tuyu boleh diakses oleh penduduk musim panas dan sabuk tengah, dan kawasan di utara;
  • penjagaan intensif buruh;
  • selamat hidup selepas penanaman.

Seperti yang diterangkan dari penerangan dari Thuya Golden Globus, kegembiraan ciri-ciri jarum bersisik seperti cetek pada musim gugur digantikan dengan tanda-tanda tembaga merah.

Pada musim bunga, dengan permulaan tumbuhan, tumbuhan itu mengembalikan warna yang unik. Walau bagaimanapun, gembira untuk hidup bola emas di tapak pemastautin musim panas akan dapat hanya dengan menanam semangat belukar.

Tuy adalah fotophilil, dan ini, di atas semua, merujuk kepada jenis dengan mahkota kuning. Jatuh ke bawah teduh, tumbuhan sedemikian tidak lama lagi akan kehilangan naungan asalnya, menjadi hijau muda. Krone kehilangan ketumpatan dan bentuk sfera semulajadi. Oleh itu, sebuah tempat untuk menanam penyerap cerah dipilih di bawah matahari atau di penumbra, tetapi semestinya dengan perlindungan dari angin sejuk.

Related  Kami menghiasi laman web kami dengan julukan batu permata dari pelbagai Arrow Blue

globular thuja Golden GlobusUkuran maksimum yang mungkin untuk pelbagai saiz adalah bahawa thuja globular Golden Globe hanya mencapai 15-20 tahun. Lebar mahkotanya mencapai 100-120 cm pada ketinggian yang sama.

Kesejahteraan kedua-dua benih dan kilang dewasa menjamin tanah longgar dengan kandungan nutrien yang sederhana dan tidak membenarkan genangan hujan atau air lebat.

Bagi Tui, loam berpasir atau loam berpasir adalah optimum. Lebih banyak tanah yang padat memerlukan pengenalan pasir dan gambut, jika tidak, sistem akar diperas tidak dapat berkembang, yang akan menjejaskan bahagian atas tanaman tersebut.

Menanam dan menjaga Golden Glob

mulsa batangPenanaman konifer dijalankan pada musim bunga atau awal musim gugur, sehingga tanah menjadi sejuk. Lubang pendaratan disediakan terlebih dahulu, dengan memberi tumpuan kepada saiz sistem akar benih. Biasanya taska menawarkan thai 2-4 musim panas muda dalam bekas. Untuk mempunyai kedalaman lubang yang cukup dan diameter 60-80 cm. Bahagian bawah dipenuhi dengan saliran, dan tanah untuk penimbusan, jika perlu bercampur dengan pasir, tanah gambut dan tanah taman, baja serta berperisa.

Untuk permulaan yang aktif dan pertumbuhan yang baik, Golden Glob thai menggunakan baja kompleks untuk tanaman konifer, yang digunakan pada kadar 50-60 gram bagi setiap tumbuhan.

Gunakan organik, terutama baja segar atau najis burung di bawah semak tidak berbaloi. Nitrogen agresif boleh membakar akar, menarik perosak kepada tisu yang rosak, menyebabkan kerosakan bakteria atau fungus.

Belukar di lubang diletakkan supaya akarnya tidak keliru, dan leher akar tidak berada di bawah paras tanah. Penjagaan Gril Golden Tue selepas penanaman bermula dengan segera. Tumbuhan ini disiram dengan banyaknya, dan bulatan stoknya padat dengan gambut atau bahan yang sesuai yang dapat menghentikan penyejatan kelembapan tanah.

Related  Peranan khas Tui Holmstrum dalam reka bentuk landskap kawasan pinggir bandar

Walaupun anak benih tidak terbiasa:

  • ia sentiasa disiram;
  • tanah di bawah belukar dibebaskan daripada tumbuh-tumbuhan yang rumpai;
  • Tanah yang terbentuk di atas tanah dilonggarkan, tidak lebih daripada 8-10 cm.

air diperlukanPada musim panas, thujas, terutamanya yang muda, bertindak balas dengan baik untuk percikan. Menjelang musim luruh musim gugur disiram dengan banyaknya, supaya budaya konifer dapat mempersiapkan diri untuk musim sejuk dan tidak mengalami musim sejuk dan musim luruh yang lebat.

Selain mulsa, tangkai dan mahkota ditutup dengan lapnika. Dia melindungi serangga dari fros pertama, tidak akan membiarkan tikus merosakkan mahkota yang sangat kecil, menyelamatkan tumbuhan dari luka bakar musim bunga. Pada masa akan datang, tuyu, setelah mengikat mahkota, ia berguna untuk membuang salji.

Thuja Golden Globe dalam landskapThuja Golden Globe, dalam reka bentuk landskap bernilai untuk emas, bagai mahkota belon, bertoleransi terhadap ricih, yang dijalankan seperti yang diperlukan, biasanya pada musim bunga. Pemangkasan dilakukan dengan tujuan kebersihan, serta untuk membetulkan bentuk mahkota. Jika hujung pucuk dipotong, ini menyebabkan pembiakan aktif. Mahkota semakin padat dan hiasan.

Tidak mustahil untuk menghapus sepenuhnya pertumbuhan tahun ini, sehingga kayu tahun lepas. Tidak ada di kawasan pedas tidur, semak tidak boleh memulihkan bahagian yang dipotong mahkota.

Jika semak untuk memilih tempat yang betul, dan dia mendapat penjagaan yang betul, Thuja bertahun-tahun akan menggembirakan pemilik kilang sebagai solo di atas rumput hijau atau bukit berbatu. Golden pelbagai tidak mempunyai sama dalam mewujudkan sempadan dan hidup sebagai belukar padat di dalam bekas mudah alih. Penanaman kumpulan Golden Globus tidak akan mengambil banyak ruang di taman yang paling kecil.

Video tentang bola emas