Air minuman arnabSetiap peternak tahu bahawa memilih peminum yang baik untuk arnab agak sukar. Adalah penting bahawa haiwan peliharaan mempunyai akses percuma yang berterusan untuk minum, dan peminum arnab adalah dipercayai dan selesa, mudah diisi dengan air dan dicegah daripada tercemar. Air tulen merupakan salah satu syarat utama untuk penanaman individu yang sihat.

Baca artikel: betapa lazat memasak arnab?

Apa jenis peminum di sana?

Untuk memilih keupayaan yang paling sesuai untuk diminum, mari kita pertimbangkan jenis petani peminum paling kerap digunakan:

 • cawan;
 • puting;
 • vakum;
 • automatik;
 • dari botol.

Setiap jenis peminum untuk arnab mempunyai kebaikan dan keburukannya. Membandingkan mereka, anda boleh memilih pilihan yang paling sesuai.

Tank Air Tangki

Kontena mudah dengan airCara yang paling biasa pada abad yang lalu adalah untuk menghidangkan hewan peliharaan – hanya meletakkan secawan air dalam sangkar (mangkuk, tin timah, dan sebagainya). Hari ini, kaedah ini digunakan kurang dan kurang, kerana ia mempunyai lebih banyak kelemahan daripada tambah.

Cons:

 • Peminum cawan untuk arnab sering bertukar kerana pergerakan haiwan yang cepat di sepanjang sangkar;
 • ia dengan mudah mendapat makanan, bulu dan produk hidup yang harum, kandungannya dengan cepat menjadi tercemar dan menjadi tidak sesuai untuk diminum;
 • mangkuk terbalik menghilangkan haiwan kesayangan akses ke air, dan membasahkan sampah, dan ini boleh mencetuskan penyakit seluruh keluarga.

Plus:

 • mencari cawan yang sesuai di ladang agak mudah, jadi kaedah ini benar-benar bebas biaya.

Puting

Peminum putingGunakan peminum puting untuk arnab dengan mudah. Prinsip tindakan mereka didasarkan pada kenyataan bahawa menyentuh bola ke bola puting, hewan peliharaan menerima air, yang melalui tiub dari tangki.

Cons:

 • pada musim sejuk, puting payudara membeku, dan akses air menjadi mustahil;
 • Pembelian peranti memerlukan beberapa perbelanjaan.

Kelebihan:

 • Haiwan tidak boleh mencemarkan atau menuangkan air, ia sentiasa bersih;
 • anda melihat tahap cecair dan, jika perlu, anda boleh mengubahnya;
 • dalam bekas ia mudah untuk menambah ubat-ubatan atau vitamin larut;
 • arnab mengonsumsi air secara beransur-ansur, kerana ia bukan percikan, tetapi mengalir terus ke dalam mulut mereka;
 • mangkuk minuman seperti arnab boleh dibuat dengan tangan mereka sendiri dari bahan yang diperbaiki.

Related  Mengetahui rumput madu untuk lebah, anda boleh mendapatkan rasuah yang baik

Vacuum

Peminum vakum untuk arnabPeminat jenis ini melakukan sendiri. Untuk melakukan ini, letakkan sebotol air terbuka dengan leher di atas bekas. Pada masa yang sama sebahagian daripada cairan mengalir keluar, dan haiwan peliharaan boleh meminumnya dari mangkuk. Seperti minum, vodichku dituangkan ke dalam bekas.

Cons:

 • Makanan atau sampah boleh masuk ke dalam mangkuk;
 • Botol boleh bertukar dan air akan mengalir keluar;
 • pada musim sejuk terdapat kebarangkalian pembekuan peminum vakum.

Kelebihan:

 • peminum ini boleh dibuat secara bebas;
 • cecair dalam botol tetap bersih, mudah dicurahkan jika perlu;
 • pembuatan peralatan vakum tidak mengambil banyak masa.

Automatik

Mangkuk minuman automatikDi ladang besar, yang paling biasa digunakan ialah mangkuk minuman untuk arnab. Dengan bantuan mereka memberikan air kepada berpuluh-puluh individu sepanjang masa. Prinsip operasi didasarkan pada hakikat bahawa dari takungan pusat yang besar kandungannya diberi makan melalui paip ke mangkuk yang terletak di dalam sangkar. Sistem ini dilengkapi dengan terapung, yang diturunkan bersama-sama dan tahap cecair dalam tangki, yang membolehkan mangkuk pengisian semula dalam sangkar dengan air tawar.

Kurang:

 • membuat mesin untuk arnab memerlukan beberapa kemahiran dan kos kewangan.

Kelebihan:

 • setelah menyediakan sistem bekalan air secara automatik, anda boleh minum pada masa yang sama seluruh ternakan, dan ini menjimatkan masa untuk menjaga haiwan;
 • air segar dan bersih memasuki sel-sel.

