Katil bunga dari SalviaTanpa bunga bulu halus salvia, sukar untuk membayangkan katil bunga di atas plot-plot peribadi dan katil bunga bandar. Tumbuh-tumbuhan berbunga panjang dan lusuh, tidak menuntut tanah dan air, terkenal dengan kebanyakan tukang kebun. Tetapi beberapa orang mengesyaki bahawa genus, yang mana salvia tergolong cemerlang, termasuk beberapa ratus spesies dan jenis salvia untuk taman. Antaranya, dan bijak ubat.

Salvia memancarkan bungaBerhubung dengan keluarga tumbuhan jelas air genus Salvia didapati di seluruh dunia dari Eropah, Siberia Timur dan Asia ke Amerika. Kebanyakan mereka adalah perennials dengan ketinggian sehingga 120 cm, dengan batang tegak yang ditutup dengan daun memanjang, dan bunga bilabergiform yang dikumpulkan dalam perbungaan berbentuk bulu. Benih tumbuhan kebudayaan dan liar matang dalam tempoh sebulan selepas akhir berbunga dan sehingga 3 tahun boleh digunakan untuk penanaman.

Daun dalam pelbagai jenis salvia adalah meluas keseluruhan atau, yang kurang biasa, pinnate. Mewarnai bunga tidak terhad kepada merah terang yang biasa hari ini. Ini, sebaliknya, pengecualian kepada peraturan. Spesies liar memukau dengan kekayaan palet dari putih menjadi kaya ungu, itulah sebabnya mereka semakin meningkat minat para petani bunga. Tetapi mengikut tradisi, nama “Salvia” tegas ditegakkan untuk jenis salvia berkilauan, dan tumbuh-tumbuhan dengan berus biru sering dipanggil bijak.

Salvia berkilauan: foto bunga Salvia splendens 

Salvia bersinarYang paling terkenal dengan spesies taman Salvia adalah asli Brazil, sudah digunakan selama hampir 200 tahun dalam budaya. Di rumah, semak atau tumbuhan herba dengan batang tetrahedral tegar boleh mencapai ketinggian 20-80 cm dan bermekaran secara besar-besaran semasa musim panas dan musim luruh.

Sebelum kerja pemilihan aktif berus salvia berkilat, foto-foto yang hari ini disentuh oleh kekayaan warna dan kemewahan dari perbungaan, tidak begitu hebat. Pada pelupusan tukang kebun hanya jenis dengan warna merah corolla dan cangkir, longgar duduk di peduncle.

Hari ini, sebagai tambahan kepada bunga merah, anda sering boleh mencari salvia berkilat putih, ungu ungu dan juga dua warna.

Salvia officinalis (Salvia officinalis)

Salvia officinalisSalvia ubat adalah bijak biasa kepada orang-orang selama beribu-ribu tahun, ia digunakan dalam perubatan, minyak wangi dan masakan. Tanah asli tumbuhan adalah negeri Mediterranean dan rantau Asia Kecil. Di bawah keadaan yang menggalakkan, semak belukar yang panjang mencapai ketinggian setengah meter, dan di Rusia ia hanya boleh ditanam melalui anak benih sebagai tanaman tahunan.

Sage mudah dibezakan oleh daun bujur keperakan dan ungu, yang dikumpul dalam hal berkembang yang menonjol.

Jenis ubat salvia dan jenis untuk taman dengan daun mottled mekar di tengah-tengah musim panas.

Salvia merah (Salvia coccinea)

Salvia merahSalvia merah pada foto bunga adalah sangat seperti bijak ubat, dan pada yang lebih spektakular menyenangkan – salvia bersinar. Buasir dari Brazil di negara-negara Eropah dan Rusia ditanam sebagai tahunan, tetapi dalam hal ini tumbuhan tumbuh menjadi 50-70 cm.

Related  Ciri-ciri penanaman dan penjagaan di kawasan pinggir bandar di luar piramidal

Spesies ini mempunyai tangkai bunga lurus dengan daun ovoid dan bunga carmine-merah yang dikumpulkan pada bunga-bunga spatula yang jarang berlaku pada 5-8 keping. Corolla, tidak lebih daripada 3 cm panjang, berkembang di tengah musim panas, dan tumbuhan mengekalkan hiasan sehingga paling sejuk. Jika anda membandingkan salvia merah dengan pelbagai jenis berkilat, maka yang pertama kehilangan kecerahan, walaupun ia digunakan oleh penanam bunga selama seratus tahun lagi.

Hari ini, minat dalam salvia yang menyukai kelembapan, yang lebih menyukai matahari dan haba, terus berkembang. Kilang itu disebar dengan sempurna oleh biji dan boleh ditanam di kedua-dua tanah terbuka dan di rumah hijau.

Salvia kecil berdaun (Salvia microphylla)

Salvia kecil berdaunSalvia jenis ini – bijak dalam bentuk liar masih terdapat di selatan Eropah, di Perancis dan negara-negara Mediterania. Di sini, tumbuhan malar hijau ini tumbuh hingga 100-120 cm. Pembungaan salvia berterusan dari bulan Jun hingga akhir Oktober.

