Turki berpeluh putih di ladang ladangTurki adalah putih bertubuh besar – tumbuh dan mengurus ayam ini, bukan sahaja pekerjaan yang menarik tetapi juga menguntungkan. Untuk mendapatkan daging pemakanan yang sangat baik, anda perlu memilih baka dengan betul dan mematuhi peraturan mudah kandungan.

  • Keadaan yang menggalakkan untuk menjaga kalkun

Bilik untuk ayam belanda dengan paddocksTurki berasa hebat di kandang biasa, ia harus luas sehingga burung boleh bergerak dengan bebas. Di dalam bilik, perlu dipasang roosts (lebar balok) pada ketinggian kira-kira 80 cm dari lantai. Setiap individu disediakan dengan ruang bebas 40 cm, di mana ia akan berasa selesa. Dalam gudang sarang dibina, berukuran 50 × 70 cm, di mana burung-burung boleh membawa telur. Lima ayam bertelur memerlukan satu sarang. Ia harus terletak pada ketinggian 50-60 cm, adalah penting untuk membuat langkah-langkah.

Sarang untuk ayam bertelurTurki tidak aneh, namun, mereka perlu mewujudkan keadaan yang menggembirakan di mana burung akan merasa selesa dan tidak sakit. Bagaimana untuk menjaga kalkun di rumah:

  • Pada musim panas, suhu di dalam bilik tidak boleh melebihi +20 ° C, dan pada musim sejuk tidak di bawah -5 ° C (jika perlu, anda perlu memasang dapur untuk mengekalkan haba);
  • Lubang-lubang khas (tudung) dibuat di dinding kandang supaya ia berventilasi dengan baik;
  • burung takut kelembapan dan draf, keadaan sedemikian menjadi buruk bagi mereka;
  • sampah jerami atau habuk habuk diubah 2 kali seminggu.

Pada masa yang berlainan tahun, ayam belanda berwarna putih memerlukan makanan dan penjagaan khas. Pada musim panas, anda boleh melengkapkan laman web dan membuat awning, di mana mereka boleh berjalan dengan bebas. Pastikan anda meletakkan peminum, dan juga pemakan. Tambahan diet dengan rumput segar, sebagai contoh, alfalfa, semanggi.

Related  Ayam sutera Cina – senyuman alam

Pada musim sejuk, pada suhu tidak lebih daripada -5 ° C, kalkun dibebaskan ke jalan. Sekiranya suhu jatuh di bawah, maka ia perlu menyebarkan jerami pada salji, ini akan melindungi burung dari pembekuan.

Memakan ayam belanda di rumah

Bijian untuk makanan ayam belandaPemeliharaan burung yang berjaya bergantung kepada diet yang betul dan seimbang. Diet utama ayam belanda harus menjadi biji-bijian dan makanan campuran. Pada musim panas, penting untuk memberi lebih banyak sayur-sayuran: bahagian atas wortel, bawang hijau, dandelion. Burung seperti gandum, barli dan jagung, dalam bentuk yang kering, lebih baik memberi gandum pada waktu petang. Burung yang sangat baik makan kedua-dua kantung kering dan basah (lebih baik diberikan pada waktu pagi dan makan tengah hari).

Pada musim sejuk, burung memerlukan vitamin, yang terdapat dalam sayuran biasa: wortel, bit, kubis. Semasa musim panas, para petani yang berpengalaman diisi dengan rumput kering, dan memberikannya kepada ayam belanda pada musim sejuk dalam bentuk direndam.

Kubis adalah bahan yang diperlukan untuk kalkun, secara kerap menambahnya kepada diet, daging ayam akan lembut dan lembut.

Bagaimana untuk meningkatkan kalkun di rumah

Memberi makan ayam belanda dengan dada besar berwarna putihBerbanding dengan ayam muda yang lain, ayam belanda adalah yang paling tahan lasak. Perkara utama yang mereka perlukan adalah persekitaran yang tenang dan selesa. Di rumah, penanaman ayam belanda berwarna putih bermula dengan pilihan tempat yang hangat. Ia boleh menjadi kotak, bahagian bawahnya ditutup dengan jerami atau tudung. Rumah mereka harus sentiasa diterangi, adalah penting untuk mengekalkan satu suhu tidak lebih tinggi daripada 37 °.

Bahagian bawah kotak tidak dapat ditutup dengan surat kabar, karena cakar kalkun di atasnya tergelincir dan cedera.

Bayi perlu 3 kali sehari untuk menukar air, sambil menambah hanya minuman panas. Makan anak ayam penting sekurang-kurangnya 8 kali. Pada bulan pertama dalam diet harus bubur kecil dan telur rebus. Secara beransur-ansur menambah bijirin besar dan rumput:

  • nettles muda;
  • semanggi;
  • daun kubis;
  • daun bawang dan daun salad;
  • alfalfa.

Related  Inkator Cinderella akan menyelamatkan brood burung dalam keadaan apa pun!

Rumput termasuk dalam diet ayam belandaDalam diet ditambah fodders campuran khas, diisi dengan vitamin, mereka mempercepatkan perkembangan anak ayam yang sihat. Turki memerlukan vitamin A dan B, serta protein dari asal haiwan.

Dua kali seminggu diperlukan untuk membersihkan saluran pencernaan, larutan kalium permanganat yang lemah.

Bulan pertama anak ayam ayam belanda berwarna putih memerlukan makanan dan penjagaan khas, tetapi kemudian mereka akan berkembang dengan baik. Individu dewasa tidak aneh sama sekali, jadi pembiakan jenis burung ini akan membawa keseronokan.Vitamin bercampur fodder

Memberi makan ayam belanda – video