hiasan asli kawasan kampungSekiranya anda ragu-ragu terhadap pelbagai inovasi dalam bidang berkebun dan memilih untuk menggali katil, menanam kawasan kentang yang besar dan rumpai rumput berjam-jam dengan cara lama, maka artikel ini adalah untuk anda. Kami akan memberitahu anda mengenai trend baru yang telah muncul dalam berkebun, yang dapat memudahkan kehidupan negara anda dan memperbaiki kebun.

Landskap menegak

strawberi di atas katil menegakTugas utama kaedah ini adalah untuk menyelamatkan ruang berharga di kawasan kecil. Oleh kerana hakikat bahawa tidak semua orang mempunyai beberapa ratus meter persegi tanah, idea ini semakin popular. taman bunga berbilang tingkatIntinya adalah bahawa katil, katil bunga dan periuk disusun dalam beberapa tiang mengikut prinsip menara.

Katil yang dijadikan

sayuran di katil yang tinggiHari ini katil sedemikian digunakan di mana-mana. Selain fakta bahawa dengan bantuan mereka, anda dapat mengubah reka bentuk wilayah sepenuhnya, mereka membantu menanam tanaman apa pun dalam keadaan tanah miskin. Semua tumbuhan di dalamnya masak lebih cepat kerana saliran tanah yang lebih baik, dan frosts tidak begitu dahsyat. katil hangat yang tinggiDi samping itu, ia cukup untuk menggali mereka dua kali setahun: kali pertama ketika menanam, kali kedua ketika menuai.

Berkebun yang boleh dimakan

katil taman mini yang digantungApabila ia datang untuk menghias taman, dengan serta-merta katil bunga dengan bunga wangi datang ke fikiran. Sekarang bayangkan betapa indahnya panci dengan strawberi atau katil gantung strawberi kecil di bawah tingkap di dapur boleh dilihat. Malah tomato lada boleh menjadi pesaing yang sangat baik untuk taman bunga, jika ditanam, berdasarkan pertimbangan reka bentuk. Strawberi dalam bekasDi samping itu, sebagai tambahan kepada komponen visual, anda akan sentiasa mempunyai buah-buahan segar dan sayur-sayuran untuk meja. Oleh itu, berkebun yang boleh dimakan membolehkan anda membunuh dua burung dengan satu batu: menjimatkan ruang dan menanam sayuran dengan buah beri.

Related  Mainan Krismas buatan sendiri dari Beads

Menumbuhkan taman-taman dalam bekas

tumbuh tumbuhan dalam bekasJika anda menanam tumbuhan dalam bekas, maka anda akan membuat taman mudah alih dari budaya yang suka panas, yang untuk musim sejuk boleh dibawa ke premis. Di samping itu, seperti dalam keadaan katil yang dibangkitkan, mereka tidak akan bergantung kepada kualiti tanah. bekas bunga dalam reka bentuk tapakSekiranya dikehendaki, bekas boleh ditukar dan dipindahkan seperti yang dikehendaki, membuat gambar yang unik bergantung pada mood anda.

Balkoni-taman

taman mini di balkoniJika anda bukan pemilik rumah percutian yang gembira, tetapi anda mempunyai balkoni, anda boleh menjadikannya taman mini. Senarai tanaman yang boleh ditanam di balkoni adalah sangat besar. Anda boleh menanam segala-galanya dari sayur-sayuran, herba dan buah beri biasa, dan berakhir dengan buah oren dan lemon kerdil. Jika anda telah lama merasakan keinginan untuk menumbuhkan sesuatu, tetapi tidak melakukan ini kerana kekurangan pondok musim panas, cara ini adalah untuk anda.

Penanaman tanaman bercampur

sayuran dan bunga di atas katil yang samaSebelum ini, setiap spesies tumbuhan bergantung kepada zonnya yang berasingan. Hari ini, tanaman tumbuhan maju tanaman bersama-sama. Sebagai contoh, kacang yang ditanam dengan kentang membantu menentang kumbang Colorado. Kuku dengan marigolds umumnya disyorkan untuk menyemai di seluruh wilayah, mereka membantu menentang nematoda, weevils, lalat bawang dan aphids. Ketahui budaya mana yang bergabung, ini akan meningkatkan produktiviti taman anda.

Pengairan titisan

pengairan titisan ekonomiPenjimatan air merupakan isu penting yang diberikan perhatian yang terlalu sedikit. Sediakan bekalan air ke setiap loji dengan betul sehingga ia memerlukannya. Di banyak negara kaedah ini telah digunakan untuk masa yang lama. Kami mengesyorkan semua orang untuk mengikuti contoh mereka.

Hidup di taman

menarik rama-rama ke tamanMenghasilkan rama-rama, ikan dan burung di taman adalah trend yang bergaya, dengan cepat mendapat populariti. Selain sayur-sayuran dan buah-buahan yang standard, menanam spesies tumbuhan tertentu yang akan menarik kupu-kupu dan burung ke tapak anda. Ini termasuk, sebagai contoh, lavender, spiraea dan valerian. Kolam kecil yang dipenuhi dengan indah, didiami oleh ikan, dan sama sekali menjadi objek kekaguman untuk kawan-kawan dan jiran-jiran.

Related  Kami memilih kandang yang indah untuk kawasan pinggir bandar

Kurangkan jumlah rumput

bunga bukan rumputProfesional mencadangkan untuk mengurangkan kawasan-kawasan yang diduduki oleh rumput, dan menanam pada mereka bunga tahan kemarau. Ini dapat mengurangkan kos buruh rumput rumput. Di samping itu, wilayah itu sendiri akan kelihatan lebih cerah dan lebih kemas.

Gabungan jenis

kolam kecil di laman web iniSebagai tambahan kepada hakikat bahawa taman itu harus kelihatan cantik, ia juga harus bau yang lazat dan melodi. Bunga wangi, sayur-sayuran cerah, semua jenis makhluk hidup dan air mancur kecil. Ini hanya sebahagian kecil daripada pilihan, terima kasih di mana taman anda akan mula hidup. Gabungan penanaman tanaman sayur-sayuran, tumbuhan wangi dan penyelesaian reka bentuk landskap akan menjadikannya unik.

Kami memberikan beberapa contoh bagaimana anda boleh membangunkan taman anda. Sebagai tambahan kepada mereka, terdapat banyak lagi pilihan, kerana kemajuan tidak tetap. Cuba jangan memikirkan taman anda sebagai sesuatu yang asas dan tidak berubah. Cuba idea baru tanpa rasa takut untuk bereksperimen, berkongsi pengalaman dengan rakan-rakan, dan kemudian taman anda akan sentiasa cantik, dan musim menuai kaya.

Idea asal untuk taman – video