Tetapi berus kecil bunga carmine bukan satu-satunya ciri ciri spesies. Sayur-sayuran dan batang semak semak malar hijau mengandungi banyak minyak wangi yang harum yang digunakan oleh minyak wangi dan pakar perubatan.

Salvia farinacea

Salvia mealyTumbuhan yang tidak menyenangkan dan berkembang dari bulan Ogos hingga akhir musim gugur muncul di katil bunga Rusia dari Amerika Tengah. Dalam kes salvia, tangkai lurus bercabang sedikit jarang sehingga 90 cm tinggi. Inflorescences mencapai 20 cm panjang dan berkesan naik di atas semak piramida kemas.

Calyx, corolla dan bahagian atas peduncle dicat dengan warna biru atau ungu yang tahan walaupun tumbuhan dikeringkan.

Daunnya memanjang, ovate dan, berbeza dengan banyak spesies dan jenis salvia untuk taman, yang tidak mempunyai ciri khas.

Salvia variegated (Salvia viridis)

Salvia bergurauNilai penduduk pribumi ini dari selatan Eropah dan Asia tidak berada dalam hal berkembang atau bulatan minyak, tetapi dalam bulatan berwarna terang berwarna di atas batang 40- atau 60 sentimeter. Daun dan pucuk bulat adalah pubescent.

Related  Penjagaan rumah untuk spathiphyllum

Inflorescences mencapai 30 cm dan bersatu sehingga 6 bunga bersaiz sederhana yang berwarna merah jambu atau cahaya bayangan cahaya. Salvia atau bijak mula berkembang pada bulan Jun, dan penampilan tumbuhan dipelihara sepanjang musim yang semakin meningkat. Satu-satunya keanehan yang menghalang penggunaan bentuk beraneka ragam dalam budaya adalah penginapan batang jika sokongan itu tidak ditubuhkan pada waktunya.

Salvia verticillata

Salvia bersorakPelbagai bijaksana dalam bentuk liar ditemui di seluruh Rusia, di Eropah Barat dan sebahagian Asia. Ketahui beberapa jenis salvia boleh di atas bunga ungu, dikumpulkan dalam padat, terletak pada wholls peduncle tinggi. Batang cawangan spesies ini hanya di dasar dan berkembang menjadi 50 cm. Daun, seperti pucuk, sangat pubescent dan dilampirkan pada tangkai pada petioles panjang.

Blossom whorled salvia bermula pada bulan Julai, dan sehingga September di glades hutan dan plot taman anda dapat melihat inflorescence yang elegan.

Sage Muscat (Salvia sclarea)

Sage MuscatTumbuh-tumbuhan yang kuat dari ketinggian satu meter ditanam dalam budaya satu tahun atau dua tahun. Pada batang lurus, dipenuhi dengan bujur, tepi bergerigi daun. Salvia jenis ini memberi jisim hijau yang banyak. Daun kadang-kadang mencapai panjang 30 cm, tetapi ketika mereka bergerak ke arah perbungaan, mereka menjadi lebih kecil.

Hiasan untuk tumbuhan diberikan bukan oleh bunga biasa, tetapi oleh daun-daun. Hari ini terdapat jenis salvia dengan corolla putih, merah jambu atau ungu. Berkembang dari bulan Jun hingga September, sejenis bijak dikenali sebagai tumbuhan minyak perubatan dan penting.

Salvia oak grove (Salvia nemorosa)

Salvia oak groveBerkembang di zon spesies hutan-padang rumput Rusia yang bijak mempunyai batang kuat dengan ketinggian sehingga 30-60 cm dan padat, seperti lilin seperti inflorescences mencapai 40 cm panjang. Kedua-dua corolla dan bracts besar mempunyai warna ungu atau biru.

Related  Pengeluaran spathiphyllum dan penjagaan tumbuhan muda

Sekiranya rambutnya kelihatan pada batang, daun panjang rimba ekor kayu oak sangat halus dengan gigi di tepi. Tumbuhan hiasan kekal dari pertengahan musim panas hingga pertengahan bulan September.

Salvia padang rumput (Salvia pratensis)

Salvia padang rumputKilang ketinggian setengah meter berbeza dengan satu set batang lurus, bercabang dan batang bunga bertebaran dengan aureoles violet. Padang rumput Sage adalah serupa dengan salvia oak, tetapi yang terakhir adalah lebih berkuasa, dan pucuknya tidak begitu bercabang. Dalam setiap whorl dilampirkan dari 4 hingga 6 warna, kadang-kadang pada batang anda boleh melihat daun kecil, yang menjadi lebih besar pada roset basal.

Bunga padang rumput berbunga melewati dua gelombang. Yang pertama, seperti dalam banyak spesies dan jenis salvia untuk taman, bermula pada bulan Jun, dan pembungaan kedua merevitalisasi tapak pada bulan September.

Bunga Salvia – video