Dari botol itu

Minum mangkuk botol plastikPilihan ini dicadangkan untuk menggunakan tukang-tukang yang menyimpan rumah arnab hiasan. Menurut prinsip tindakan, reka bentuk botol menyerupai puting. Mangkuk minuman seperti arnab dengan tangan mereka sendiri pada gambar dan lukisan menjadikannya mudah.

Cons:

 • pengambilalihan bahan yang mahal untuk pembuatan struktur tunggal;
 • jika anda membuat peminum puting susu untuk arnab dengan tangan anda sendiri dari botol untuk sepuluh atau lebih individu, kos dan masa untuk pembuatan meningkat beberapa kali.

Related  Pakan ayam dan ayam

Plus:

 • Peralatan ini menyediakan binatang hiasan rumah dengan minuman bersih pada bila-bila masa.

Beberapa cara untuk membuat peminum dengan tangan mereka sendiri

Apabila anda telah memutuskan jenis peminum, yang paling sesuai untuk haiwan kesayangan anda, anda mungkin mempunyai soalan – bagaimana membuat mangkuk minum untuk arnab sendiri? Mari beralih kepada nasihat peternak arang yang berpengalaman.

Kaedah nombor 1

Jika kaedah cawan tepat untuk anda, maka anda tidak perlu melakukannya sendiri. Ia cukup untuk dimasukkan ke dalam plastik sangkar atau bekas logam, yang akan sesuai dengan saiznya.

Bagi seorang individu, lebih baik memilih mangkuk yang lebih kecil, dan jika beberapa arnab tinggal di dalam sangkar, maka bekas itu perlu lebih banyak diameter.

 Kaedah nombor 2

Peminum puting buatan sendiriUntuk membuat peminum puting, anda perlu menyediakan bekas plastik kecil, beli puting siap di kedai haiwan kesayangan, sediakan pengikat peminum. Kemudian cairan itu dituangkan ke dalam botol, putingnya digulung di leher, selepas itu mangkuk minum ditetapkan pada sangkar. Kelas induk untuk membuat perhatian anda.

Bekas plastik harus diamankan dari luar sangkar, sehingga hewan peliharaan tidak dapat menggerogotinya.

 Kaedah nombor 3

Skim peminum vakumUntuk membuat peminum vakum dengan tangan anda sendiri, anda perlu menyediakan botol plastik, mangkuk dengan tepi dan pemegang yang licin. Seterusnya, mangkuk ditetapkan pada ketinggian 10 cm dari lantai (ini perlu supaya haiwan tidak naik ke dalam). Di atas mangkuk, pasangkan botol dengan leher ke bawah.

Leher tidak boleh bersentuhan dengan bekas, jika tidak, air tidak akan mengalir.

Satu bekas dengan air mesti dilampirkan di luar zon akses haiwan, jika tidak, mereka akan mengunyahnya dalam beberapa hari. Untuk mengetahui cara membuat mangkuk minuman untuk arnab sendiri, tonton video.

Related  Ciri-ciri makanan kompaun untuk puyuh

Kaedah nombor 4

Skim untuk pemasangan peminum automatikUntuk membuat mangkuk minuman automatik untuk sebilangan besar arnab, sediakan tangki plastik dengan jumlah sekurang-kurangnya 10 liter, tiub plastik atau getah, beberapa puting. Berhampiran sel-sel dipasang tangki air, dari situ mereka membawa paip plastik ke sel-sel. Di dalamnya, buat lubang-lubang, letakkannya di seberang setiap sel. Hos sempit dengan puting dimasukkan ke dalam setiap lubang.

Adakah ia layak untuk membuat mangkuk minum sendiri?

Air minuman arnab hiasanJika anda mempunyai arnab kecil hiasan yang tinggal di apartmen anda, maka lebih baik membeli semua peralatan dan peralatan yang diperlukan di kedai haiwan kesayangan untuk penyelenggaraannya. Dalam kes ini, anda akan pasti bahawa haiwan kesayangan anda tidak akan memotong tepi tajam palung buatan sendiri, pada waktunya akan mendapat akses ke minuman. Tetapi jika anda menyimpan ladang besar dan tidak mahu membelanjakan wang untuk peralatan tambahan, anda boleh menggunakan salah satu kaedah yang disyorkan, membuat peminum untuk arnab sendiri, anda akan menjimatkan wang, dan menyediakan keluarga arnab dengan akses tetap ke dalam air minuman.

Pada musim sejuk, air boleh membeku, yang akan menjadikan kehidupan lebih sukar untuk haiwan yang panjang. Oleh itu, adalah mustahil untuk melindungi vakum, peminum secara automatik atau puting susu untuk arnab. Untuk melakukan ini, anda boleh membungkus bekas dengan kain hangat, atau melengkapi mereka dengan termoregulator akuarium. Jadi arnab anda boleh minum air hangat pada musim sejuk.

Minuman untuk arnab sendiri – video