Isi itik di ladang ladangItik pembiakan di rumah mempunyai banyak kelebihan, kerana burung ini tidak hanya boleh mendapatkan daging, tetapi telur, bulu dan kapur sebagai baja. Hampir semua baka dapat menaikkan berat badan dengan cepat, dan tidak perlu untuk sentiasa memberi makan mereka dengan makanan khas campuran. Sekiranya burung mempunyai jarak berjalan kaki di takungan terbuka, penggunaan makanan yang dibeli dikurangkan sebanyak 30-40%, kerana mereka sendiri boleh mendapatkan makanan mereka sendiri.

Aspek positif dan ciri pembiakan itik

Makanan itik mempunyai kelebihan berikut:

  • dalam kualiti unggul kepada ayam;
  • mengandungi sejumlah besar elemen surih yang berguna dan mudah diseragamkan;
  • terdapat batu dengan daging pemakanan kalori rendah.

Keadaan yang selesa untuk ayamSatu lagi kelebihan ternakan pembiakan – omnivorous, boleh makan kedua-dua tumbuh-tumbuhan dan serangga. Mereka cepat menaikkan berat badan dan menjadi burung yang bersih. Untuk ternakan, tidak perlu membina rumah, kerana seseorang boleh menyimpannya dalam sangkar. Pada akhirnya, lebih mudah untuk menjaga mereka dan membersihkannya. Satu lagi kelebihan pembiakan itik adalah bahawa burung sangat bersih air dari rumput berlebihan di kolam. Ini bukan sahaja meningkatkan keadaan fauna takungan, tetapi juga ternakan menjadi lebih sihat dan tahan terhadap penyakit, dan juga meningkatkan berat badan lebih cepat.

Jika itik hanya disimpan dalam sangkar, produktiviti mereka boleh dikurangkan dengan ketara kerana gaya hidup yang tidak aktif dan obesiti. Oleh itu, kualiti daging juga merosot.

Birdman

UtyatnikSebelum itik berkembang, anda perlu membina sebuah rumah untuk mereka. Ketinggian satu setengah meter untuk akan cukup. Untuk pembinaan anda boleh menggunakan hampir apa-apa bahan. Perkara utama ialah mereka mesra alam dan selamat, seperti kayu. Salah satu syarat asas untuk itik pembiakan – bilik harus bersih, kering dan tanpa draf. Walaupun mereka adalah unggas air, mereka tidak boleh hidup dalam kelembapan dan lumpur, terutama dalam keadaan seperti itu terdapat bahaya penyebaran penyakit berjangkit atau virus. Lantai diperbuat daripada kayu atau tanah liat.

Kelembapan dalam ayam tidak boleh lebih daripada 65-70%, jika tidak, bulu mula jatuh dari itik, dan imunitas berkurang.

Kawasan rumah dikira sedemikian rupa sehingga 1 m2 tidak lebih daripada tiga orang dewasa ditempatkan. Itik tidak perlu perches dan peranti tinggi lain. Segala-galanya harus berada di lantai atau dekatnya.

Lantai rumah mesti dibangkitkan sekurang-kurangnya 20 cm di atas tanah. Ini perlu supaya tikus tidak dapat memanjat di dalam, kerana mereka bukan sahaja makan makanan, tetapi juga pembawa penyakit berbahaya.

Itik pada sarangnyaDi lantai di rumah ayam untuk penyelenggaraan itik harus sentiasa meletakkan sampah jerami, habuk habuk atau jerami. Pada musim sejuk, lapisan menjadi tebal, sehingga tebal 40 cm, supaya burung itu dapat menggali dan memanas. Tukar seperti yang diperlukan atau sekali seminggu. Pada musim panas, sampah itu sama sekali dihapuskan, atau dibuat nipis. Pada musim sejuk, suhu di dalam rumah mestilah melebihi 0 ° C. Adalah sangat penting bahawa dalam pembinaan untuk itik ada ventilasi, sebagai contoh, tingkap, kerana gas berbahaya dikeluarkan dari sampah.

Pada musim sejuk, apabila burung kebanyakannya berada di dalam rumah ayam, ia seharusnya tidak kurang dari 12-14 jam sehari. Jika tidak, mereka berhenti dibawa, dan aktiviti mereka berkurangan dengan nyata.

Di rumah unggas, selain itik, anda boleh menyimpan burung lain (ayam, angsa, kalkun), yang paling penting, membahagikan mereka dengan sekatan yang tidak kurang daripada 70 cm tinggi, jika tidak, lelaki akan bertarung dengan satu sama lain.

Sarang dan pemakan

Socket untuk itikSarang itik di rumah membuat ketinggian 30 hingga 50 cm, lebar dan kedalaman 50 cm. Pasangnya di tempat yang gelap. Oleh kerana itik mempunyai kaki pendek, ambang itu dibuat tidak lebih dari 8 cm tinggi. Satu sarang sudah cukup untuk dua atau tiga individu.

Related  Baykox dan ubat lain untuk rawatan ayam

Untuk pakan kering, pemakan diperbuat daripada kayu, dan untuk campuran basah diperbuat daripada logam atau plastik, untuk menjadikannya lebih mudah untuk membersihkannya. Oleh kerana itik adalah burung yang ceroboh dan sentiasa membuang makanan, maka di tengah-tengah tangki mesti ada rak atau bar lain yang tidak membolehkan mereka memanjat dari atas ke makanan.

Untuk makan makanan kering, cukup untuk memperuntukkan 6 cm untuk 1 orang, untuk ketulan basah 15 cm. Perkara utama ialah setiap burung boleh datang dan makan dengan bebas. Sekiranya tidak terdapat tempat yang cukup, individu yang lemah akan sentiasa menjauhkan diri dan makan makanan yang kurang, yang akan memperlahankan perkembangan dan pertumbuhan mereka.

Untuk bahan tambahan mineral membuat petak yang berbeza. Mangkuk minum mesti mempunyai kedalaman sedemikian rupa sehingga burung itu dapat sepenuhnya mencelupkan paruhnya, misalnya, 20 cm. Itik meminum banyak air, jadi anda perlu sentiasa mengawasi kehadiran dan kesegarannya.

Di mana dan bagaimana untuk membuat zon untuk berjalan dan berenang

Bebek di jalan rayaPertumbuhan itik domestik akan menjadi lebih murah dan lebih mudah jika burung itu boleh berjalan di luar sangkar. Di samping itu, ini akan menghapuskan kemungkinan obesiti. Pastikan anda mengambil tempat untuk berenang. Ia boleh dilakukan dengan tangan anda sendiri, tetapi dengan cara yang ada peluang untuk menukar air dan membersihkan kotoran. Lebih baik lagi, jika itik mempunyai akses kepada badan air semulajadi, maka mereka boleh makan serangga dan rumput. Mandi melancarkan pertumbuhan pesat dan perkembangan burung.

Dengan berjalan kaki semulajadi, itik dapat mencari dan memilih makanan yang mereka perlukan, yang mempunyai kesan positif terhadap pencernaan dan kesihatan.

Kepada burung itu tidak terapung, di dalam takungan terbuka membuat pagar. Di dalam air, ia mestilah kira-kira 70 cm, dan di atas air meningkat hingga 50 cm Jika anda tidak membuatnya, burung, menyelam, akan terapung dari kandang. Di samping itu, pen itu akan melindungi pek daripada pemangsa. Sebuah kandang untuk paddock yang terbaik ditempatkan segera di pintu masuk ke rumah ayam di selatan atau selatan-timurnya. Pagar dengan jaring atau pagar dengan ketinggian sekurang-kurangnya 1 m.

Related  Dalam apa kes mereka memberi susu tepung kepada babi?

Itik di rumputKawasan untuk itik yang dikumpulkan dihitung supaya seluruh burung boleh bergerak dengan bebas, atau dengan pengiraan yang 1 orang memerlukan 1-1.5 m2. Yang lazat untuk keluar dari ayam dibuat persegi dengan sisi 40 cm. Alas untuk dipasang dipasang dari luar.

Tidak mustahil untuk memelihara terlalu banyak kepala burung di rumah atau sangkar, kerana ini memberi kesan negatif terhadap keadaan dan kesihatan mereka.

Video menunjukkan contoh bagaimana anda membiak itik di rumah pada musim sejuk.

Itik makan

Itik dalam pena musim panasUntuk memastikan bahawa itik dipelihara sepenuhnya dan cepat tumbuh, bukan sahaja makanan, tetapi juga herba segar, suplemen mineral dan mash-up basah harus hadir dalam diet mereka. Suapan gabungan boleh dibeli dengan siap atau dibuat dengan tangan. Untuk melakukan ini, anda memerlukan tanaman bijirin: barli, gandum, jagung, serta makanan bunga matahari, lemak, daging dan makanan tulang atau ikan, garam, susu tepung, premix dan kerang. Jangan berlebihan burung, jika tidak daging akan menjadi terlalu gemuk.

Makanan perlu dicurahkan seperti itik boleh makan selama 1 kali.

Pada musim sejuk dan musim bunga, ketika masih terlalu sejuk di luar dan tidak ada rumput dengan serangga, itik di rumah diberi makan sekurang-kurangnya tiga kali sehari. Pada waktu pagi dan petang basah yang basah dibebaskan, dan pada waktu petang, makanan penutup bersama. Sekiranya itik-butik sudah dapat memberi makan di jalan raya, maka sudah cukup untuk memberi makanan 2 kali sehari, pada waktu pagi dan petang.

Itik suka rumputJika seekor burung galak muncul di kalangan kawanannya, ia harus segera dipisahkan ke dalam sangkar lain dan mendedahkan punca kelemahan. Selepas itu, perlu membersihkan dan membersihkan kotoran secara menyeluruh untuk mengelakkan penyebaran penyakit.

Related  Kami membeli vitamin yang tepat untuk ayam broiler

Bagaimana untuk memberi makan itik – video